3 cadeautjes voor jezelf (die niks kosten!)

Dikke kans dat je deze decembermaand cadeautjes hebt gekocht, gegeven of nog gaat geven. En misschien heb je zelf ook nog wel iets op je wishlist. Voor onder de boom, of gewoon omdat je jezelf eens wilt verwennen. Heb je er al aan gedacht dat je jezelf ook heel wat cadeau kunt doen, zonder dat het je geld hoeft te kosten? Een paar cadeau ideetjes, speciaalvoor jou, die je jezelf gratis kunt geven!

Tijd voor jezelf

Begin met een acceptabel schema

Tijd tekort voor alles dat je wilt doen? Merk je geregeld dat je niet bent toegekomen aan de dingen die je op de planning had staan? Dan is je lijstje misschien te lang. Ik heb er zelf ook geregeld last van dat mijn gevoel van beschikbare tijd in mijn hoofd véél ruimer is dan de werkelijk beschikbare tijd op de klok. Wees realistisch in de doelen die je stelt. Ofwel: geef jezelf een acceptabeler schema cadeau. Een cadeautje aan jezelf: meer ruimte om dingen gedaan te krijgen, juist door minder te moéten doen. Want let’s face it: je kunt nou eenmaal niet constant die tien ballen in de lucht houden als je werkt, een huishouden en/of gezin hebt, een paar keer per week sport, relaties wilt onderhouden, tijd besteedt aan andere hobby’s en dan misschien ook nog een keer een boekje lezen of serie kijken op de bank. Dat is ok. Je moet alleen je verwachtingen (en misschien soms die van je omgeving ;)) bijstellen. Zodat je de dingen die je doet, wel gewoon goed kunt doen. Zonder telkens alleen maar op al die ballen te letten…

Ik doe dit zelf bijvoorbeeld door het 1-3-5 principe aan te houden: plan 1 hoofdtaak, 3 middelgrote taken en hooguit 5 kleinere dingen om te doen op een dag. (Voorheen was het eerder omgedraaid, maar dat werkte gek genoeg niet ;)).

Gun en gééf jezelf tijd… voor wat jij maar wilt!

Of misschien is het nog wel een stapje erger: je zet bepaalde dingen niet eens op een planning, terwijl je ze eigenlijk stiekem wel heel graag zou willen doen. Dan is tijd voor jezelf helemaal een waardevol cadeau! Ik luister weleens naar Oprah’s podcast “Supersoul Conversations” tijdens een rondje hardlopen, en zij begint die podcastuitzending altijd met de mooie wijze woorden: “I believe the most valuable gift you can give yourself, is time. Time to be more fully present.” Sindsdien ben ik veel bewuster gaan nadenken over de tijd die ik mezelf geef. Dus los van je schema dat moet, geef jezelf ook eens tijd cadeau omdat het mág! Wat vind je fijn om te doen? Waar word je blij van? Waar zou je meer tijd aan willen besteden? Doe het en geniet er met je volle bewustzijn van: dat is toch een fantastisch cadeautje aan jezelf! 

Mooi en gezondMooi en gezond

Zeg eens ‘nee’

Of het nou is omdat je al tijd tekort komt (zie hierboven), omdat je het éigenlijk liever niet doet of simpelweg omdat je jezelf dit cadeautje geeft: zeg gerust eens ‘nee’.

Het hoeft trouwens niet altijd een concrete vraag van iemand anders te zijn. Misschien heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, en doe je graag veel voor anderen. Ook zonder dat diegene er om vraagt. Of ben jij nou eenmaal die regeltante, en dus altijd diegene die vooraan staat om iets te organiseren. I’ve been there… maar vergeet niet, dat je dit waarschijnlijk vooral van jezelf verwacht.

Zelf doe ik dit vooral door mijn agenda niet meer te overplannen (zie ook weer die realistische planning van hierboven ?) en door mezelf eraan te herinneren dat niet alles mijn verantwoordelijkheid is.

Let it go!

Laat het los, laat het gaan! Jezelf niet meer druk maken om dingen die er niet toe doen. Die je toch niet kunt veranderen. Of om scenario’s die waarschijnlijk niet eens waarheid worden. Mark Twain schreef: ‘Ik heb in mijn leven duizenden problemen gehad, waarvan de meeste nooit werkelijk hebben bestaan.’ Je schiet er helemaal niks mee op. Heel makkelijk gezegd dit natuurlijk, maar wél een heel groot cadeau als het je lukt! Want alle tijd die je niet besteedt aan jezelf druk maken, kun je vrolijk en happy van het leven genieten.

Geef jezelf wat Headspace

Mindfullness en meditatie kunnen je hierbij helpen. Zelf gebruik ik Headspace en ik durf wel te zeggen dat dat de tijd dat ik me druk maak om dingen substantieel heeft verminderd. En áls het gebeurt, dan laat ik me minder lang meeslepen. Dat kostte me dan trouwens wel wat geld, want ik heb een betaald jaarlidmaatschap van de app. Maar het cadeau aan mezelf: priceless.

Lees ook: Geef jezelf wat Headspace

Happy giving!

pinterest pin met de tekst: 3 gratis cadeaus voor jezelf, met een cadeautje in handen op de achtergrond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.