My faves: Podcasts (tijdens het hardlopen)

In de categorie My faves vertel ik je over mijn favorieten. Dat kan vanalles zijn… van steden tot ontbijtjes. Van boeken tot manieren om te relaxen. Dit keer wil ik het hebben over podcasts.

Wat zijn podcasts?

Podcasts bestaan al best lang (al ongeveer sinds 2004!) maar ik heb het idee dat ze de laatste tijd aan populariteit aan het winnen zijn. Misschien omdat we steeds meer gewend zijn aan on demand: die serie waar je zo’n goede verhalen over hoort kijk je wanneer je wil via Netflix of Videoland, van je favoriete muziekgenre zijn eindeloos veel lijstjes in Spotify. En voor interessante artikelen uit krant of tijdschrift heb je ook geen abonnement meer nodig, zelfs die kun je per stuk lezen via Blendle.

Daarnaast is er natuurlijk Youtube voor vlogs en filmpjes over elk onderwerp dat je maar kunt bedenken. En blogs om te lezen, zoals deze 🙂 Ik denk dat daardoor ook steeds meer mensen audioshows, ofwel podcasts, ontdekken en luisteren.

Er zijn podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen. En een belangrijk verschil met de on demand voorbeelden hierboven: je luistert ze gratis. Je kunt ze downloaden op je telefoon, waardoor je niet hoeft te streamen, en steeds vaker zijn ze ook te luisteren via bijvoorbeeld Spotify. Er zijn ook steeds meer bekende podcasts uit Nederland, dus je hoeft ook al lang niet meer in het Engels te luisteren.

3FM-dj (en fervent podcaster) Michiel Veenstra legt in deze video uit wat een podcast is en hoe het werkt. Aanrader als je hier nieuw in bent!

Podcasts luisteren tijdens hardlopen

Zelf ben ik podcasts gaan luisteren tijdens het hardlopen. Volgens mij ben ik ermee begonnen toen ik ging trainen voor de marathon in 2015. Ik moest veel rustige duurlopen doen en die zijn bij uitstek geschikt om een podcast te luisteren.

Ik las in dat jaar The Happiness Project van Gretchen Rubin (waar ik al vaker over heb geschreven, bijvoorbeeld hier) en ik las dat zij net was begonnen met een podcast. Ik was nieuwsgierig en ik was in mum van tijd hooked.  

Nog steeds luister ik ze vooral graag tijdens het hardlopen, maar ook als ik wat langer in de auto moet zitten. Ik experimenter niet heel erg veel met verschillende podcasts, maar heb er door de afgelopen jaren heen wel een paar gevonden die ik vaak opzet:

Podcast ‘Happier with Gretchen Rubin’

“A podcast about how to be… happier!” Gretchen Rubin maakt deze podcast samen met haar zus over alles rondom happiness, good habits & human nature. Ofwel, hoe je je leven leuker, makkelijker en productiever kunt maken. Bijvoorbeeld door gewoontes aan te pakken, op een manier die bij jouw persoonlijkheid past. De kracht van de podcast zit ‘m voor mij in de menselijkheid. Gretchen en Elizabeth zijn geen zweverige guru’s, maar zijn in de eerste plaats heel gewone vrouwen, met een baan en gezin en ieder hun eigen valkuilen. En ze onderkennen dat er niet één gouden regel is die voor iedereen werkt, maar geven richtlijnen voor verschillende typen personen. Ik luister trouw tijdens mijn langere weekendloopjes. Check ‘m hier!

Podcast ‘Side Hustle School’

Deze podcast wordt dagelijks (!) uitgezonden. Het zijn telkens hele korte afleveringen, meestal maar van een paar minuten, en gaat over allerlei soorten side hustles. Ofwel: bijverdiensten naast een baan. Elke aflevering een nieuw voorbeeld: van mensen die geld verdienen aan bloggen over aquariums tot verse koekjes bakken op bestelling en museumtours geven op maat. Je kunt het zo gek niet bedenken. De extra inkomsten lopen net zo uiteen: van een paar honderd dollar per maand tot aan een six figure income. Omdat ik zelf ook als tekstschrijfster met diverse klusjes bijverdien naast een kantoorbaan, vind ik het inspirerend om te luisteren. En het format van de korte afleveringen maakt het erg toegankelijk. De maker, Chris Guillebeau, vindt eigenlijk dat iederéén zo’n ‘side hustle’ zou moeten hebben en geeft tips & tricks om zelf aan de slag te gaan. Wie weet, krijg je wel ineens een supertoffe ingeving! Lees hier meer.

Podcast ‘Oprah’s SuperSoul Conversations’

Oprah Winfrey is dan al wel jaren geleden gestopt met haar talkshow; intussen heeft ze haar eigen tv-zender en in haar programma SuperSoul Conversations interviewt ze allerlei inspirerende personen over zelfontwikkeling. En die interviews zijn dan nu ook weer te beluisteren als podcasts. Niet alle gasten die ze spreekt vind ik interessant (er zitten best wel wat gasten tussen uit de godsdienstelijke en, naar mijn smaak, iets té spirituele hoek; plus dan nog allerlei bekende Amerikanen die me niet zoveel zeggen) maar er zitten ook gesprekken tussen die écht zijn blijven hangen. Bekijk hier de lijst met afleveringen.

Podcast Master Your Mindset met Michael Pilarczyk

Nog meer in de ‘verbeter jezelf’ hoek! Michael Pilarczyk is noemt zich ook wel Mindset Coach en weet dit onderwerp op een hele duidelijke toon te brengen. Zijn aanpak laat zien dat spiritualiteit, bewustzijn en zelfverbetering absoluut niet zweverig hoeft te zijn. Mindset is een onderwerp waar ik mezelf de afgelopen jaren meer in heb verdiept, en deze podcast (maar ook Michael’s boek en de online masterclasses) sluiten daar goed bij aan. Altijd weer food for thought en geregeld een eye-opener, deze podcast. Hier luister je naar de top-5.

Luister jij weleens naar podcasts?

Foto’s: Pixabay en screenshots van gretchenrubin.com en oprah.com.

hardlooptips podcasts luisteren tijdens hardlopen energie running

1 Reactie

  1. mei 18, 2018 / 8:17 am

    Wat een super goed idee om tijdens het hardlopen te luisteren naar interessante podcasts! Aangezien je er ook echt wijzer van wordt en het je afleidt van je ademtekort hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.