Op zoek naar nieuwe genres… lekker veel lezen!

Als mijn 2018 ergens goed voor was, dan is het wel mijn vernieuwde plezier in boeken lezen. Ik heb altijd graag gelezen, maar deed het de afgelopen jaren nog maar bij vlagen. En wat eigenlijk nog erger was: ik hing volledig vast in een soort makkelijke comfortzone. Ken je dat? Op een gegeven moment heb je een paar leuke schrijvers ontdekt en voor je het weet lees je eigenlijk alleen nog maar hun werk, of wat er een beetje op lijkt. Of je herleest wat je al in de kast hebt staan. Eigenlijk wist ik niet eens zo goed meer wat het antwoord was op de vraag: ‘wat lees je graag?’. Het hing denk ik zo’n beetje tussen de populairdere romans en spanning in. Saskia Noort, dat soort dingen. Dat lees ik nog steeds graag hoor, maar dat is wel telkens hetzelfde ‘trucje’ en ik merk dat ik het ook best lekker vind om af en toe een boek van iets hoger niveau te lezen. Zeker nu ik zelf met een schrijfopleiding bezig ben.

Bij iedere module van de Schrijversacademie worden diverse leessuggesties gegeven die bij het thema passen, en dat was voor mij een mooi vertrekpunt om weer eens wat meer literaire romans te lezen. Daarnaast ben ik aan het verkennen voor welke leeftijd ik zelf graag zou willen schrijven, en heb ik daarom ook best wel wat kinder- en jeugdboeken gelezen. Eerder heb ik al eens een blog geschreven over kinderboeken lezen. En de laatste tijd las ik juist weer wat meer feelgood en toch ook wel weer wat thrillers. Lekker gevarieerd, en daardoor begin ik weer wat meer feeling te krijgen met wat me goed ligt.

Hoe kwam ik aan (voor mij) nieuwe leesrichtingen en wat las ik dan zoal? De jeugdboeken zal ik je niet mee vermoeien, maar hieronder lees je wel wat er al zoal aan romans, feelgood, young adult en thrillers voorbij is gekomen. Ga je mee op ontdekkingspad?

Hoe ontdek je ‘nieuwe’ schrijvers en genres?

Als je net als ik een beetje vastzit in je leespatroon, kan het best lastig zijn om eens wat ánders uit te kiesen om te lezen. Twee dingen hebben mij erg geholpen om hieruit te komen: boeken lenen van anderen, én terug naar de good old bibliotheek. Ik heb al een paar stapels boeken van een collega verslonden. In de bieb loop ik simpelweg van A tot Z de boeken langs en probeer eruit te pikken waar ik weleens van heb gehoord of wat me aanspreekt.

En een goede tip, die voor een échte lezer nog best moeilijk kan zijn: stop gerust met een boek waar je geen lol aan beleeft. Ik heb meerdere boeken weggelegd afgelopen jaar en mag eigenlijk nog best wat selectiever zijn. Er bestaan teveel goede boeken om je tijd te verdoen met een verhaal dat je niet boeit! 

Boeken algemeen

Online lezersplatforms zoals Hebban of Goodreads kunnen je ook helpen om inspiratie op te doen. Ik volg de laatste tijd zelf ook wat meer schrijvers en boekenbloggers op sociale media, en dat heeft me ook al naar wat leuke boeken geleid.

Romans

Dankzij de leessuggesties van de opleiding las ik stuk voor stuk boeken die ik zelf niet had uitgezocht. Behalve Verdwaaltijd misschien, geschreven door mijn docente aan de Schrijversacademie Kathy Mathys. Dat boek speelt zich deels af in Californië, een van mijn favoriete plaatsen, en het dwaalthema van het boek spreekt me aan. Serena is een heel beeldend boek en sleepte me helemaal mee naar een vroegere tijdsgeest. Grip vond ik juist weer interessant omwille van de psychologie van de karakters en het reis-aspect van het verhaal. Maar niet alle literaire werken zijn aan mij besteed. In Ongenade heb ik me echt doorheen geploeterd. Het is een veelgeprezen boek, maar niet mijn ding, zo’n slepende verhandeling over de worsteling van de hoofdpersonen waar maar geen eind aan komt. Om dezelfde reden heb ik Moedervlekken van Arnon Grunberg na een tijdje weggelegd. Terwijl ik meerdere boeken van hem in de kast heb staan. De thematiek spreekt me denk ik niet zo aan.

