Ik ren! Maar waarom eigenlijk?

Vandaag kocht ik alweer mijn vijfde paar hardloopschoenen. De eerste drie paar heb ik volledig versleten. Op de vierde loop ik nog, maar als je meermalen per week loopt (en ook weleens langer dan 5 à 10km) is een tweede paar loopschoenen geen overbodige luxe. Al bij al hobbel ik dus alweer een tijdje mee. Maar waarom ben ik eigenlijk ooit gaan rennen?

Hoe ik ben begonnen met hardlopen

Er was een tijdperk in mijn leven dat ik je echt voor gek had verklaard: ik, hardlopen? Zelf was ik vermoedelijk in die tijd niet zo snel op het idee gekomen. Ware het niet dat ik in 2008 op een summercamp ging werken in Californië. Mijn Amerikaanse collega’s waren iets meer ‘outdoorsy types’ dan ik en hardlopen was in de VS denk ik ook al wat normaler onder mijn leeftijdsgenoten dan het destijds hier in Nederland al was. Wij stonden hier nog aan de vooravond van de zogenaamde ‘derde loopgolf’. De bosrijke omgeving van het kamp, in de bergen van het binnenland (aan de rand van Lassen National Forest, bij Eagle Lake) maakte het ook een perfecte trainingsomgeving, al had ik dat destijds allemaal nog niet zo in de gaten.

Archief in gedoken voor een fotootje van de omgeving van Eagle Lake… vervelend, he? ?

Nee, uiteindelijk waren het niet zo zeer mijn sportieve aspiraties waardoor ik ben gaan lopen. Het was… uit verveling. Ja, echt waar! De staff had een zogenaamde ‘curfew’ (avondklok), ofwel na een bepaalde tijd ’s avonds moesten we binnen blijven. En meestal hoefde ik pas bij het ontbijt te beginnen, bij de meeste groepen zo rond 8 uur ’s morgens. Zoveel slaap had ik niet nodig, dus ik werd vaak al vroeg wakker. Tja, wat doe je dan he? Na een paar weken besloot ik dat rennen ook eens te gaan proberen. Wie weet vond ik het wat.

Start to Run met Evy

In 2008 waren de alom bekende ‘Start to Run’ podcast lessen van de Vlaamse Evy Gruyaert nog een nieuw fenomeen. Het was dankzij een Belgische vriendin dat ik van het bestaan hiervan af wist. Een groot deel van deze eerste serie lessen, die je lieten opbouwen van 0 naar 5km hardlopen, heb ik daar in Californië gevolgd. Ik ging kapot, die eerste lessen daar in de bergen, ook nog eens op hoogte. Hoe konden mijn collega’s gewoon een paar kilometer gaan rennen in een half uur?? Maar toch greep iets me, waardoor ik er in Nederland mee door bleef gaan. Intussen was Evy ook in ons landje al aardig aan de weg aan het timmeren en het was dus ook nog eens best wel hip.

“Ik ben fier op u!” Door de Vlaamse aanmoedigingen van Evy bleef je doorgaan.

Mijn eerste hardloopschoenen

Dat ik eigenlijk echt een kneus was in dit soort sportiviteit (ik heb vroeger vooral veel gedanst) bewijst wel dat ik pas na een jaar (!) mijn eerste echte hardloopschoenen kocht. Ik liep dus al die tijd gewoon op algemene sportschoenen. Geen hele afstanden nog hoor, volgens mij was ik destijds nog niet heel fanatiek. Maar ik sprak wel met mezelf af: als ik het na een jaar nog steeds leuk vind, dan koop ik échte hardloopschoenen in de gigantische Nike Flagship Store in San Francisco, waar ik de volgende zomer weer naartoe zou gaan. En zo geschiedde.

Mijn laatste hardloopschoenen op een rijtje… die oranje Adidasjes heb ik in bijna 1.400km (!) compleet afgesleten. Inclusief mijn eerste halve én hele marathon. De middelste Asics heb ik sinds januari, maar beginnen ook al wat slijtplekken te vertonen.

Nike+ vóór het smartphonetijdperk

Mijn Nike Lunarglides hadden de meest flashy kleurtjes die je maar kon bedenken. Fel paars en fluoriserend groen/geel… een opvallende kleurencombinatie die hier in Nederland niet eens op de markt kwam. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen met al die hardlopers die je nu overal over straat ziet gaan, de een met een nog hippere legging dan de ander, maar destijds voelde ik me nog een beetje bekeken met mijn over-opvallende Amerikaanse knalpaar tussen al die toen nog vrij neutrale schoenen hier.

