Beleefmomentjes #9: De 17 beste van 2017!

Tafelberg vanaf het V&A Waterfront in Kaapstad

2017 is bijna voorbij en wat was het een jaar met veel mooie herinneringen en dingen om dankbaar voor te zijn! Samenwonen in een superfijn nieuw huis, leuke klussen, we zijn gezond én als kers op de taart heb ik ook nog eens drie reizen om op terug te kijken. En dan heb ik het nog niet eens over tal van andere ‘beleefmomentjes’. Count your blessings, zeggen ze. Nou is het wellicht wat veel om er 2017 te noemen, maar ik heb er 17 uitgekozen om even schaamteloos op terug te blikken, zo op deze laatste dag van het jaar.

Oostenrijk, Hongarije, Italië en Zuid-Afrika

Om maar met die reisjes te beginnen. Ik begon dit jaar met een ‘snoepreisje’ naar Oostenrijk en Hongarije. Met de trein! We gingen in het voorjaar een week naar het Gardameer in Italië en zijn net terug van 3 weken rondreizen door Zuid-Afrika.

Hier word je toch blij van? De verkeerslichten in Wenen!

Leukste steden: Gent, Kaapstad en Wenen

Vooral Wenen heeft me positief verrast. Lees hier nog eens terug waarom! Tijdens hetzelfde tripje kwam ik ook voor het eerst in Budapest, Salzburg en Innsbruck. In Italië heb ik Milaan voor het eerst bezocht. Dichterbij huis vond ik ook Gent een toffe stad (5 redenen om hier nog eens terug te gaan).  Kaapstad mag in het rijtje van leukste steden van 2017 natuurlijk niet ontbreken met haar iconische Tafelberg. Tafelberg vanaf het V&A Waterfront in Kaapstad

Uitzicht op de Tafelberg vanaf Lion's Head in Kaapstad, Zuid Afrika

Bucketlist! De Tafelberg beklimmen, op stokstaartjessafari en naar het ballet in de Staatsopera

Zodra we plannen gingen maken om naar Kaapstad te gaan, ontstond er een bucketlist-item: de Tafelberg beklimmen! Wij hebben de tocht gemaakt met een gids, te voet naar boven en ook weer helemaal naar beneden (de kabelbaan was geen optie, in verband met harde wind). Het was een flinke klim, maar goed te doen. Boven op het vlakke plateau aankomen in een wolk leek wel een maanlandschap. Het uitzicht toen het weer opklaarde was fenomenaal. Mooie ervaring!

uitzicht vanaf de Tafelberg in Kaapstad

Het uitzicht vanaf bijna bovenaan de Tafelberg, weer op weg naar beneden. Een dikke kilometer hoog.

Stokstaartjes meerkat safari in Oudtshoorn, Zuid-Afrika

Een stokstaartjesfamilie! In Oudtshoorn, Zuid-Afrika kun je op ‘Meerkat Safari’

En ik heb deze leukerds in het echt mogen zien! ? Ik schreef al eens dat stokstaartjes vroeger al mijn favoriete dieren waren. En nu konden we op een heuse stokstaartjessafari. Dat was voor mij echt een van de hoogtepunten van de reis. De “Afrikaanse Freek Vonk” (geweldige gozer) gaf ons de kans om ze uitgebreid te bekijken, in de desert-achtige omgeving van Oudtshoorn, Zuid-Afrika.


Iets héél anders, maar ook echt heel erg bijzonder om mee te maken: een balletvoorstelling in de Staatsopera in Wenen. Dat was echt een fantastisch cadeautje aan mezelf. Van begin tot eind heb ik genoten.

Sportieve belevenissen: schaatsen op natuurijs, Wings for Life en rennen over de vliegbasis

Voor het eerst sinds jaren heb ik geschaatst op natuurijs, waar mijn schaatsmeisjeshart sneller van gaat kloppen. Het was maar 1 dag, maar toch! Dit najaar, na onze reis naar Zuid-Afrika, ben ik weer begonnen met kunstschaatsles. Ik blijf het een geweldige sport vinden, dat ‘zwierezwaaien’ over het ijs.

Schaatsen op natuurijs - 't Zand, Alphen

Natuurijs schaatsen 't Zand Alphen

Mijn andere sport blijft toch vooral hardlopen. 2017 was een mak hardloopjaar voor me. Na 2 halve en zelfs een hele marathon, heb ik afgelopen jaar geen lange afstand gelopen. Toch zat ik niet helemaal stil, en liep ik 17 kilometer met Wings for Life in Breda. Bij deze run word je ingehaald door de finishlijn, die ik 15km voor heb weten te blijven. Dat was mijn doel, al had ik voor mijn gevoel niet voldoende getraind. En toch ging het boven verwachting lekker en lukte het!

Ik liep in 2017 maar één andere loop, en dat was ook een bijzondere: 10km over Vliegbasis Gilze-Rijen. In 2018 wil ik graag weer ergens voor gaan trainen. Ik zou weleens een strandloop willen doen, en de Zevenheuvelenloop. Maar ik moet mijn ei nog leggen, en dat doe ik waarschijnlijk pas na het schaatsseizoen.

Ohja, ook een bijzondere sportieve belevenis: we waren live getuigen van de winst van Tom Dumoulin in de Giro d’Italia. Dat krijg je als je samenwoont met een fietsgekkie en toevallig redelijk in de buurt van Milaan op vakantie bent 🙂

De finish van de Giro d’Italia in het centrum van Milaan, naast de beroemde Dom

It’s a first! Surfles en mijn eigen mountainbike

Uit je comfortzone stappen en nieuwe dingen ondernemen… niet altijd even makkelijk, maar het zorgt wél gelijk voor de meest memorabele ervaringen! In Italië bij het Gardameer maakte ik de eerste tochtjes met mijn eigen mountainbike. Vervelend uitzichtje, nietwaar? ? En in Zuid-Afrika namen we een surfles in dé surfspot: Jeffrey’s Bay. Wat een tof gevoel om op een surfboard te staan!

Surfers kijken in Jeffrey's Bay, Zuid-Afrika. Een van 's werelds bekendste surfsports

Surfers spotten op de zogenaamde ‘supertubes’ van Jeffrey’s Bay. Zo ver kwamen we met zo’n eerste lesje helaas nog niet 😉

Home Sweet Home

Fantastisch om op terug te kijken, die reizen. Maar lekker knus thuis zijn, daar was ook echt helemaal niks mis mee in 2017. Het eerste jaar hier in huis vloog voorbij, en in 2018 ga ik lekker verder met genieten! I feel blessed ☺️ Ik ben benieuwd wat het nieuwe jaar weer voor moois gaat brengen!

Op welke belevenissen in 2017 kijk jij het liefst terug?

2 Reacties

 1. januari 1, 2018 / 5:43 pm

  Mooie reizen en mooie plaatjes, een mooi jaar om op terug te kijken 🙂 Schaatsen op natuurijs, heb ik al jaren niet meer gedaan!
  Gelukkig nieuwjaar en de beste wensen!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 4, 2018 / 9:27 pm

   Dank je Sammie! Jij ook de beste wensen. Mooi jaaroverzicht heb jij ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.