YouTube-yoga voor beginners

Doe je ook weleens een ontdekking waarvan je denkt: ‘Waarom heb ik dit niet jaren geleden al gedaan?’ Ik had dat onlangs met het fenomeen ‘YouTube-yoga’. Ik bekeek voor het eerst een video op het populaire kanaal Yoga With Adriene en was echt meteen verkocht.

Thuis yogalessen volgen

Yoga groeit aan populariteit en lessen zijn tegenwoordig ook gewoon bij veel fitnesscentra te vinden. Zelf heb ik ook her en der eens wat lessen gevolgd. Ik vind het heel fijn, maar er zit wel enorm veel verschil tussen de soorten yoga en yogi’s, en ik heb nog niet dé plaats gevonden om echt eens wekelijks les te gaan nemen.

Nu ik weer fanatieker ben gaan sporten (hallo, Project Bounce Back!) merk ik dat niet alleen mijn conditie, maar ook mijn soepelheid een dieptepunt heeft bereikt. Ik zou daar graag thuis aan werken, maar wist niet goed hoé. Pfff… misschien moest ik me toch eens verdiepen in een yoga-weekend, ofzo. Nog altijd kwam het niet in me op om er gewoon eens een video bij te pakken.

Natuurlijk wist ik heus wel dat je op YouTube yogavideo’s kunt vinden. Want hey, wat voor instructies kun je niét vinden op YouTube? Stap voor stap uitleg van recepten, make-up tutorials, workout sessies, handlettering oefeningen… noem het maar op. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik eigenlijk vrij ongeduldig ben bij het kijken van dit soort video’s. Misschien is dit de reden dat ik nooit eerder de moeite heb genomen om eens thuis een yogales te doen. Of ik wist gewoon niet zo goed waar ik moest beginnen (niet heel gek: er staan meer dan 250 miljoen (!) yogavideo’s online).

YouTube-yoga kanalen

Tot een paar weken geleden. Ik las dat iemand die yoga in de sportschool verschrikkelijk vond, nu helemaal verslingerd was aan de YouTubevideo’s van Yoga With Adriene. Ze blijkt niet de enige: ze heeft 4,9 miljoen abonnees en alleen al in de afgelopen 30 dagen werden Adriene’s video’s meer dan 10 miljoen keer (!) bekeken. En ja, ik snap het nu ook. Ze maakt yoga super toegankelijk en alleen al naar haar luisteren is ontspannend. De yoga-wijsheden worden in balans gehouden door haar humor en menselijkheid. Zoals ik al zei: had ik dit maar eerder ontdekt!

Er zijn natuurlijk nog veel meer yogakanalen te vinden. Na een aantal video’s van Adriene probeerde ik ook het kanaal van voormalig model Tara Stiles uit. Zij heeft haar eigen ‘Strala Yoga’ ontwikkeld en tot een gigantische business uitgebouwd. De beginnersvideo was net zo goed te volgen als die van Adriene, maar ik miste direct haar ontwapenende begeleiding. Wil je liever een Nederlandstalige video, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Happy With Yoga.

Thuis beginnen met yoga: wat heb je nodig?

Je hoeft echt geen enkele ervaring met yoga te hebben om thuis via YouTube aan de slag te gaan. En behalve (gebrek aan) ervaring heb je ook nog eens nauwelijks spullen nodig. Een yogamatje, sportmatje of iets anders anti-slip is handig, maar je kunt om te beginnen ook prima gewoon ergens op het tapijt gaan zitten in een comfi outfit. Anything works, want niemand die je ziet! Verder kun je een opgerolde handdoek gebruiken om op te zitten, of om in bepaalde houdingen je hoofd op te leggen. Heb je geen ervaring met wat voor lenigheidsoefeningen dan ook, doe dan natuurlijk wel een beetje voorzichtig 🙂

SportSport

Het gebrek aan persoonlijke begeleiding vind ik tot nu toe het enige nadeel, maar zoals Adriene zelf zegt: ‘a little goes a long way’. Ofwel, ook kleine dingen zoals een paar beginnersposes of ontspanningsoefeningen kunnen je al onwijs veel helpen.

Heb jij weleens YouTube-yoga gedaan?

pinterest pin met de tekst 'thuis soepel blijven met yoga via youtube' met een vrouw die in yogahouding ligt op de achtergrond

6 Reacties

 1. mei 21, 2019 / 2:05 pm

  Ik heb nog nooit aan YouTube-yoga gedaan, maar wel aan app- en dvd-yoga (als dat woorden zijn :P). Het YouTube-kanaal van Adriene kwam ik een paar weken geleden in een tijdschrift tegen, en toen dacht ik al “hm, klinkt goed, ik moet dit eens opzoeken”… Maar dat ben ik vervolgens vergeten. Dus bedankt voor deze reminder!
  Wendy onlangs geplaatst…Ik ben een piraatMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   mei 23, 2019 / 8:15 am

   Hihi, app-yoga, kan dat ook al! 😀

 2. mei 22, 2019 / 7:59 am

  Ik denk er al een tijdje over om met yoga te beginnen om wat soepeler te worden. Maar de stap naar Yoga-lessen buiten de deur blijkt net iets te te groot, want het is er nog niet van gekomen. die YouTube-videos vind ik dan wel een mooie optie. Die ga ik eens proberen.
  Bedankt voor de tip!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   mei 23, 2019 / 8:17 am

   Ben benieuwd wat je ervan vindt, voor mij werkt het echt top!

 3. juli 6, 2020 / 10:12 pm

  Hoi Yvonne, wat leuk om te lezen dat je ook zo graag thuis yoga doet met Yoga with Adriene. Hier ook een echte fan. Ik ben er mee begonnen sinds de Corona crisis en probeer het nu nog steeds iedere dag even te doen. Al is het maar 5 of 10 minuten, echt een fijne manier om de dag mee te beginnen!
  Groetjes Rosa

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juli 14, 2020 / 6:44 pm

   Nou he, sinds de coronatijd ben ik het ook veel consequenter gaan doen! Ik heb zelfs een extra matje gekocht, speciaal voor in de tuin. Na die dagen thuiswerken vond ik het ideaal om toch wat te bewegen! Wat leuk dat je ook die ervaring hebt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.