Happiest run on earth! Disneyland Paris Half Marathon

Happiest Run on Earth: RunDisney Disneyland Paris halve marathon

“The happiest place on earth” was afgelopen weekend decor voor de vrolijkste hardloopwedstrijd die er maar bestaat: de Disneyland Paris Half Marathon! In Amerika zijn de #RunDisney events voor veel Disneygekken en hardloopfanaten een bucketlistitem. En aangezien ik stiekem van dat allebei wel een beetje ben, kriebelde het meteen toen er werd aangekondigd dat er ook in Parijs een have marathon werd georganiseerd. Hoe gaaf is het om onder het Sleeping Beauty Castle door te rennen… en op plekken waar je normaal als bezoeker niet eens komt! En ik had sowieso al een halve marathon als doel gesteld voor dit jaar, dus er waren eigenlijk geen redenen om het niet te doen. En wat ben ik blij dat ik me heb ingeschreven! Afgelopen weekend was het zover. Misschien wel een van mijn meest bijzondere pretparkbezoekjes ooit.

Je moet er wel wat voor over hebben. De start is namelijk om 7 uur ’s morgens. Oef… (ik las trouwens dat je in Amerika al om 05.30 aan de start moet verschijnen, dus wat dat betreft was de Franse muis nog schappelijk!) Hardlopers door het park laten rennen is een ding, maar dit gaat natuurlijk niet tijdens de gewone openingstijden. En dus ging om 4 uur ’s morgens mijn wekker. Normaal spring ik in het weekend direct uit bed in mijn loopschoenen en ga ik hop de straat op voor een duurloop, maar voor 21,1km rennen op tempo heb ik toch eerst een goed ontbijt nodig. 

Wat dan wel weer fantastisch was van die vroege start: het startschot klonk bij de eerste zonnestraaltjes en met een opkomend zonnetje het park in rennen was echt een magisch gevoel! We hadden ook nog eens onwijs geluk met het weer. ’s Morgens aan de start was het een graad of 13 en het beloofde een supermooie dag te worden. 

Een funloop…van 21 kilometer

En wat een feest was het onderweg! Ik schreef eerder al dat er het bij de Disney runs is toegestaan om je uit te dossen als je favoriete Disneyfiguur en dit wordt ook in grote getale gedaan. Ik vind een halve marathon toch best wel een serieuze afstand, maar voor veel deelnemers leek het wel een funloop -alleen dan een hele lange. De eerste 5 kilometer van het parcours ging al slingerend eerst door het Walt Disney Studio’s Park en vervolgens door Disneyland, met onderweg heel veel aanmoediging van Mickey en consorten. De Disneygekkies vlogen alle kanten op voor een selfie en stonden zelfs in de rij om met bepaalde characters op de foto te gaan. Een bijzondere gewaarwording terwijl je zelf probeert op een lekker tempo te lopen en ook nog een beetje van de omgeving mee te krijgen… eigenlijk was het haast jammer dat ik mijn eigen loopje nog zo serieus nam. Er was zoveel te zien! Misschien nog maar eens terug voor een 5K 😉 

Eenmaal uit het park was het qua hardlopen wel wat prettiger. Via een ‘backstage’ area (zoals ze Disney achter de schermen noemen) kwamen we op de ringweg rond het resort. Dat liep heerlijk en ook daar was het nodige entertainment en aanmoediging onderweg. Ook de verzorging was uitstekend. Met de schitterend lage najaarsochtendzon in mijn gezicht vlogen de kilometers voorbij. Via een ronde langs allerlei hotels kwam Disney Village en de finishlijn in zicht. Ik kon mijn tempo tot het eind goed vasthouden en van zo’n typisch psychologisch runnersdipje enkele km’s voor het eind heb ik geen moment last gehad. Toch die Pixiedust… 🙂

RunDisney Disneyland Paris halve marathon medailles

Hier doe je het voor!

Jaaaa, gehaald! Na nét iets meer dan 2 uur kwam ik over de streep en WOW, wat is die medaille MOOI… en GIGANTISCH! Ik ben normaal niet zo gevoelig voor prullaria maar deze vind ik toch stiekem wel heel erg mooi. Een schitterend aandenken, en ook nog eens extra bijzonder omdat het de allereerste ‘inaugural’ editie is.

Een mooie beloning voor een paar maanden keihard proberen die marathontraagheid uit mijn benen te krijgen Ã©n hier een mooi PR te lopen, een minuut of 3 a 4 sneller dan mijn eerste halve marathon, twee jaar geleden. Onder de 2 uur zat er jammergenoeg net niet in. Het was sowieso niet het beste parcours om een snelle tijd weg te zetten, door het geslinger door de parken had ik na op het 5km-punt al bijna 700 meter verder gelopen en een afwijking van 3 minuten op mijn horloge… dat is stiekem wel een beetje jammer (het blijft toch een race he :)) maar ik heb wel lekker gelopen, en weer zo genoten van de halve marathon afstand dat ik denk dat dit toch niet mijn laatste zal zijn. Volgende keer net een paar seconden per minuut eraf snoepen. Ik weet nu dat het haalbaar is. “If you can dream it…” ðŸ™‚

Second breakfast na de halve marathon

…nog een voordeel van die vroege start: “even” een halve marathon lopen en gewoon op tijd terug zijn in het hotel om nog aan te schuiven in de ontbijtzaal! 

En na het ‘second breakfast’ was het tijd voor welverdiende ontspanning. Of nouja… sightseeing, met nog meer wandelen dus, door het mooie Parijs en vervolgens nog een dagje Disneyland. Herstellen moest nog maar een dagje wachten 🙂

Droom je stiekem ook van rennen door Disneyland? Ik heb al gehoord dat er volgend jaar in september een tweede editie wordt gepland! Niet teveel denken, gewoon DOEN! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.