Hardlopen in Disneyland Parijs: dit moet je weten #2

Hardlopen door Disneyland. Dat klinkt te gek, toch? Nouja, als je een beetje van hardlopen houdt dan tenminste. Of van Disneyland, en een uniek evenement mee wilt maken. Sinds vorig jaar kan het in Parijs. In 2016 vond daar de eerste editie plaats van de Disneyland Paris Half Marathon. Je hoeft trouwens geen 21,1km te kunnen rennen. Er is ook een 5km en (nieuw in 2017) een 10km loop. Dit alles gaat in 2017 plaatsvinden van 21 t/m 24 september. Ik deed in 2016 mee met de eerste editie en schreef al eerder een blog met tips & tricks, en beloofde daarin een vervolg als de losse verkoop van startbewijzen zou starten. Rapapapaaa, het is zover!

Een halve marathon lopen in Disneyland Parijs?

Dan heb je nog net iets minder dan 100 dagen om te trainen. En wil je je inschrijven, dan moet je snel zijn. De inschrijving voor losse startbewijzen is net van start gegaan en de 5km, 10km en kids races zijn allemaal al uitverkocht. Maar voor de halve marathon op zondag 24 september is nog plek. Uitdagend? Als je al 10 kilometer kunt hardlopen dan is nu een prima tijd om te gaan beginnen aan een schema voor de halve, dus ik zou zeggen: go for it!

Je kunt een los startbewijs kopen, of een ‘package deal’ boeken. Daarover vertel ik hier meer. De link naar de inschrijving vind je hier.

Klinkt magisch! Maar wat gebeurt er allemaal onderweg?

Ga je voor je meest strakke tijd ooit, dan is zo’n Disneyloop niet de plaats om dit te doen. Misschien dat de magie je een extra boost geeft, maar je hebt dan wel wat andere obstakels te overwinnen:

  • Het parcours begint slingerend door de twee parken en bevat die eerste kilometers dus megaveel bochtjes. Daarna wordt het parcours wel een stuk rechter en dus sneller, al moet je je niet verkijken op het hoogteverschil op sommige delen van de ringweg om het resort.
  • Die eerste kilometers zijn ook nog eens niet heel betrouwbaar qua afstand. Ondanks dat de halve marathon hier wel een officiële wedstrijd is. Het 5-kilometerpunt lag in 2016 net nadat je het Disneyland park verlaat, maar daar had ik er al bijna 6 op de teller staan. Ik eindigde dan ook op 22 kilometer in plaats van 21-en-een-beetje (stiekem wel een beetje balen, want ik had dus wel gehoopt om een tijdsdoel te halen en op een ‘normaal parcours’ was dat wellicht gelukt).
  • De verleiding weerstaan om met allerlei Disneyfiguren op de foto te gaan onderweg. Je zou denken dat de afstand van een halve marathon wel vrij serieuze lopers aantrekt, maar voor veel deelnemers is het echt een funloop (alleen dan een hele lange!). Ook als je zelf de fotomomentjes skipt, is het die eerste kilometers lastig doorlopen met al die stuiterende andere lopers om je heen die letterlijk van hot naar her rennen voor de volgende foto.

Ik ging er dus zelf ook een tikkie serieus in. Ik vind de afstand toch net wat te ver om er een ‘lollig loopje’ van te maken. Maar mocht ik ooit nog eens meedoen, dan zou ik wel wat meer tijd willen nemen voor het rennen door die bijzondere omgeving. Zie die eerste kilometers maar als warming-up 😉 De Disneyfiguren kom je trouwens alleen tegen in de parken. Daarna is er af en toe nog wel gezorgd voor entertainment onderweg, maar loop je wel een stuk rustiger.

De route van de halve marathon in 2016

Nadat we vorig jaar het park verlieten, ging de route via backstage naar de ringweg om het resort. Richting de zogenaamde partnerhotels, en vervolgens weer terug naar de Disneyhotels Santa Fé en Cheyenne, om uiteindelijk rondom ‘Lac Disney’ langs hotel Newport Bay Club via Disney Village bij de finish uit te komen. Ik heb gehoord dat dit jaar de finish in het park gaat zijn! Geen idee hoe ze dit praktisch gezien gaan inkleden (de race begint om 7 uur ‘s morgens, maar de tijdslimiet is erg ruim, dus er zijn nog steeds veel finishers in de eerste uren dat de parken open zijn), verder heb ik gelezen dat de route van de halve marathon hetzelfde is als vorig jaar. De route van de 10 kilometer is nog niet bekend.

