Droge neus in de winter? Zo kom je er vanaf!


Update 31 oktober 2020: het is weer najaar! Dit artikel is dan ook geactualiseerd. Het model luchtbevochtiger op de foto is niet meer verkrijgbaar, maar ik vermeld hieronder waar je de nieuwe versie kunt vinden 🙂

Elke winter hetzelfde liedje… zodra het weer tijd is om de verwarming aan te zetten en meer binnen te zitten, merk ik dat aan mijn neus. Een droog en geïrriteerd gevoel, verstoppingen, korstjes en het risico om jezelf een bloedneus te snuiten. Met name ’s nachts. Het is een typisch winterkwaaltje, waar veel mensen last van blijken te hebben. Te droge lucht kan niet alleen zorgen voor een geprikkelde neus, maar ook voor droge ogen, huid en lippen, en een geïrriteerde keel. Het is echter heel eenvoudig op te lossen, en ik wou dat ik dit jaren geleden al had gedaan.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40% tot 60%. De verwarming aanzetten zorgt er echter voor dat de relatieve vochtigheid van de lucht afneemt. Een raam openzetten doe je in de winter natuurlijk minder snel, maar ook al lucht je goed (wij hebben de ventilatieroosters altijd openstaan); koude lucht kan minder vocht opnemen, waardoor het ook met verse lucht van buiten niet altijd lukt om een optimale luchtvochtigheid te bereiken.

Onze beveiligingscamera meet de luchtkwaliteit, en sinds de verwarming een graadje hoger staat, zie ik dat de luchtvochtigheid is afgenomen. Waar deze in de zomer makkelijk tegen de 60% zat, is die nu nog maar zo’n 45%. Ook in de slaapkamer, waar we de verwarming niet aan hebben staan. Omdat ik vooral ’s nachts last krijg van een droge neus (en alle bijkomende klachten), vond ik het de moeite waard om te onderzoeken of het met een luchtbevochtiger beter zou gaan.

Philips luchtbevochtiger met koudwaterverdamping

Na wat onderzoek besloot ik te gaan voor een luchtbevochtiger van Philips die gebruik maakt van koudwaterverdamping. Daarbij wordt lucht langs een vochtig filter geblazen, wat ervoor zorgt dat minuscule druppels zich door de lucht verspreiden. Deze zijn zo klein dat ze geen natte plekken veroorzaken (en ook geen witte kalkvlekjes kunnen achterlaten). Philips beweert bovendien dat hun apparaten tot 99% minder bacterieën verspreiden dan die van andere fabrikanten.

Lees ook: Huishoudelijke apparaten die je leven makkelijker maken

Er zijn ook luchtbevochtigers die werken met hete stoom, of ultrasoon (dat wil zeggen dat waterdamp zich door trillingen verspreidt). De eerste variant verbruikt meer energie, en het nadeel van ultrasone luchtbevochtigers is dat de waterdamp wél mineralen kan bevatten waardoor een witte waas kan neerdalen.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Philips HU4803 (deze staat op de foto’s). Aangezien ik dit artikel schreef in 2018 is deze niet meer verkrijgbaar, maar de Philips HU4811/10 komt daar zo te zien bij in de buurt (update oktober 2020: adviesprijs € 139,99, nu afgeprijsd naar € 119,99 bij bol.com), die geschikt is voor een ruimte van 25m2 tot 50m2 en voorzien is van een supersnelle nachtstand (ideaal voor de slaapkamer dus). Op het display is bovendien het vochtigheidspercentage af te lezen. 

Geen droge neus meer in de winter!

En, werkt het? Ik kocht het apparaat met een Black Friday deal en we hebben het nu dus twee weken in gebruik. Ik zet hem ’s nachts op 60% en merkte al direct in de eerste nachten verschil! Door medicatie is mijn neusslijmvlies nu extra gevoelig, maar ik heb geen verstopte neus, geen droog gevoel en geen pijnlijke korstjes meer.

Omdat het afgelopen week weer iets warmer is, sliepen we met het raam open en besloot ik het apparaat een nachtje uit te zetten. Maar toch merkte ik dat toen direct aan mijn neus. Blijkbaar heb ik het nodig. Na twee nachten kon ik meer dan een liter water bijvullen, dus er gaat stiekem best wel wat vocht de lucht in. Hij is stil genoeg, we hebben er geen last van. Het is wel een best groot apparaat, maar daar ontkom je natuurlijk niet aan met een beetje behoorlijk waterreservoir.

Electronica algemeen

Andere manieren om de luchtvochtigheid te verbeteren

Je kunt natuurlijk ook old school een waterreservoir aan de radiator hangen, of een bakje water op de vensterbank plaatsen. Er zijn ook planten die goed zijn voor de luchtvochtigheid in huis. 

Wij hebben geen radiatoren in de woonkamer dankzij de vloerverwarming. Als er nog eens een goede actie is, overweeg ik zeker om ook nog een luchtbevochtiger voor in de woonkamer aan te schaffen. Voor nu ben ik in elk geval al heel blij met de nachtelijke verbetering. 

Voor dit artikel heb ik niets gekregen. Het is gebaseerd op mijn eigen ervaring.

3 Reacties

 1. Maike
  december 14, 2018 / 10:19 am

  Dit klinkt wel interssant :-), ik ben wel benieuwd waarom geen Dyson ;-)?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 16, 2018 / 9:57 am

   Haha, wat draadloze stofzuigers betreft kan wat mij betreft niks tippen aan Dyson! Maar de luchtbevochtiger van Dyson is wel erg prijzig, vergeleken met Philips. Enige voordeel is dat het ook meteen een ventilator is. Ik zag trouwens dat de Philips die wij hebben, nu flink is afgeprijsd op Bol.com. Nog maar 79 euro ipv 119.

   • Maike
    december 16, 2018 / 6:42 pm

    We hebben ‘m bij Bol besteld, ben benieuwd 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.