Of je nou nog maar net bent begonnen met hardlopen of al langere tijd loopt: excuses om niét de deur uit te hoeven gaan, hebben we allemaal. Ik kan je geruststellen; zelfs een marathon op je naam is geen garantie tegen allerlei smoesjes en een stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je echt beter niet kunt gaan. Misschien ben je zelfs wel nooit begonnen met lopen door excuses. Die 9 van de 10 keer géén geldige reden zijn. En ik vertel je waarom.
“Ik heb het snel koud”
Je spreekt hier met mede-kouwkleum numero uno! Ik hou niet van kou. En buiten kan het best wel koud zijn. Eigenlijk ga ik het grootste deel van het jaar in Nederland niet zonder jas of vestje naar buiten, zeker niet ’s morgens vroeg of ’s avonds na werktijd (de momenten dat de meeste mensen gaan rennen). Waarom zou je dan voor je lol in een shirtje of een dun truitje buiten gaan rennen? Nou, ik kan je verklappen: als je hardloopt, krijg je het in no time warm. Inmiddels heb ik ook geleerd om me vooral niet te warm aan te kleden. Heb ik het al koud voordat ik de deur uitga, dan hou ik in gedachten dat ik het binnen 5 minuten warm heb. Voor op die zelfzame écht koude dagen kun je kiezen voor een extra laagje, handschoentjes of iets op je hoofd. Maar hey, het is nu mei, dus daar hoef je je echt niet druk om te maken. Vanaf nu kun je eigenlijk bijna de hele zomer wel lekker in een hemdje of shirtje en korte broek hardlopen.
Winterse Night Run op “derde kerstdag” in Breda. Lampje, fluoriserend hestje, kerstmuts, hardlooptrui en gaan!
“Ik hou niet van regen”
Om nog maar even in de weersomstandigheden te blijven… regen. We klagen er met z’n allen wel over, maar eigenlijk is het grootste deel van de tijd gewoon droog. Vooral toen ik 4x per week ging hardlopen om te trainen voor de marathon (en echt inplande wanneer ik ‘moest’ lopen) bedacht ik me achteraf hoe weinig ik eigenlijk door de regen heb gelopen. En het is écht zo, ik heb het even opgezocht: volgens Buienalarm is het 93% van de tijd droog in Nederland. Dus de kans is best klein dat het precies gaat regenen als jij een rondje rennen hebt gepland. En dankzij de buienradar kun je ook nog weleens tussen de buien door een rondje doen. Ik geef eerlijk toe dat ik ook best wel eens ‘mehhh, ik heb geen zin’ gedachten heb als ik eigenlijk wilde gaan lopen, maar het rotweer is. Maar eigenlijk is ook dát geen excuus, want eigenlijk maakt het tijdens het lopen helemaal niet zoveel uit of je een beetje nat wordt.
“Ik zie er tegenop om moe te worden”
Sporten is lichamelijke inspanning, en inspanning is dus niet per se comfortabel… die gedachte kan er best wel voor zorgen dat je opziet tegen een activiteit als hardlopen. Helaas heb ik wat dit betreft voor beginnende hardlopers geen geruststelling. Beginnen met hardlopen is oncomfortabel. Je moet het niet voor niets opbouwen: het is een activiteit die je nog niet gewend bent. Je hartslag gaat omhoog, je gaat zweten en je raakt buiten adem. Ik weet nog goed dat ik begon met de lessen van Evy (wie niet?) en dat ik dacht: “3 minuten onafgebroken rennen?!?!? Dat bestaat niet!”. Beginnen met hardlopen is moeilijker dan opbouwen van bijvoorbeeld 5km naar 10km. Maar als je daar eenmaal doorheen bent, dan kun je dus op een gegeven moment een stuk aaneengesloten rennen. En zo’n rustige duurloop is hartstikke goed voor je. Als ik even geen behoefte heb aan inspanning dan bedenk ik me dat ik eigenlijk niet moe word van een rondje op rustig tempo. En ga dan meestal toch gewoon de deur uit. Ik heb héél veel langzame rondjes van 30 a 45 minuten op mijn naam staan 🙂
Foto: Pixabay
“Daar heb ik geen energie voor”
Soms heb je van die dagen dat je energielevel laag is. Of je bent uitgeblust na een pittige werkdag. Wanneer je eigenlijk het allerliefst op de bank gaat hangen en helemaal niks meer doen… Sporten moet je niet aan denken. Waar haal je de energie nog vandaan? Maar, zoals de meeste sporters weten (en de niet-sporters stiekem ook wel ;)) krijg je er natuurlijk juist energie van. Hardlopen is een super oppepper. Het grappige is dat je vaak tijdens het lopen ineens een energieboost krijgt en alsnog veel sneller loopt dan je gepland had!
“Dat is toch slecht voor je gewrichten”
Nog even een cliché dat je vooral hoort van mensen die niet hardlopen. Maar wist je dat er ook onderzoeken zijn die aantonen dat het juist goéd kan zijn voor je gewrichten? Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en vooral rustig op te bouwen. Geen garantie dat je probleemloos kunt hardlopen, maar wel een goede voorwaarde voor een gezonde basis. Ik moet het afkloppen, maar ben zelf nog nooit bij een fysiotherapeut geweest. Ik heb één winter last gehad van mijn knie, toen ik 2x per week aan kunstschaatsen deed en daar tussendoor nog 1 of 2x per week op tempo bleef rennen. Dat was teveel, en toen heb ik een stapje terug gezet. Na het schaatsseizoen kon ik gelukkig probleemloos opbouwen en daarna heb ik er geen last meer van gehad. Je gezond verstand gebruiken dus en op tijd rust nemen.
Makkelijk gezegd?
Eigenlijk wist je het meeste stiekem zelf ook wel, toch? 😉 En ik geef toe dat ik ook heus weleens een excuus gebruik. Dat ik bijvoorbeeld een korter rondje loop dan ik eigenlijk van plan was. In mijn comfort zone blijf in plaats van heel hard te sprinten. Of dat ik dan maar een keertje minder loop in de week. Maar intussen weet ik ook, dat ik nog nooit spijt heb gehad van al die keren dat ik -ondanks zo’n stemmetje- wél ben gaan lopen. Als je dat wel hebt, dan moet je je afvragen wat je drive is om te gaan lopen en misschien voor iets anders kiezen. Maar ben dan in elk geval gewoon eerlijk tegen jezelf.
No excuses!

