Stoppen met lippenbalsem. Hoe doe je dat?

Het is een onschuldige maar ook onnodige verslaving: het smeren van lippenbalsem. Jarenlang heb ik het gedaan en zag ik het niet als probleem. Ik zou er ooit wel mee stoppen…  maar het is nou eenmaal niet zo slecht voor je gezondheid als bijvoorbeeld roken, dus echt een trigger was er niet. En misschien wilde ik ook niet zien hoe onnodig mijn ‘gebruik’ was en dat er wel degelijk een bepaalde afhankelijkheid ontstaat. Ook al smeerde ik niet zo vaak; ik moest het wel altijd bij me hebben. Na bijna 20 jaar (!) riepen mijn lippen uiteindelijk zelf een halt toe, en was ik er van het ene op het andere moment klaar me: ik stopte ermee, en wel direct. Wat volgende waren 5 weken van allerlei stadia irritatie, maar nu kan ik gelukkig eindelijk zeggen dat mijn lippen weer zo goed als normaal zijn.

Er is veel te vinden over lipverzorging en ook over waarom je zou moeten stoppen met lippenbalsem, inclusief tips & tricks. Allemaal leuk en aardig, maar zoals met alle gewoontes die je wil veranderen en ongemakken die je daardoor doormoet: doé het maar eens. Ik vertel je hoe dat bij mij verliep.

Mijn Blistex verslaving: hoe het begon

Ooit begon het daadwerkelijk met schrale lippen, waar ik als tiener voor het eerst lippenbalsem op smeerde van Blistex. Dat fijne, tintelende gevoel na het smeren en die soepele, zachte lippen waren een verademing en ik bleef het spul gebruiken, ook toen mijn lippen weer normaal waren.

Destijds had je ook al Lipsmackers, met de verschillende ‘smaakjes’, wat niet lang daarna onder meiden van mijn leeftijd erg populair werd. En iedereen had wel een Labello in zijn tas, want ook die had je in allerlei soorten. Van perzik tot watermeloen. Maar als ik zoiets smeerde, merkte ik meteen dat het niet zo goed werkte als de Blistex. Ik wilde dat lekkere frisse gevoel. Mijn lippen waren dus toen al verslaafd.

Mooi en gezondMooi en gezond

Hoezo, een probleem?

Een paar jaar later veranderde Blistex ineens van kleurtje. In plaats van het blauw-groene dopje, zat er ineens een donkerblauw dopje op de stick. En dat niet alleen… de nieuwe versie bleek ook anders van samenstelling! En voelde lang niet zo lekker op mijn lippen. Paniek… ik wilde er best wel een keer mee stoppen hoor, maar vooral niet per direct, als het niet hoefde (hoezo, verslaafd?). Dus vroeg ik iedereen in mijn omgeving om de Blistex met de groene dopjes voor me te kopen. Ik weet nog goed dat mijn vader me belde: “Ik sta bij de drogist en ze hebben er hier nog 20. Wil je die écht allemaal hebben?” Ehhh, ja, eigenlijk wel. Dus hij kocht voor meer dan 50 euro de complete voorraad op. Wat nog jaren voor vele grapjes heeft gezorgd. Had ik ze nog steeds? En wat zou ik doen, als ze op waren? Pas afgelopen jaar begon ik aan mijn laatste Blistex ‘oude stijl’.

De laatste overgebleven Blistex ‘oude stijl’. In plaats van te stoppen, stapte ik natuurlijk gewoon alsnog over naar de huidige variant.

Ik smeer niet vaak, dus is het niet erg. Toch?

Er zijn verschillende uitingen van een lippenbalsem verslaving. Je hebt mensen die het spul altijd bij zich willen hebben, maar het eigenlijk niet zo vaak gebruiken zolang de lippen goed voelen. En je hebt de smeerders, voor wie het smeren zelf een tic is geworden. Ik behoorde gelukkig tot de eerste categorie. Ik had Blistex in elke tas, naast mijn bed, op kantoor… als ik het maar bij me had. Misschien gingen er zelfs wel dagen voorbij dat ik het niet eens smeerde. Of hooguit een keer voor het slapen gaan, uit gewoonte. Daarom heb ik ook zoveel jaren kunnen doen met mijn voorraad.

De die hard smeerders kunnen sneller problemen ervaren zoals een geïrriteerde huid rondom de mond. Je lippen raken zo gewend aan de lippenbalsem met als gevolg dat het niet meer werkt op het moment dat je het echt nodig hebt. Gelukkig heb ik jarenlang nooit problemen gehad, dus mijn lippen raakten voor mijn gevoel niet compleet uit balans door mijn smeergedrag. Toch gebeurt dat natuurlijk wél.

