Kinderboeken lezen: óók voor volwassenen

kinderboeken op de plank in de boekenkast

Sinds februari volg ik een opleiding aan de Schrijversacademie en één van de leuke bijwerkingen daarvan is dat ik hele andere boeken ben gaan lezen dan ik de laatste jaren deed. Ik zei al vaker tegen mezelf dat ik meer kinderboeken wilde lezen, en omdat ik overweeg om de specialisatie Kinderboeken Schrijven te gaan doen, ben ik daar nu eindelijk eens in gedoken. Afgezien van het herlezen van de complete Harry Potter-serie (dat nam behoorlijk wat tijd in beslag) had ik dat al een tijdje niet meer gedaan.

Als volwassene kinderboeken lezen

Het fijne is: je racet echt super snel door een kinderboek heen. De zinnen zijn korter en het woordgebruik is een stuk eenvoudiger dan in een gemiddelde roman. En de problemen ook meestal wat minder complex. Maar dat wil niet zeggen dat de belevingswereld van kinderen niet interessant is, of dat er geen mooie boodschappen in verstopt kunnen zitten. Harry Potter is natuurlijk een extreem voorbeeld.

Tussen de literaire romans door zijn de kinderboeken een luchtige afwisseling. Een minder zwaar onderwerp, wat meer fantasie, en nog snel en gemakkelijk te lezen ook: ik kan het je aanraden om af en toe ook eens een kinderboek uit de kast te pakken.

Harry Potter serie boeken op de plank in de kast

4x laatst gelezen kinderboeken

Vanuit de basisopleiding Creatief Schrijven krijg ik veel leessuggesties die passen bij de lesstof, bijvoorbeeld over beeldend schrijven, spanningsopbouw en perspectief. Daarnaast ben ik ook nieuwsgierig naar wat kinderen en jongeren graag lezen, en wil ik een beetje feeling krijgen met de verschillende leesniveaus. Dus ik heb ook een paar C-niveau boeken uit de bieb gehaald. Deze vier boeken heb ik de laatste tijd verslonden:

Minoes – Annie M.G. Schmidt

Dit was vroeger al één van mijn favoriete boeken. En welke Nederlander heeft er niet genoten van de verhalen van Annie M.G. Schmidt? Niet alleen haar fantasie, maar ook haar taalgebruik en schrijfstijl maakt het lezen een feest. Daarom was het ook een van de leessuggesties vanuit de opleiding. Ik had dit boek gewoon nog in de kast staan, en heb het in een middag opnieuw uitgelezen. Nu de film ook nog eens terugkijken 🙂 Poes poes poes… Minoes!

Quote: "I'm not crazy. My reality is just different than yours."

Alice in Wonderland – Lewis Carroll

De Engelse versie van Alice heb ik ooit cadeau gekregen (koopje bij Bol trouwens; veel goedkoper dan de Nederlandse versie). Dankzij Walt Disney kennen we allemaal het verhaal van het meisje dat een wit konijn achterna gaat en in een fantasiewereld terechtkomt. Ik heb nooit bijzonder veel met Alice in Wonderland op zich gehad, maar vind wel de wijsheden in het verhaal heel erg leuk. De schrijver Lewis Carroll is wiskundige en logicus, en dat zie je aan zijn manier waarop hij de logica van de fantasiewereld benadert. “I’m not crazy, my reality is just different from yours”.

Password – Mirjam Mous

Een studiegenootje wees me op de jeugdboeken van de Nederlandse schrijfster Mirjam Mous en ik heb Password gelezen. Dit leek een vrij dikke pil voor een kinderboek, maar ook deze las heel erg vlot. Misschien ook wel omdat er lekker wat vaart in het verhaal zit. Het is een spannend verhaal voor 13 tot 15-jarigen. Als volwassene lees je dit natuurlijk wel heel anders dan als kind, maar toch vond ik het eigenlijk hartstikke leuk om weer eens zo’n verhaal te lezen.

Boeken algemeen

Sky is the limit – Caja Cazemier

Dit is eveneens een C-boek, volgens het labeltje geschikt voor 12 tot 15 jaar. Vergeleken met Password vond ik dit wel een beduidend simpeler boek. Het is nog vrij recent, uit 2015, waardoor ook het mobieltje al een belangrijke rol speelt. Dat is wel grappig om te zien. En tegelijkertijd voel ik me ook wel oud. In de jeugdboeken die ik vroeger zelf las, speelde dit natuurlijk nog totaal geen rol 🙂

Heb jij nog tips voor leuke kinderboeken voor volwassenen?

Natuurlijk heb ik ook één van mijn andere favoriete kinderboekenschrijvers, Roald Dahl, weer op mijn leeslijst staan. En Carry Slee niet te vergeten. Laatst heb ik voor een prikkie Ronja de Roversdochter gekocht in de prachtige boekhandel in het Grand Theatre in Breda, waar ik ook de lessen van de Schrijversacademie volg (update 2019: helaas is deze winkel gesloten). Maar ik ontdek natuurlijk ook graag boeken die ik nog niet ken. Heb jij nog tips voor me? Laat het me vooral even weten in de comments!

2 Reacties

 1. juni 4, 2018 / 8:23 pm

  Harry Potter blijft briljant 🙂 Van Carry Slee heb ik ook veel boeken gelezen en ook van (weet niet of ik het goed schrijf) Kate Cann. Sjakie en de chocolade fabriek blijft ook leuk 🙂 en ik las oude boeken van mijn moeder (uit haar tienertijd) de dolle tweeling 🙂

  • Yvonne
   juni 4, 2018 / 8:38 pm

   Ohhh ja, de dolle tweeling, dat soort boeken heb ik vroeger ook veel gelezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.