Een belangrijke les: ik wil meer literatuur lezen en me laten verrassen door mooi en goed geschreven boeken, maar dat betekent niet dat elke hoogstaande roman me leesplezier brengt. Daar ga ik dus wat selectiever in zijn. Ik lees voor mijn plezier, en niet voor de leeslijst van de middelbare school 😉

Young adult, feelgood romans & chicklit

Wanneer noem je het genre Young Adult, jeugdliteratuur, feelgood romans of gewoon chicklit? Het onderscheid is niet altijd even makkelijk te maken; soms schuurt het een beetje op het snijvlak daarvan. De boeken van Maureen Johnson (13 enveloppen & 1 rugzak, en Kamer 16) vond ik echt geweldig leuk, al is de hoofdpersoon nog vrij jong. Van Lisette Jonkman las ik alleen nog maar Verkikkerd en het vervolg Verslingerd, maar haar hilarische schrijfstijl smaakt naar meer. Het is studentikoze feelgood voor vrouwen, maar wél goed geschreven met goed uitgewerkte en originele karakters. Plus met een dosis humor. Ik hou ervan! De Royals is een nieuwe hitserie en vind ik heel wat minder hoogstaand geschreven, maar toch moet ik eerlijk toegeven dat het verhaal nou eenmaal wel lekker wegleest en dat ik de hele serie in no time heb verslonden. Met de populaire ‘young adult’-schrijver John Green heb ik zelf stiekem wat minder. Hij zet bijzondere karakters weg, zoals in Schildpadden tot in het oneindige,maar zijn schrijfstijl grijpt mij niet. Ik heb The Fault in our Stars nog steeds op de plank staan, maar heb er om persoonlijke redenen momenteel niet zo’n zin in om eraan te beginnen. Is het echt een aanrader?

Mijn leesdoel: lekker Young Adult en Feelgood blijven lezen, maar dan wel van de betere auteurs.

Gelezen feelgood, luchtige romans in 2018

Nog meer feelgood… of niet?

Het aanbod easy reading, luchtige romans en feelgoodboeken zijn eindeloos, maar daarin heb ik wel gemerkt dat ik een bepaald schrijfniveau wel erg kan waarderen. Route du Soleil vond ik bijvoorbeeld echt verschrikkelijk slecht. Jojo Moyes is volgens mij mateloos populair, maar toch moest ik in De laatste liefdesbrief erg inkomen. Van de bejubelde Jill Mansell heb ik een boek (Drie is teveel) na een paar hoofdstukken weggelegd. Het is blijkbaar niet allemaal aan me besteed.

Van Twee zusjes heb ik dan wel weer genoten. Een ontroerend en mooi geschreven verhaal, wat je toch met een fijn gevoel achterlaat.

Reisverslag van een kat vind ik een bijzondere vermelding waard. Je leest dit verhaal vanuit de ogen van een Japanse kat, wat het aanvankelijk luchtig en grappig maakt, maar uiteindelijk blijkt het toch tot een aangrijpende en mooie ontknoping te leiden.