Waarom ik besloot te stoppen met lippenbalsem

Helaas heb ik uiteindelijk toch the hard way moeten ervaren dat het tijd was om te stoppen met lippenbalsem. In oktober had ik een keelontsteking en was mijn weerstand laag. Iets dat ik ook aan mijn lippen merkte; ze waren droog en de vliegreis naar Zuid-Afrika maakte dat er niet beter op. Dus ik smeerde vaker, maar het had onvoldoende effect. Halverwege de vakantie greep ik naar een Labello Med Repair omdat ik voor mijn gevoel wat krachtigers nodig had. Dat hielp wel voor mijn lippen, maar het vele smeren (en ook killing: je gaat onbewust aan je lippen likken) zorgde voor een hele andere klacht. De huid rondom mijn mond raakte geïrriteerd. Uiteindelijk was ik er in december klaar mee, en besloot ik om per direct te stoppen met smeren. Het was tijd om mijn huid weer zijn normale werk te gaan laten doen.

Wat je huid eigenlijk hoort te doen

Je plaatst met de lippenbalsem in feite elke keer een vetlaagje waardoor de huid wordt afgesloten. Je huid kan zich normaal gezien prima zelf in balans houden, maar de lippenbalsem zorgt  ervoor dat je dit niet meer uit jezelf doet. Deze blog van Beautylab.nl legt dit heel goed uit. Wanneer je ermee stopt dan moet dit natuurlijke proces weer op gang komen. En dat duurt even… met de nodige problemen van dien. Het liefst grijp je dan natuurlijk graag weer naar je lippenbalsem, maar om die cirkel te doorbreken moet je hier écht doorheen.

Bijna 5 weken van velletjes en erger…

Het duurt 28 dagen voordat de huidcellen van je lippen zich hebben vernieuwd. Ook op andere blogs las ik dat het kon variëren van een week tot een maand voordat je lippen weer normaal zijn na het stoppen met lippenbalsem. Aangezien ik het spul bijna 20 jaar heb gebruikt, voelde ik de bui al wel hangen dat het een tijdje kon gaan duren.

De eerste dagen

…was het eigenlijk nog best te doen. Mijn lippen voélden geïrriteerd, al zag het er nog niet zo uit. Daarna werden ze schraal. Het viel niet heel erg op en het ging me nog best goed af om er niet aan te zitten.

Van week 1 naar week 2

De neiging om over mijn lippen te gaan likken werd groter. En daarmee ook de irritatie. De schraalheid werd erger, er ontstonden velletjes en ik scrubde die er soms af. Eigenlijk iets te vaak, waardoor mijn lippen natuurlijk enorm kwetsbaar werden. En helaas begon toen pas het échte vervellen. De velletjes waren ontzettend stug en voelden ook echt als oude huid. Even was ik bang dat mijn lippen gingen barsten en er kloofjes zouden ontstaan, maar gelukkig bleef de onderliggende huid nét soepel genoeg.

Week 3: te vroeg gejuicht?

Even dacht ik dat ik er ná dit vervellen wel was. De stugge vellen waren bijna allemaal weg. Maar de huid was erg kwetsbaar en ik kreeg op een paar plaatsen last van blaasjes. Nee he, toch geen koortslip? Dat leek het gelukkig niet te zijn, en het trok weer weg. Pfjew. Net toen ik dacht dat het daarmee klaar was, begon er doodleuk nóg een laag huid los te laten. Aargh!

Week 4 en uitloop in week 5

Het was gelukkig wel wat minder erg dan de eerste ‘vervel-sessie’ en in de loop van de vierde week waren deze velletjes gelukkig ook weer aardig onder controle. Maar de temperatuurschommelingen en droge lucht van de verwarming maakten het er niet makkelijk op. Zelfs ná 4 weken bleef ik nog wat last houden van droge lippen. Ik durfde mezelf in elk geval wel weer fatsoenlijk te vertonen ?

Nu zijn we dik 6 weken verder. De droogheid is nog niet 100% weg, maar mijn lippen voelen wel weer soepel en ik kan prima zonder mijn Blistex. Wat een goed gevoel!

Deze voorraad had ik nog in huis. Geen commentaar ?

Een beetje smokkelen (en andere tips & tricks)

Vanaf dag 1 heb ik geen enkel moment meer Blistex (of andere lippenbalsem) gesmeerd. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik een klein beetje heb gesmokkeld door het gebruik van kokosolie. Ik las dat dit je huid niet afsluit dus dat je dit eventueel ‘veilig’ kunt gebruiken om je lippen te hydrateren. Om te voorkomen dat ik echt barsten/kloven kreeg, en om mezelf een béétje toonbaar te houden, heb ik dus wel iéts gesmeerd. Ik denk dat het beter is om dat niet zo vaak te doen, maar ik voelde me er wel iets prettiger door. Je moet immers toch gewoon naar kantoor en sociale aangelegenheden, en van die vellen aan je lippen voelt nou eenmaal niet erg jofel.

