Project Bounce Back: op naar herstel (en meer!)

'Bounce back' motivatie quote voor herstellen na tegenslag

Het moment waar ik zo naar heb uitgekeken is daar: ik kan gaan herstellen! Een dik half jaar is er een aanslag gedaan op mijn conditie. En op die bakken met energie die ik altijd had. Van fluitend tientallen kilometers hardlopen ging ik naar piepend en hijgend een rondje van 400 meter rennen. Al die tijd hield ik mezelf voor ogen: dit is tijdelijk. Hierna kan ik weer gaan opbouwen. En eindelijk is het zover.

Ik heb er hier niet veel over geschreven, omdat Vrolijke Fladderaar voor mij een plaats is om te schrijven over geluk, positiviteit, mooie belevenissen en met een gezonde dosis energie door het leven gaan. En niet over het doormaken van een medische behandeling, om een kwaadaardig knobbeltje in mijn borst te bestrijden. Maar gelukkig kan ik nu écht zeggen dat ik op de weg terug ben! En dat ‘project’ wil ik graag met jullie delen. Project ‘Bounce Back’!

Bounce back: snel herstellen van een tegenslag

Letterlijk betekent ‘bounce back’ terugstuiteren. Andere betekenissen in het Nederlands zijn overwinnen, herstellen, of terugkomen na een moeilijke periode. In het Engels: to get well, to get over, to recover quickly from sickness or a setback, getting back into the game

Er kwam inderdaad nogal wat op mijn pad. Een obstakel, zo noemde ik het eerder. Intussen ben ik twee operaties en een half jaar chemotherapie verder. Een flink traject. Maar het was niet voor niets: de tumor is eruit! Vorige week kreeg ik eindelijk de verlossende, positieve uitslag. Het ergste is achter de rug en de blik kan weer op vooruit. Bounce back dus… anyway, je snapt ‘m wel, denk ik? 🙂 

'The only way is up' motivatie quote

Het doel

Uiteraard wil ik in de eerste plaats graag mijn conditie en energieniveau terug. Maar mijn doel is zelfs om er beter uit te komen dan ik erin ging. ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’! En dat gaat natuurlijk verder dan alleen conditie. ‘Bounce back’ staat wat dat betreft ook voor mentale veerkracht. Aan mezelf werken vond ik hiervoor al erg belangrijk, maar zo’n heftig traject zet alles toch wel net even in een ander perspectief. Ik ben me er nog veel bewuster van geworden dat fit en energiek zijn álles in je leven leuker en makkelijker maakt. Ik wil niet alleen beter zijn in de zin van op en top gezond, maar ook werken aan een betere versie van mezelf. 

Er horen natuurlijk ook wel wat concrete doelen bij mijn plan. Zoals uiteindelijk weer een halve marathon lopen. Maar nu moet ik eerst nog wel echt lichamelijk herstellen en goed luisteren naar mijn lijf. Voelen dat ik weer vooruit ga. Stap voor stap, steeds een beetje beter.

Het startpunt

Hoe staat het nu met mijn conditie? Nou, dat valt me nog niet tegen. Ik ben tijdens de hele behandeling blijven sporten. Ondanks dat alles langzaam achteruit ging, voelt het gelukkig niet alsof ik heel diep onder het nulpunt ben gezakt. Ik kan nog steeds meedoen met CrossFit lessen, lange wandelingen maken of een heel stuk fietsen. Ik moet alleen wel steeds sneller en vaker uithijgen bij flinke inspanning. Maar dat is niet zo gek.

Ik kan nu nog zo ongeveer 400 meter aan een stuk hardlopen voordat ik buiten adem ben. Beginnende hardlopers: I feel with you! Vóór de behandeling kon ik moeiteloos een dik uur gaan rennen. Dus ik heb nog wel een behoorlijke weg te gaan.

Let’s go!

Wat is nu het plan? Om te beginnen ga ik lekker door met minimaal 3x per week sporten, en hele kleine stukjes hardlopen. Waarbij ik hopelijk snel weer merk dat mijn conditie verbetert. En dan kan er telkens weer een tandje bij.

Zal het zwaar zijn? Vermoeiend? Oncomfortabel? Misschien zelfs afzien? Ja, vast wel, op sommige momenten. Maar dat is tijdelijk, en ik weet waar ik het voor doe. Want het is zoveel waard om gezond, fit en energiek te zijn.

Op naar herstel!


8 Reacties

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 26, 2019 / 2:04 pm

   Dank je Darina!

 1. maart 26, 2019 / 11:11 pm

  Wauw. wat heftig wat je allemaal hebt meegemaakt de afgelopen tijd (heb meteen even je andere blogpost gelezen). Heel veel succes met het sporten, maar zo te lezen zal dat wel goed komen 🙂 Knap dat je dat, voor zover het lukte, bent blijven doen!

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Hardloopessentials en leuke accessoiresMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 27, 2019 / 8:40 am

   Bedankt voor je reactie Marloes! Blijven sporten heeft me heel veel goed gedaan. Ik voelde mezelf daarna ook altijd zo goed!

 2. maart 28, 2019 / 5:33 pm

  Inspirerend artikel! Ik vind het knap wat je doet en van plan bent en wens je veel succes en plezier! ☺

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 2, 2019 / 11:16 am

   Dankjewel 🙂

 3. Anja Smit
  maart 30, 2019 / 8:49 pm

  Hallo Yvonne,
  Wat ben je toch een dappere stapper! Goed dat je zo gediciplineerd aan je conditie werkt .Ja energie en kracht maakt je gelukkig.Wat fijn dat alles achter de rug is,je bent er een stuk sterker uitgekomen denk ik.Je bent dus ook niet aan het vervolgjaar vd schrijversacademie begonnen?
  Deze week start ik met een schrijfclub van 3 mannen en 3 vrouwen om elkaar te inspireren en zodoende te blijven schrijven.
  Ik wens je veel energie en gezondheid toe Yvonne!.×××

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 2, 2019 / 11:18 am

   Dank voor je lieve berichtje Anja! Ik ga wel gewoon door met het vervolg van de Schrijversacademie. De start van mijn specialisatie is in mei. Dus ik kan nog even een beetje bijkomen tot die tijd. Heb er zin in! Leuk om te horen dat jij er ook nog actief mee bent op je eigen manier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.