Meedoen met een RunDisney loop? Dit moet je weten

In het weekend van 21 t/m 24 september 2017 vindt de 2e editie plaats van de Disneyland Paris half marathon. Een hardloopevenement in, de naam zegt het al, Disneyland Resort Parijs. Naast de halve marathon op zondagochtend 24 september, is er in de dagen daarvoor ook een 5 kilometer én (nieuw dit jaar!) 10 kilometer loop en zijn er Run Disney kids races.

Ik zag al promo’s in diverse media voorbij komen en hoorde dat er afgelopen weekend zelfs een standje in Rotterdam stond waar dit Disney event werd gepromoot. Krijg je al gelijk magische loopkriebels bij de gedachte om door Disneyland te rennen? Ik kan je verklappen, het is echt een fantastische ervaring. Maar het is ook wel wat geregel. Je moet natuurlijk ook ergens verblijven, et cetera. Ik liep in 2016 mee met de eerste editie (lees hier mijn verslag van The Happiest Run on Earth) en deel graag mijn tips, tricks en aandachtspuntjes. Wat moet je allemaal weten? In deze blog: hoe schrijf je je in, welk hotel kies je, krijg je dan ook toegang tot Disneyland en hoe regel je zo’n medical certificate?

Zelf regelen of een package deal?

Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te gaan doen aan een van de Run Disneyland Paris events, maar het belangrijkste is natuurlijk dat je een startbewijs moet bemachtigen voor een van de races. Op dit moment kun je je alleen inschrijven in combinatie met een hotelarrangement. Dit kun je doen bij Disney zelf, of via Loopreizen, de voor Nederland geselecteerde officiële reisorganisatie. Het voordeel van boeken via hen is dat je in elk geval de boeking in het Nederlands kunt regelen. En je verblijft in een van de Disney hotels, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over vervoer naar de start: je wandelt van je hotel naar het startgebied. Je kunt kiezen uit allerlei arrangementen met een of meerdere dagen entree tot de parken. Zelf heb ik geen ervaring met de verdere service die Loopreizen biedt, aangezien ik vorig jaar alles zelf heb geregeld.

Losse inschrijving

Vanaf “voorjaar 2017” zou er ook losse inschrijving mogelijk moeten zijn. Hou hiervoor de RunDisney Facebookpagina, Twitter en vooral de officiële event website in de gaten. RunDisney, de organisatie van de Disney hardloopevents in de Amerikaanse parken, is echter wel een andere organisatie dan in Parijs, dus het kan zijn dat je niet altijd direct je antwoord bij hen vindt. Ik heb in 2016 gewoon via de Disneyland Paris Half Marathon website een startbewijs gekocht voor de halve marathon, en zelf een hotel geboekt buiten het resort. Als je de arrangementen te prijzig vindt, kan dit een heleboel schelen. Want ook de race zelf is niet goedkoop, en met reis en verblijf erbij lopen de kosten natuurlijk al snel op. Zelf ben ik zo bekend met Disneyland Parijs dat het simpelweg niet bij me was opgekomen om via de organisatie een pakket te boeken, en achteraf bleek dat dus veel voordeliger.

Wat kost hardlopen in Disney? Wat krijg je daarvoor?

Deelname aan een Disney race is even wat anders dan de plaatselijke loop in je buurdorp. Niet schrikken: een startbewijs voor de halve marathon kost 75 euro. Voor de 10K betaal je 55 euro en voor de 5K is het 35 euro (prijzen 2017). In 2016 kreeg ik er bij de halve marathon een t-shirt, een GIGANTISCHE medaille, super verzorging onderweg (fruit, nootjes, meer dan voldoende drinkposten) en natuurlijk een geweldige ervaring voor terug. Je kunt ook nog stoppen bij talloze fotopunten en onderweg wordt gezorgd voor een feestje. De organisatie zit zeer strak in elkaar. Krijg je in elk geval wel het idee waar je het allemaal voor betaalt.

RunDisney Disneyland Paris halve marathon medailles

Hotel boeken

Zelf een hotel vinden is in de regio van Disneyland niet moeilijk, maar een paar dingen zijn wel handig om te weten:

