The Happiness Project update (hoe gaat het 2 jaar later?)

Boek "The Happiness Project", een pen, een macbook en een kopje thee op de eettafel

Het is alweer twee jaar geleden dat ik een artikel schreef over mijn ervaring met  ‘The Happiness Project’ en persoonlijke lessen uit dit boek. Ik vond het wel een mooie tijd om eens terug te blikken op mijn review en deze wijsheden. Is er iets veranderd? Dit soort wetten en levenslessen zijn natuurlijk erg persoonlijk, gebaseerd op je eigen ervaringen en referentiekader en zijn dus ook dynamisch. Zoals je misschien hebt gelezen, heb ik het afgelopen jaar een pittig medisch traject meegemaakt. Daar leer je veel van, ook over jezelf. Zijn er dingen die ik twee jaar geleden vond, maar die ik nu totaal anders zie?

Nog steeds waar, maar wel met een andere focus

Ik sta nog steeds achter de tien persoonlijke wetten die ik na het lezen van The Happiness Project (in het Nederlands: Het Happiness Project) heb beschreven. Wel mis ik daarin een paar dingen die ik me tijdens het afgelopen traject heb gerealiseerd. En voor de persoonlijke waarheden (de schrijfster noemt dit haar ‘secrets of adulthood’) geldt dat nog meer. Logisch, natuurlijk. Je ontdekt (zeker in zo’n situatie) gaandeweg kanten van jezelf die je nog niet kende. Ook in een heftige periode vind ik alles wat ik twee jaar geleden schreef, nog steeds van toepassing. En daar ben ik wel blij om. Het zijn blijkbaar stuk voor stuk punten die nog steeds bij mij passen, ook in totaal ander vaarwater. Maar ik wil er wel een paar éxtra wetten en waarheden aan toevoegen.

Persoonlijke wetten (‘Personal commandments’)

Als ik iets heb beseft, dan is het wel dit: fit en energiek zijn maakt alles makkelijker in het leven. En je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het maken van keuzes die daaraan bijdragen. Twee nieuwe ‘leefregels’:

11. Zorg voor jezelf
Jij bent zelf je belangrijkste verzorger. Luister naar je lichaam. Self-care is niet egoïstisch.

12. Blijf in beweging
Stilstand is achteruitgang. Hou jezelf soepel en energiek. Bewegen en buitenlucht doet je goed.

Bladzijde uit het boek "The Happiness Project" met Gretchen Rubin's "Secrets of Adulthood"

Persoonlijke waarheden (‘Secrets of adulthood’)

Je kunt tegen een stootje. Het heeft mij zo verbaasd wat een mensenlichaam kan hebben! Maar blijven lopen met kleine kwaaltjes is niet nodig. Dat sluimerende pijntje? Laat er eens een fysiotherapeut naar kijken. Hetzelfde geldt voor teveel hooi op je vork nemen, of dingen die je eigenlijk echt niet wil (of kan) doen. Kun je iets uitbesteden of hulp vragen? Doe het dan gerust. Ik merk dat ik dat niet snel doe, terwijl dat soms echt wel mag. 

Boeken algemeen

Daarnaast heb ik de keiharde les geleerd dat er altijd obstakels zullen zijn in je leven. En ja, dat kunnen ook grote tegenslagen zijn, die je totaal niet verwacht. Hoe je ook in het leven staat, hoe goed je ook voor jezelf zorgt. Het kan gebeuren. Niemand leeft zonder tegenslag. Als waarheid nummer 1 had ik al staan: je hebt altijd een keuze. Daar wil ik iets aan toevoegen wat me heel erg heeft geholpen: het heeft geen zin om weerstand te bieden tegen dingen die buiten je macht liggen. Focus je in plaats daarvan op wat je wél zelf kunt beïnvloeden. Je mindset is er daar een van. En hoe moeilijk het ook is, bedenk je ‘this too shall pass’. 

16. Hulp inschakelen is ok
Je hoeft niet alles zelf te doen. Loop niet te lang rond met kwaaltjes. 

17. Tijd gaat vanzelf voorbij
Alles is tijdelijk. Hoe vervelend een situatie ook is, het gaat weer voorbij. Tijd gaat snel, vergeet niet in het moment te leven en van al het goede te genieten.

Je eigen Happiness Project

Lees mijn boekreview nog eens terug als je mijn Happiness Project review wil lezen en mijn persoonlijke lessen en wijsheden die ik naar aanleiding van dit boek heb opgesteld. Je hoeft er niet zelf mee aan de slag om vanalles uit dit boek te kunnen halen. Al vond ik het zelf wel echt leuk om na te denken over mijn eigen versie van de ‘levenslessen’. Want als ik dan stiekem nog een ding mag toevoegen, is het wel een van de wijsheden die de auteur Gretchen Rubin zelf op haar lijst heeft staan: wat voor een ander geldt, hoeft niet voor jou te gelden. Geef er dus vooral je eigen draai aan, want dat is helemaal ok. 

Meer boeken van Gretchen Rubin:

5 Reacties

 1. april 25, 2019 / 4:04 pm

  Tof dat je echt een project bent begonnen toen! Ik vond het een heel inspirerend boek en heb ook twee posts kunnen vullen met mijn eigen geheimen van het volwassen leven 😀 Hoop binnen een tijdje nog zo’n post te kunnen vullen met nieuwe dingen ^^ Je toegevoegde puntjes vind ik ook goeie. Vooral nr. 12 zou ik zelf wat meer in m’n hoofd moeten houden want daar doe ik nu bitter weinig mee.
  Irene onlangs geplaatst…Dagboekje van week 16.My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 26, 2019 / 8:42 am

   Oh wat leuk zeg, ik ga je geheimen van het volwassen leven gauw ook eens lezen! 🙂

 2. april 25, 2019 / 11:18 pm

  Ah wat tof en wat goed van je! Ik hou alles bij in mijn bullet journal

 3. april 26, 2019 / 2:10 pm

  Wat leuk om te lezen! Heb dit boek een aantal jaar geleden namelijk ook gelezen. Altijd goed om na een tijdje nog eens terug te blikken. Ik moet wel zeggen dat ik halverwege het jaar gestopt ben met het project vanwege een grote tegenslag die ik toen te verwerken kreeg. Je post zet me wel aan het denken om toch weer eens in het boek te duiken.
  Sanne onlangs geplaatst…Review: Haal alles uit Pinterest van Dionne KnoorenMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   mei 2, 2019 / 7:15 pm

   Wat toevallig! Misschien is het er nu dan inderdaad wél de tijd voor 🙂 Het gebeurt mij ook geregeld dat ik ‘ineens’ iets (her)ontdek waar ik een tijd terug al eens wat van had gehoord. Ik vond The Happiness Project overigens ook gewoon leuk om te lezen zonder er direct iets mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.