Over hoe dat boek een trilogie wordt: mijn feelgood-serie komt eraan!

Yvonne van den Nieuwenhuizen tekent boekcontract voor feelgood trilogie: debuut roman bij HarperCollins Holland

Hoi! Ja, ik ben er nog, en het is hoog tijd om mijn blogstilte te doorbreken. Want in de tussentijd heb ik niet stilgezeten… Voor wie het nog niet wist, zal ik gelijk maar met de deur in huis vallen: IK HEB EEN BOEKCONTRACT! En niet zomaar eentje, maar drie stuks (!), goed voor een hele serie. De feelgoodroman waar ik al een tijdje aan schreef, wordt een heuse trilogie. Begin mei tekende ik voor de feelgood-serie bij uitgeverij HarperCollins Holland. Echt een droom die uitkomt! Wel eentje waar héél wat uurtjes tijd in gaan zitten, want drie boeken… allemamachies, dat is een hoop werk. Maar het wordt me toch een partij léuk! Binnenkort ga ik er meer over delen; nu eerst maar eens de laag stof van de blog blazen om jullie mee te nemen in dat proces.

De droom: ‘ooit wil ik een boek schrijven’

Let’s face it: ‘ooit wil ik een boek schrijven’. Ze zeggen dat zo ongeveer een miljoen Nederlanders deze wens weleens heeft uitgesproken. De meesten beginnen er waarschijnlijk nooit aan. Maar alsnog is het een droom van velen. En als aspirant-schrijver vliegt de ontmoediging je om de oren. Een uitgever vinden… dat is iets voor de lucky few. Toch begon ik een paar jaar geleden aan een schrijfopleiding. Gewoon omdat ik wilde leren. En ontdekken of het iets voor me was. Misschien als hobby, en héél misschien, wie weet, ooit, wel als meer dan dat.

Een kinderboek schrijven, dat leek me dan leuk. Maar tijdens de opleiding ontdekte ik al snel dat ik werd toegetrokken naar iets anders. Luchtig, vlot, met een tikje humor. In een van de opdrachten moesten we een openingsscene schrijven en daar was ineens mijn hoofdpersoon, van wie het leven een flinke plottwist nam. Het bleek de basis voor een heel fijn feelgoodverhaal waar ik de rest van de opleiding aan werkte, en daarna bij vlagen aan door bleef schrijven. Vorig jaar zo rond deze tijd wist ik zeker: ik ga het afmaken. Wat er daarna ook mee gebeurt.

Niet één, maar meteen drie boekcontracten!

Vlak voor kerst verzond ik een deel van mijn manuscript voor het eerst naar twee uitgevers. Na die spannende druk op ‘send’ ging ik een wandeling maken en toen ik terug kwam lag de eerste reactie al in de bus. Of ik langs wilde komen. Ik geloof dat ik nog nooit zóveel heb gesprongen en gegild (terwijl ik alleen thuis was, voor je beeldvorming). Iedereen vertelt je altijd hoe moeilijk het is om ertussen te komen, en dan gebeurt dit, binnen een úúr? Hoe dan? Toch is dit niet de uiteindelijke uitgever geworden. Via een omzwerving kwam ik ook nog in contact met HarperCollins Holland en ook zij wilden praten. Voor degenen die niet zo bekend zijn met dit wereldje: HarperCollins is één van de grootste uitgevers wereldwijd. Nadat ik mezelf had opgeraapt (ik viel namelijk nogal hard van m’n stoel), volgden een hele leuke kennismaking en een paar hele spannende maanden.

We schaafden namelijk nog wat aan mijn verhaal, en kwamen tot de conclusie dat het zich eigenlijk beter leende voor twéé boeken. Of misschien wel drie. Ik werkte het idee uit en voor ik het wist, lag er een plan voor een hele serie op tafel. Een trilogie! Drie boeken, drie contracten. En drie deadlines… want ik had nog 2,5 boek te schrijven. Snap je meteen waarom ik al zo lang niet heb geblogd.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Over de feelgood-serie

As we speak zit ik er nog volle bak middenin: deel 1 en 2 zijn het redactieproces ingegaan en aan deel 3 ben ik aan het schrijven. De cover wordt al ontworpen en zo wordt het langzaam maar zeker allemaal heel erg écht… En dat betekent ook, dat het niet heel lang meer duurt voordat ik er eindelijk meer over kan gaan vertellen. Voor nu een héél klein tipje van de sluier over wat je kan verwachten: een single twintiger, een datingshow een de boerderij en een eerste echte liefde. Zoals mijn redacteur in haar eerste mailtje zei: ‘een beetje Heel Holland bakt meets Boer zoekt vrouw vibes‘!

De serie verschijnt onder het digitale #HarperFirst label, als e-books dus, en je gaat ze op alle bekende verkoopkanalen kunnen vinden, en uiteraard ook op Kobo Plus.

Binnenkort meer; nu eerst maar eens zorgen dat deel 1 helemaal gereed is voor eindredactie en intussen doorschrijven aan deel 3!

1 Reactie

  1. Tineke
    oktober 16, 2022 / 11:15 pm

    Spannend Yvonne, ik vind het ook heel bijzonder en superleuk voor je! En wat goed, deel 3 is al in de maak! Veel schrijfplezier en succes gewenst tijdens je proces!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.