Filmpje met een sfeerimpressie van 2016:

Klaar voor de start…

De praktische informatie vooraf liet vorig jaar lang op zich wachten. Ook toen was de inschrijving veel later dan vooraf aangekondigd, wat nu ook weer het geval was (tot irritatie van veel lopers…). Maar uiteindelijk kwam er vlak voor het event uitgebreide informatie beschikbaar en ter plaatse was alles strak georganiseerd. Dus maak je daar niet teveel zorgen om. Knoop alleen wel in je oren: Disney is strict, Fransen zijn strict en hou je dus aan de instructies. Regel tijdig je medical certificate en vergeet deze niet mee te nemen. Haal je startpakket op tijd op, en kom op tijd naar het startvak.

Startpakket ophalen

Het ophalen van je startnummer en t-shirt deed ik de dag van tevoren, toen we ergens begin middag bij Disney aankwamen. Neem je ingevulde medical certificate ook mee als dit voor je race wordt gevraagd (voor de korte afstanden is dit volgens mij niet nodig). En legitimatie.

Parkeerticket

In 2016 kon je op basis van je inschrijfbewijs een parkeerticket kopen voor 10 euro voor het hele weekend. Hopelijk is er in 2017 ook weer zo’n deal. Normaal kost de parking namelijk 20 euro per auto… en per dag! Dit ticket kochten we gewoon op de parking zelf (met je inschrijfbewijs). In het informatiepakket stond dat je er een voucher voor moest halen bij het ophalen van je startpakket maar dit was niet nodig.

Kom op tijd!

De loop begint om 7 uur. Volgens Disney moest je minimaal een half uur van tevoren in je startvak aanwezig zijn. Omdat ze erg streng kunnen zijn met die dingen, heb ik gezorgd dat ik ook echt net voor half 7 (na een last minute plasje, gespannen in de lange rij voor de toiletten) door de hekken was. Hou er rekening mee dat je vanaf de parkeerplaats wel een klein kwartiertje onderweg bent naar de start. Ook vanaf het treinstation. Bij het oprijden van de parking stonden we al even in de rij, en vervolgens ook weer voor de tassencontrole bij Disney Village. Heel veel tijd had ik dus sowieso niet over, terwijl we voor mijn gevoel op tijd waren weggegaan. Als je al in een van de Disneyhotels slaapt, dan is het wel ietsje dichterbij.

Foto: RunDisney

Het kan koud zijn…

In 2016 hadden we geluk met een warm septemberweekend, maar dan nog was het op de vroege ochtend erg fris. Een extra laagje kleding moet je uittrekken voordat je het startvak ingaat. Als je geen toeschouwer bij je hebt, dan kun je deze spullen bij de Expo inleveren. Toeschouwers konden niet in het gebied komen bij de startvakken! De startzones lagen achter de Expo en daar mocht je alleen naar binnen als deelnemer. Ik zag veel mensen met zo’n folie dekentje rondlopen. Gelukkig was het tussen al die mensen best te doen in je shirtje, maar hou er rekening mee dat je best lang staat te wachten. Zeker als je in een van de laatste startvakken staat. Ik was uiteindelijk pas tegen half 8 vertrokken, bijna een half uur na de start!

Verzorging onderweg

Ik maakte me van tevoren wel een beetje zorgen over de verzorging onderweg. Er zou water en op sommige punten ook wat te eten worden uitgedeeld, maar aangezien ik 2 uur onderweg ben, eet ik graag minstens 2x tussendoor iets en ook voldoende drinken is natuurlijk erg belangrijk. Bij mijn vorige lange lopen had ik altijd vriendjelief aan de kant staan met bananen en flesjes drinken, maar dat werd nu wat lastiger. Dus ik nam voor de zekerheid zelf maar wat ontbijtkoek mee en had een flesje bij me. Uiteindelijk bleek dit meer dan voldoende; de verzorging onderweg was top. Stukjes fruit, zelfs plastic verpakkingen met partjes appel, zakjes met nootjes en gedroogd fruit. En veel drinkposten.

Goed om te weten voor de toeschouwers

Dikke kans dat je niet in je eentje naar Disneyland gaat om deel te nemen aan een van de races. Vorig jaar kon een beperkt aantal toeschouwers een speciaal bandje krijgen om in het Disneyland Park op Main Street de deelnemers aan te moedigen. Dat bandje moest je de dag van tevoren in de Expo hebben opgehaald. Maar ook vooraan in Disney Village was de start te zien. Daarna kun je bijvoorbeeld richting de Disney hotels wandelen en bij Cheyenne en Santa Fé nog eens aanmoedigen. Vergis je ook niet in de afstanden en wellicht moet je omlopen omdat je niet zomaar het parcours over kunt.

Ga je in Disney lopen dit jaar (of in de toekomst), dan hoop ik dat je wat van mijn tips en info kunt gebruiken!

Let wel, deze informatie is gebaseerd op mijn ervaringen van vorig jaar, en is dus geen garantie dat het dit jaar weer zo zal gaan. 

RunDisney Disneyland Paris halve marathon medailles

Foto’s: screenshot website Disneyland Paris Half Marathon, persmateriaal Disneyland Paris & RunDisney. De laatste foto van de medailles is van mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.