 • Disney heeft haar eigen hotels op het resort. Dit zijn de hotels die je kunt boeken in de package deals via de website of Loopreizen en deze hotels zijn allemaal op loopafstand van het event. De afstand varieert van ongeveer 5 tot 15 minuten lopen. (Behalve Davy Crockett Range, daarvoor moet je met de auto).
 • Dan heb je ook nog de zogenaamde ‘Partner hotels‘. Deze liggen meestal ook op het resort, maar wel wat verder weg. Opgelet, de gratis pendelbussen die je normaal gesproken vanaf de hotels naar het park brengen, rijden ’s morgens voorafgaand aan de start niet! Je zult dus moeten lopen, en dat is best ver. Of vanaf de Partner hotels met de auto naar de hoofdparkeerplaats van het park rijden, maar in dat geval raad ik je wel aan om vooraf te controleren of dit mogelijk is. Het parcours van de halve marathon liep namelijk vorig jaar langs deze hotels, dus mogelijk zijn er wegen afgesloten.
 • Hotel buiten het resort: kies dan bijvoorbeeld een hotel in of rond Val d’Europe. Dit is een dorp dat tegen Disneyland aan ligt. Het heeft een eigen metrohalte. Je kunt dan eenvoudig met de metro naar Disney (de laatste halte van de rode RER lijn: ‘Marne la Vallee – Chessy’) ofwel met de auto naar de parkeerplaats van de parken. In 2016 reed er op de ochtenden voor de events een speciale, extra vroege trein vanaf een station nabij Parijs. Daarover ontvang je van tevoren informatie. Vanaf Val d’Europe staan de parken goed aangegeven. Het voordeel van een hotel buiten het resort is dat je aanzienlijk goedkoper kunt verblijven dan in de Disneyhotels. Als je van plan bent om ook een paar dagen naar de parken te gaan, dan kan een package deal overigens wel interessanter voor je zijn.

Ik verbleef in 2016 in Aparthotel Residhome Val d’Europe. Voordelen: een eigen keukentje op de kamer (handig, want ik moest natuurlijk krankzinnig vroeg ontbijten), tegenover het metrostation, parkeergarage onder het hotel, op een minuut of 5 a 10 rijden van de hoofdparkeerplaats van de parken en op loopafstand van een gigantisch winkel- en outletcentrum. Met foodcourt en supermarkt, dus ook handig om de avond van tevoren nog even wat te eten, en om je ontbijt te halen voor de volgende ochtend. Nadeel: je bent toch net wat langer onderweg dan wanneer je in een van de hotels van Disney zelf verblijft. Dat betekent dus nog iets vroeger opstaan en iets meer spanning van tevoren.

Wil je nu al verzekerd zijn van deelname, dan zit er niets anders op dan een Disneyhotel te boeken. De verkoop van losse startbewijzen is nu namelijk nog niet geopend. Je kunt natuurlijk wel via Booking.com een hotel reserveren dat gratis te annuleren is. Wacht niet te lang, want hotels rondom Disney zijn ook niet heel goedkoop.

Al was het prima te doen om zelf een hotel te boeken, volgende keer zou ik wel een hotel van Disney overwegen. Voor de race is het wel een stuk relaxter.

Second breakfast na de halve marathon

Voordeel van zo’n vroege loop: we waren na de halve marathon zelfs op tijd terug om nóg een keer aan te schuiven bij het ontbijt!

Medical Certificate

Als je je inschrijft voor de halve marathon, ben je verplicht om een medische verklaring te laten ondertekenen door een arts. Bij de 5K en 10K is dit volgens de website nu niet nodig.

Ik heb dit zelf gewoon door mijn huisarts laten doen. Hij vond het gelukkig geen probleem om dit formulier te ondertekenen. De arts verklaart dan dat er voorafgaand geen medische bezwaren bekend zijn om deel te nemen aan de loop. Je kunt er ook voor kiezen om een sportmedische keuring te laten doen door een sportarts en dan gelijk te vragen of hij dit formulier wil tekenen. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, krijg je zo’n keuring wellicht (gedeeltelijk) vergoed. Voordat ik voor de marathon ging trainen, heb ik een sportkeuring met een inspanningstest gedaan. Je weet dan ook meteen in welke hartslagzones je het beste kunt trainen. Bij mij werd dit bijna geheel vergoed uit het preventiebudget van mijn zorgpakket.

Dit ‘medical certificate’ moet je al van tevoren uploaden naar Disney. Dit hoeft niet direct bij inschrijving, hier heb je best wel even de tijd voor. Bewaar het formulier goed, want je moet dit ook overhandigen bij het ophalen van je startpakket!

Be prepared… het is VROEG!

“Hoe kun je nou rennen door Disneyland met al die bezoekers?”

Eh, nou, nee… dat gaat natuurlijk niet. De 10K en de halve marathon beginnen dan ook om 7.00 uur ’s morgens. Zodat iedereen het park ruimschoots weer verlaten heeft als de gewone bezoekers komen. Dat is vroeg, en waarschijnlijk sta je een tijdje in de kou te wachten voor de start. Maar met een opzwepend Disneymuziekje en een overactieve blije Mickey Mouse sta je waarschijnlijk toch wel hyper-de-pieper te hupsen voordat je eindelijk van start mag gaan.

Happiest Run on Earth: RunDisney Disneyland Paris halve marathon

De toeschouwers bij de start, terwijl het langzaam dag begon te worden. Zonsopgang in Disneyland. En dat in een verder nog leeg park. Wanneer maak je dat nou mee?

Mag je dan de hele dag in het park blijven?

