Hardlopen? Ik lijk wel gek!

hardlopen op Nike hardlopenschoenen running
Hardlopers zijn een vreemd soort mensen. Als ik erover nadenk, zijn er eigenlijk best wel veel dingen die ik als hardloper voor lief neem. Niesbuien, een hoofd als een tomaat en grote kuiten… het houdt me niet tegen. Want ja, zó lekker vind ik het dus, om een rondje te gaan rennen. Ondanks dit alles!

Ik heb hooikoorts

Rond deze periode begint het ieder jaar: niesbuien, geïrriteerde ogen en jeuk in mijn oren. Ik heb hooikoorts. Niet het beste seizoen om naar buiten te gaan, zeker niet op zonnige dagen als in het afgelopen weekend. En wat doe ik nou net het allerliefst met dit mooie weer: zoveel mogelijk buiten zijn. Rennen door het buitengebied, langs velden en bossen vol met grassen, bomen en weet ik veel wat voor andere bloeiende dingen waar ik op reageer.

Gelukkig is mijn hooikoorts door de jaren heen wel wat minder heftig geworden. Pilletjes helpen vrij goed (Cetrizine van de Lidl! Halleluja!). Ik heb nog weleens een niesbui onderweg of extra jeukende ogen achteraf, maar het is te doen. Ik vertik het om me erdoor tegen te laten houden om naar buiten te gaan. Dus dan maar wat meer last…

Meestal is het in juni op zijn ergst, dus nog een paar weken snuffen en dan heb ik het ergste weer gehad.

Bloemen in het voorjaar, klaprozen, bloeiende veldbloemen

Mijn huid raakt makkelijk geïrriteerd

Van hardlopen krijg je het warm. Ook op een rustig duurloopje ga ik zweten. En laat ik een huid hebben die daar niet bijzonder blij mee is. Vaak zit ik na een rondje hardlopen onder de rode vlekken, al trekken die gelukkig na het douchen wel snel weer weg.

Ik ben ook nog eens gevoelig voor eczeem, en tijdens het rennen wil het door de warmte weleens gebeuren dat dit opspeelt in de holtes van mijn elleboog en knieën. En mocht ik ergens anders geïrriteerde plekjes hebben, dan reageren die ook nog eens extra op het zweet. Ik heb er aardig mee leren leven, en net als met de hooikoorts neem ik het maar voor lief. Tijdens het hardlopen heb ik mijn focus sowieso ergens anders en denk ik er niet aan.

Lees ook: 5 slechte excuses om niet te gaan hardlopen

Ik krijg een rood hoofd

Zie je ook weleens van die sporters die eruitzien alsof het ze totaal geen moeite kost? That’s not me. Hoe langzaam ik ook ren of hoe makkelijk het ook voelt: ik krijg een rood hoofd. En niet een beetje van die gezonde rode blosjes, maar denk gerust aan een tomaat. En dat blijft na het hardlopen ook echt nog superlang zo. Hippe hardloopselfies? Niet aan mij besteed.

Hardloop motto "if you can dream it, you can do it" - Walt Disney

Ik moet niks hebben van honden

Of eigenlijk kan ik beter zeggen: honden moeten niks hebben van hardlopers. En na de nodige ervaringen van gekke reacties van honden, loop ik er met een grote boog omheen. Terwijl ik honden normaal gesproken fantastisch vind. Springen ze tegen me aan? Geen probleem (zolang ze niet kwijlen. Daar zit ik dus niét op te wachten. Of met hun nageltjes in mijn kleding hangen. Not amused!). Ik ben er niet bang voor, behalve als ik in mijn hardloopkloffie over straat hobbel. Honden zien hardlopers als een vluchtend object en daar kunnen ze ineens fel op reageren. En ja, dat geldt ook voor honden die dat “anders nóóit doen”.

Ik kan het altijd erg waarderen als baasjes hun hond bewust even kort bij zich houden als er een hardloper voorbij komt. Helaas zijn er ook nog genoeg mensen die je stom grijnzend aankijken als hun Fifi ineens in je kuiten hangt. Of die moeten lachen als je gaat wandelen wanneer je bij hun hond in de buurt komt. Ik weet helaas wel beter en loop liever geen risico op een uithaal.

Mijn kuiten zijn uit verhouding

Ik sport graag en heb best een gezond eetpatroon, en zit daardoor in de fijne situatie dat ik gerust eens kan snoepen terwijl mijn gewicht verder keurig stabiel blijft. En daar voel ik me goed bij. Hardlopen doe ik vooral om mijn conditie op peil te houden en fit te blijven. Heel gespierd word je er niet van en dat hoeft van mij ook niet. Maar mijn kuiten hebben wel de neiging om “op te blazen”. Ze zijn niet dik, maar wel gróót, zeker vergeleken met de rest van mijn korte pootjes. Met als gevolg dat ik ondanks een prima gewicht, niet alle strakke broeken over mijn onderbenen krijg. Of laarzen niet dicht krijg. En niet elke lengte rokjes aan kan, zonder dat het lijkt of ik ontzettende worstpootjes heb. Dus ja, fitgirl of niet: zo heeft iedereen wel iets 🙂

…maar ik word er zó blij van! 😀

Ontmoedigd? Niet nodig hoor! Hardlopen is écht een hele fijne sport. Daar zal ik ook nog wel een keer een blog aan wijden. Ik heb al eens geschreven waarom ik ben begonnen met lopen. Maar ik waarschuw je wel… voor je het weet, loop je ook als zo’n gekkie rond. Het is namelijk echt verslavend. Happy running!

Run Disneyland Paris Half Marathon persfoto

Foto: Disneyland Paris Magic Run Weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.