Het leuke was dat ik een Nike+ chip in de schoen had zitten, waarmee ik mijn afstand al kon tracken voordat iedereen een iPhone had. Dat ging nog met een speciale armband en het was nog niet zo accuraat als nu, maar het was echt al de begintijd van het bijhouden én delen van je runs. Nike was daar toen wel echt een pionier in. Ik vond er nog een leuk artikel over uit 2008. Niet lang daarna ging ik zelf aan mijn eerste iPhone en was de chip al overbodig.

Waarom zou je hardlopen?

Als je me toen in 2008 in Amerika had verteld dat ik ooit een marathon zou gaan lopen, dan had ik je niet geloofd. Toch is het zo, en sinds de marathontraining voel ik me ook écht een hardloper. Intussen loop ik al lang niet meer uit verveling. Een woord dat ik eigenlijk sinds 2008 sowieso niet echt meer heb gekend… 🙂 Er zijn zoveel redenen die me al die jaren al, min of meer continu, aan het lopen houden.

Redenen om te (blijven) hardlopen

 • Conditie: mijn algemene nummer één reden. Mijn basisconditie voelt gewoon zo goed sinds ik loop.
 • Ik ben bijna nooit ziek. Vast mede een gevolg van die goede conditie hierboven.
 • Verslaving aan het lekkere gevoel van tijdens een lange duurloop of na een pittige training.
 • Voorsprong bij andere sporten. Zowel bij kunstschaatsen als bij crossfit is het een voordeel om aardig wat duurvermogen te hebben.
 • Het houdt me mentaal in balans. Als ik een tijdje niet loop, word ik onrustig. Dit geldt ook wel voor sporten in het algemeen, maar ook in periodes dat hardlopen op een laag pitje stond, bleef ik het graag doen. Zo’n lange duurloop is een goede manier om het daarboven in je koppie lekker rustig te krijgen.
 • Gemak! Hardlopers zijn op een bepaalde manier zo’n luie mensen. “Wij” willen gewoon de deur uit willen gaan wanneer we willen. En gewoon meteen te kunnen gaan rennen. Zonder eerst naar een sportclub te moeten gaan. En zelfs al heb je maar een half uurtje, je kunt toch gesport hebben.
 • Buitenlucht en vitamine D. Ik heb een kantoorbaan maar hou zo van buiten zijn. En mijn lijf is me er dankbaar voor.
 • Ik vind in mijn eentje sporten/lopen heerlijk. En dit is dus naast de inspanning, ook echt even ontspanning voor me.
 • Podcasts luisteren tijdens duurlopen, en zo dus ook nog twee vliegen in één klap slaan.
 • Doelen stellen, trainen voor een bepaalde afstand of loopevenement, jezelf verbeteren.
 • Ik kan lekker lang op mijn benen staan of rondsjouwen zonder moe te worden.
 • Gevoel van vrijheid. Het idee dat je kilometers aan een stuk kunt rennen, waar en wanneer je maar wil.

Mijn nieuwe Nike Air Zoom. Gelijk loopkriebels! 

Het lopen zit inmiddels zo in mijn systeem, dat ik het ook niet snel meer helemaal los zal laten. Zolang ik kán, blijf ik hopelijk met plezier lopen. En dat allemaal dankzij die lange vroege ochtenden, daar in een uithoek van Californië.

Loop jij hard, en waarom ben je dan ooit begonnen? 

6 Reacties

 1. Nancy
  augustus 30, 2017 / 2:19 pm

  Gave schoenen!! 1 oktober mooie gelegenheid om ze op wedstrijd niveau te testen.. ??

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   augustus 30, 2017 / 8:13 pm

   Haha, leuk geprobeerd 😛 Kreeg wel gelijk zin om te gaan vliegen!

 2. augustus 31, 2017 / 10:42 am

  Grappig om te lezen. Ik ren ook weer met evy en ben ooit ook met haar begonnen. Heb ook zo’n nike chip in mijn schoen gehad en deelde toen al mijn rondjes.
  Hoorde alleen vorige week dat rennen niet echt goed voor je is, als je wat kleiner bent.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   september 3, 2017 / 8:57 pm

   Hey, wat leuk dat jij ze ook had! Ik ken maar weinig mensen die het nog kennen 🙂 Tja, wat die onderzoeken over hardlopen betreft… daar zijn ze volgens mij nog steeds niet over uit. Ik denk altijd maar dat het vast wel meevalt zolang je goed naar je lichaam luistert.

 3. augustus 31, 2017 / 3:26 pm

  Wat ontzettend leuk om te lezen. Ik heb Evy geprobeerd maar het was geen match. Wat gaaf dat je al drie paar hardloopschoenen volledig hebt versleten

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   september 3, 2017 / 8:58 pm

   Hoezo werkte Evy niet voor je? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar! Maar dat heb je ook niet echt nodig als je gewoon ‘uit het niets’ een marathon op de loopband kunt lopen, hihihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.