De startbewijzen zijn niet goedkoop, waardoor je misschien denkt dat je dan ook wel gelijk een rondje in Space Mountain kunt meepikken. Maar helaas… voor een entreekaartje moet gewoon apart betaald worden. In 2016 was de finish van de races buiten het park. In 2017 zal de finish wel echt in het park zijn. Extra leuk! Hoe het parcours precies gaat lopen, heb ik nog niks van gezien, maar reken er maar op dat het in een afgeschermde zone zal zijn.

Als je een hotel mét entree hebt geboekt, kun je na de race en een douche op je hotelkamer natuurlijk gewoon nog even nagenieten van alle Disneymagie in de parken. Bedenk je wel dat je stiekem veel kilometers rondsjouwt in zo’n park en dat het misschien niet zo prettig is om lang in wachtrijen te gaan staan als je net een halve marathon in de benen hebt. Wij hadden geen entree voor Disneyland geboekt bij het hotel, en vonden het dan zonde om zondag na de marathon nog een kaartje te kopen, aangezien we dan pas tegen de middag weer terug in het park zouden zijn. Dus wij hebben er een middagje Parijs van gemaakt. Ook daar loop je trouwens veel 😉 Wij zijn vervolgens maandag na de marathon nog naar Disneyland geweest. Voordeel: er was geen schoolvakantie en het was dus heerlijk rustig! Bovendien waren de tickets goedkoper op een doordeweekse dag. Dat kan best fors schelen.

Er is nog zoveel meer te vertellen: hoe werkt het ophalen van je startpakket, moet je echt zo vroeg in je startvak staan en waar kunnen toeschouwers blijven? Daarover later meer. Vorig jaar barstte ik zelf van de vragen, zeker omdat het toen ook nog eens de allereerste keer was dat dit in Parijs werd georganiseerd, dus er was nog heel weinig bekend en het duurde ook erg lang voordat Disney een en ander communiceerde. Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed: je ontvangt van tevoren een uitgebreide informatiekit en de organisatie is vrij streng, maar daardoor gelukkig wel vrij duidelijk. Heb je nu al vragen, stel ze dan gerust!

 

Lees ook: Hardlopen in Disneyland Parijs, dit moet je weten #2

Of ik zelf nog ga lopen…?

Nou, die speciale challenge (een éxtra medaille als je zowel 10km als de halve marathon loopt) kriebelde wel… en finishen in het park is natuurlijk als Disneygekkie stiekem ook wel fantastisch. Maar het zit helaas nog niet in de planning dit jaar. De ervaring van die eerste editie en die prachtige medaille neemt gelukkig niemand me af 🙂

Deze tips zijn gebaseerd op mijn ervaring met de Disneyland Paris Half Marathon. Ik weet niet in hoeverre dit ook van toepassing is bij de Amerikaanse RunDisney evenementen. Maar het blijft wel Disney, wat betekent dat alles vrij strict is georganiseerd, en dat zal naar verwachting in de VS niet anders zijn.

4 Reacties

 1. april 12, 2017 / 8:35 pm

  Wow, wat super gaaf om hard te lopen in Disney! Dit komt zeker op mijn wishlist!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 13, 2017 / 7:11 am

   Doen Anne! 😀 Het heeft toch echt wel wat magisch. Leuk doel om te stellen toch 😉

 2. Kelly
  september 7, 2017 / 12:17 pm

  Hi Yvonne, als Disneygek heb ik geen moment getwijfeld om me in te schrijven voor de Disneyrun, alleen begin ik nu te twijfelen aangezien ik helemaal niet zo’n goede hardloper ben. Ik heb mezelf en mijn (iets sportievere partner) ingeschreven voor de 10km omdat de 5km reeds helemaal uitverkocht was. Ik ben nu wel bezig met hardlooptraining, om de 2 dagen lopen, en dat gaat best goed, want ik deed wel al aan sport, maar ik denk dat ik de 10km toch wel wat overschat heb. Vandaar mijn vraag: mag je op eigen tempo lopen en is het ok als je af en toe een stukje stapt? Ik heb (milde) astma dus ik mag me ook niet forceren.

  • september 8, 2017 / 10:02 pm

   Hey Kelly, super tof dat je mee gaat doen! Maak je geen zorgen, er doen heel veel funlopers mee. Zelfs bij de halve marathon waren er veel deelnemers die het hardlopen duidelijk van ondergeschikt belang vonden. En zeker het gedeelte dat je door de parken loopt, is er juist heel veel gelegenheid om even rustig aan te doen want er zijn heel veel fotomomenten (met allerlei characters!). Er zijn genoeg mensen die af en toe even wandelen. De tijdlimiet was vorig jaar heel erg ruim, je zou het zelfs met fors wandeltempo nog kunnen halen. In de FAQ staat vast wel ergens vermeld hoe lang je erover mag doen. Vooral heel erg genieten! En geloof me: je gaat zo stuiteren van enthousiasme dat je die eindstreep echt wel haalt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.