Creëer je eigen feestdagentradities

Kerstboom ornamentjes van een Cable Car uit San Francisco, Jiminy Cricket en Knorretje van Disney

December en de feestdagen staan bol van tradities. Bijna iedereen zal er deze dagen mee te maken krijgen, of je nou op de klassieke manier kerst viert of juist niet. Niet iedereen houdt even veel van die verplichtingen. Toch kunnen tradities (en ook rituelen, gewoonte en routine) juist bijdragen aan happiness. Ze geven betekenis aan bepaalde momenten, zorgen voor een gevoel van saamhorigheid en  speciale herinneringen die je bij blijven. In de decembermaand heb ik er daar een aantal van waar ik erg van kan genieten! Van de lichtjes tot aan samen eten, maar vooral ook specifieke eigen tradities.

Je eigen feestdagentradities 

Officieel is de betekenis van een traditie de ‘oude gewoonte van een groep mensen’. Maar oud hoeft geen duizenden jaren te zijn, en een groep kan ook je eigen familie of vriendenclub zijn. 

En juist die kleine, specifieke, eigen tradities vind ik deze dagen de allerleukste. Vaak ontstaan ze spontaan, omdat iets zo goed bevalt of zoveel lol oplevert, dat je het de jaren daarna als vanzelf weer op de planning zet. Zo is kerstavond voor ons een bioscoopavondje geworden. Oorspronkelijk omdat we 2 jaar op rij The Hobbit wilden zien in de kerstvakantie, en dit daarna in ere hebben gehouden. Gisteren zijn we naar Robin Hood geweest. We gaan natuurlijk weleens vaker naar de film, maar toch vind ik die vaste prik op 24 december zo leuk! 

Misschien heb je wel zo’n lelijk cadeau dat rouleert in de vriendengroep (wij hadden ooit het afgrijselijke hondje voor in de kerstboom) of moet je al een paar jaar op rij in je in fout-fouter-foutste kerstkleding op komen draven. Soms zijn die voorspelbare en meest cheesy dingen juist het leukst  🙂 

Kerstboom ornamentjes: Zebra unicorn uit Zuid-Afrika
Zebra-unicorn als souvenirtje uit Zuid-Afrika

Ornamentjes in plaats van souvenirtjes

De kerstboom is voor mij ook elk jaar een feest. Op elk tripje probeer ik iets leuks mee te nemen voor in de boom en die hangt dus vol met herinneringen. Kijk hier maar!

In andere landen houden ze er vaak weer hun eigen specifieke tradities op na. Ornamenten in de kerstboom (zeker Disneyfiguurtjes en dergelijke) is iets wat je voorheen vooral in Amerika zag, maar wat langzaamaan overwaait naar onze winkels. Over ornamentjes gesproken… blijkbaar is er zoiets als een kerstaugurk. In de VS hangen ze deze Christmas Pickle als laatste in de boom en degene die hem als eerste vindt, krijgt een extra cadeautje of veel geluk in het nieuwe jaar. Volgens de Amerikanen is het een Duits gebruik, maar het zou best kunnen dat ze dit zelf hebben bedacht. We gaan binnenkort naar Duitsland, waar ook veel kersthangers te koop zijn, dus eens kijken of ik er eentje kan vinden voor in mijn eigen collectie 🙂

WonenWonen

Meer tradities creëren

Ik hoop dat je ook kunt genieten van de tradities rond de feestdagen. Ook al zitten er misschien tussen waar je niet zo’n zin in hebt. Probeer dan in elk geval ook wat tradities te creëren waar je wél die mooie momenten door kunt beleven. Dingen die bij je passen, zodat je er elk jaar naar uit kunt kijken. 

Fijne feestdagen!

Wat zijn voor jou de leukste tradities tijdens de feestdagen?

Pinterest pin met de tekst: 'creeer je eigen feestdagen tradities' met op de achtergrond een kerstboom met lichtjes en ornamentjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.