Ben jij al bloeddonor?

Sanquin bloeddonatie bloeddonor

Ik zal degenen met een minder sterke maag sparen, en het gezellige “na afloop” fotootje gebruiken bij deze blog. Zie hier de bescheiden (maar lekkere) beloning in ruil voor een halve liter bloed, eerder vanavond bij de bloedbank van Sanquin. Daar doe je het toch al voor? 🙂

Zonder gekheid. Hoewel ik geen hele consequente donor ben, is het donorschap voor mij wel een beetje een principedingetje. Alleen voor mezelf hoor! Ik zou er nooit op aandringen dat een ander ook zou moeten doneren. Wel merk ik dat heel veel mensen eigenlijk niet goed weten wat het precies inhoudt om bloed te geven, of er simpelweg nooit over hebben nagedacht. Tijd voor wat meer uitleg wat mij ertoe heeft gezet om te gaan doneren.

Mijn redenen om bloed te doneren

    • Belangrijkste reden: ik ben -gelukkig!- gezond, en gun dit ieder ander! Zelf zou ik ook bloed willen ontvangen als ik het nodig zou hebben, dus geef dit ook graag af.
    • Ik ben ook orgaandonor, maar hoop natuurlijk eigenlijk dat ik zo oud en versleten word dat niemand meer iets aan mijn organen heeft. Bloed doneren kan gewoon nu al.
    • Het bloed dat ze afnemen kun je prima missen, en vult zich vanzelf weer aan.
    • Het kost niets, alleen wat tijd: je kunt natuurlijk ook geld doneren aan goede doelen. Bloed doneren is gratis. Nee, je krijgt er ook geen geld voor. Maar ze maken het wel zo prettig mogelijk voor je. Inclusief bijtanken met wat te drinken en een lekkere koek achteraf 🙂
  • De eerste keer schrik je misschien een beetje bij het zien van de dikke naald. Het is net wat anders dan bloedprikken, maar het stelt echt niet zoveel voor!

Kleine ongemakjes

Natuurlijk zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kun je bijvoorbeeld beter geen zware inspanningen meer doen na een donatie. Ik weet intussen dat ik daarna het liefst een rustige avond op de bank plan. Het (ienie-mienie)prikgaatje moet ook goed dicht zijn voordat ik het verbandje eraf haal. Dit kan bij mij even duren. Een kleine downside: soms merk ik wel met hardlopen dat ik bloed heb gedoneerd. Het beïnvloedt de zuurstoftoevoer, dus snelle loopjes voelen vaak wat moeizamer. De ene keer merk ik het meer of langer dan de andere keer. 

Om deze reden heb ik tijdens het trainen voor de marathon vorig jaar mezelf een tijdje op inactief gezet. Ook reisjes willen er nog weleens voor zorgen dat ik een tijdje niet kan gaan: na de reis naar Zuid-Afrika bijvoorbeeld, mocht ik 6 maanden niet (in verband met bezoek aan malariagebied).

En omdat ik daarna weer voor een halve marathon ging trainen, was het vandaag al 2 jaar geleden. Maar nu het geen sportdoelen in de weg zit, vond ik het tijd om weer gehoor te geven aan de oproep. 

Opgepast, nu komt dan toch die foto van het donatiemomentje!

BloeddonorZo, mijn 17e donatie zit erop. Ik ‘speel’ vaak een beetje met een knijpkussentje tijdens de donatie, omdat het bloed anders net te langzaam eruit komt (ja, dat kan ook nog eens). Vandaag kwam het ook weer langzaam op gang, maar liep het daarna alsnog vlotjes door. 500ml in the pocket, letterlijk! En intussen is dat vocht al lang en breed weer aangevuld met thee 🙂 

Mocht je twijfelen, ga dan gewoon eens mee met iemand in je omgeving die bloed geeft. Er is vast wel iemand die je kent die het doet. Ik heb zelf ook een aantal keer iemand meegenomen. Soms voor de gezelligheid, en soms omdat iemand zelf donor wilde worden. Wat daarna ook meestal is gebeurd. 

Mocht je er nog iets over willen weten, dan vraag maar raak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.