Gelezen spanning en thrillers in 2018

Spanning & thrillers

Een goede thriller kan me wel bekoren, al wissel ik het wel graag af met wat anders. Ik had nog nooit iets van John Grisham gelezen en vond In het geding een erg knap geschreven verhaal. Nooit gedacht dat een proces over de tabaksindustrie me zo zou interesseren. Maar direct nóg zo’n juridische thriller lezen (De getuige) was eigenlijk iets teveel van het goede. Zo vond ik Verdwenen zusjes ook een erg goed spannend verhaal, maar begon ik daardoor iets te enthousiast aan Als ik aan je denk van dezelfde schrijfster, en die vond ik beduidend minder. Van Harlan Coben en Rosamund Lupton wil ik nog wel eens wat meer lezen, want zowel Ik mis je als Zusje vond ik de moeite waard, maar ik ga het dus wel wat meer spreiden 🙂

Leesdoelen 2019

In 2018 las ik meer dan 30 boeken, plus een paar verhalenbundels. En dan tel ik de niet-uitgelezen boeken en stapel non-fictie zoals Master your mindset nog niet mee. Het was een goed leesjaar waarin ik de smaak echt weer opnieuw te pakken heb gekregen!

In het nieuwe jaar wil ik graag een aantal klassiekers lezen. De Hebban 1000, de ‘duizend mooiste boeken allertijden’ volgens lezerscommunity Hebban, is daarvoor een mooie inspiratiebron. Ik heb er nu 6 uit de top 20 geselecteerd. Dat lijkt me wel haalbaar.

Verder wil ik graag meer van de betere feelgood romans lezen, omdat ik zelf aan een boek idee in die richting ga werken voor mijn opleiding aan de Schrijversacademie. Door zelf meer te lezen, krijg ik ook steeds beter voor ogen in welk genre ik zelf graag zou willen schrijven. En ja, ik ga dus in 2019 ook écht werken aan een eigen boek!

Welke boeken lees jij graag? Heb je nog aanraders voor me om te verkennen?

4 Reacties

 1. januari 8, 2019 / 9:09 am

  Voorheen las ik nooit. Oke echt bijna nooit. Ik vond boeken nooit leuk. Omdat ‘iedereen’ chicklits las, dacht ik eigenlijk dat dat zo’n beetje het enige was wat je hoorde te lezen. Maar er ging een wereld voor mij open toen ik een misdaadboek las. Sinds dien ben ik helemaal fan van misdaad, thrillers en psych trillers. Al moet ik wel bekennen dat ik alleen in de vakanties de rust vind om boeken te verslinden…

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 8, 2019 / 12:50 pm

   Toch knap dat je dan wel hebt ontdekt dat je toch kunt genieten van lezen. Ik ben zelf altijd een lezer geweest, maar ik kan me best voorstellen dat je het niet snel gaat doen als je het eigenlijk nooit zo hebt gedaan! Welke thriller auteurs vind je leuk? Ik kruip dus echt een beetje onder een steen vandaan en moet echt weer even ontdekken wat er allemaal zoal te lezen is!

 2. januari 8, 2019 / 9:28 pm

  Wat ontzettend leuk om te lezen dat je met zo veel plezier nieuwe soorten boeken hebt gelezen dit jaar! Eigenlijk wel heel tof om eens andere genres te proberen. Misschien is een genre niets voor je, misschien wel. Daar kom je inderdaad maar op één manier achter 🙂 Ik maak eigenlijk niet vaak tijd vrij om te lezen en – als ik uitgebreid lees – zijn dat meestal zelfhulpboeken of biografieën. Maar misschien moet ik me toch eens aan een roman wagen. Ik heb een aantal prachtige (als ik de reviews mag geloven) exemplaren klaarstaan in de kast. Thrillers vind ik ook tof. Eigenlijk moet ik de nieuwste Esther Verhoef ook maar eens gaan lezen. Ik weet bijna zeker dat die me zal bevallen.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 10, 2019 / 4:08 pm

   Als ik het me goed herinner had je een tijdje terug een leuk artikel over boeken die je wel wat leken… gewoon doen! Het hoeft geen uren achtereen te zijn. Ik heb ook veel non-fictie gelezen de afgelopen jaren, maar merk dat ik fictie wel echt had gemist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.