Gezondheid algemeen

Ook stoppen met lippenbalsem? Hierbij nog mijn verzameling tips en tricks:

 • Stop op een moment dat er nog niks aan de hand is! Ik denk dat het bij mij zoveel makkelijker was geweest om te stoppen met gewone, soepele lippen dan in de kwetsbare toestand dat ze al waren. In de periode daarvoor had ik bovendien veel meer gesmeerd dan normaal.
 • Stop in het voorjaar of najaar. De wintermaanden zijn geen feest voor je lippen. Zowel de kou buiten als de droge verwarmingslucht binnen laten je lippen al harder werken. Hoogzomer heb je ook bescherming nodig met een factor (Blistex Classic heeft SPX 10).
 • Kijk uit met andere zalfjes die je huid ‘afsluiten’. Ik dacht in de eerste week dat ik gerust eens vette, vaseline achtige zalf kon smeren, die ik ook gebruik om ruwe plekjes op mijn normale huid soepel te houden. Maar dit werkte juist averechts.
 • Toch iets nodig? Gebruik kokosolie als natuurlijke verzorging. Kokosolie (extra vierge variant) hydrateert je huid zonder dat het deze afsluit. Als je last krijgt van velletjes of kloofjes, hou je de huid er soepel mee.
 • Absoluut niet likken! Ik wou dat ik mezelf eerder had gerealiseerd hoe vaak ik over mijn lippen begon te likken en hoeveel kwaad dit doet. Je speeksel droogt de huid alleen nog maar erger uit. Dus probeer die neiging echt te onderdrukken!
 • Zet in 1 keer door. Besef je dat je er na hooguit een maand weer met compleet vernieuwde lippen tegenaan kunt! 🙂

De voordelen

Het is natuurlijk sowieso goed om je lijf, in dit geval je huid, zijn eigen natuurlijke werk te laten doen. Plus: ik hoef nooit meer te panieken of ik mijn lippenbalsem wel bij me heb. Het scheelt weer onnodige kosten en meeslepen van spullen. De huid rondom mijn mond is eveneens minder kwetsbaar. En als ik nu wél een keer last krijg van droogheid of velletjes, dan kan ik gerust een paar dagen iets smeren om het te verbeteren, zonder dat gelijk mijn hele systeem weer uit zijn doen is.

Lees ook: De lippenbalsem verslaving. Hoe gaat het nu?

Gebruik jij lippenbalsem? Heb je weleens overwogen (of geprobeerd) om ermee te stoppen? Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt!

Foto’s: Pixabay. De foto’s van de Blistex voorraad zijn van mijzelf.

pinterest pin met de tekst: tips om te stoppen met lippenbalsem (weg verslaving!) met een foto van iemand die haar lippen aanraakt

3 Reacties

 1. februari 1, 2018 / 8:22 pm

  Ik gebruik het zelden, sinds ik ergens eens heb gelezen dat labello helemaal niks voor je doet heb ik er nooit meer 1 gekocht. In de winter heb ik gewoon wat drogere lippen, jammer dan. Vriend van mij gebruikt in de winter ook wel eens Blistex, was hij ook heel tevreden over, maar die smeert alleen op het moment in de winter dat zijn lippen droog zijn. Dat je vader toen de hele voorraad opgekocht heeft, lol!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   februari 7, 2018 / 8:20 pm

   Haha ja dat is nu dus ook maar mijn nieuwe spirit… dan maar even wat vaker last van droge lippen. Nu met die kou merk ik dat ze nog best kwetsbaar zijn!

 2. februari 26, 2018 / 10:53 pm

  Interessant om te lezen. Ik gebruik namelijk ook veel lippenbalsem. Ik wil mezelf absoluut niet verslaafd roepen. Wist ook niet dat er een verslaving op bestond, Ik heb echt zo vaak last van schrale lippen. En dan smeer ik. En ik ga dan het liefst voor spul met geen smaak of wat dan ook. Ik lik ook niet over mijn lippen. Maar ze drogen gewoon heel snel uit en met name in de winter. Ik merk dat ik nauwelijks balsem gebruik. Maar ik stond er niet bij stil dat mijn lippen ook uit zichzelf kunnen genezen. Misschien heb ik echt gewoon last van droge lippen en het ook nodig. Maar ik ga het zeker onthouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.