5 (realistische!) dingen die ik nog weleens zou willen leren

Dingen die ik nog wil leren. Maar dan echt. Ik bedoel niet van die standaard dingen die me ‘leuk lijken als je het kan’. Het lijkt me bijvoorbeeld fantastisch om heel goed piano te kunnen spelen. Maar heel eerlijk gezegd, zie ik mezelf niet de tijd vrij maken om vele jaren lessen te gaan volgen om op zo’n niveau te komen. Of om goed te kunnen tekenen. Nog zoiets creatiefs waar ik waarschijnlijk net niet voldoende talent voor heb. En in elk geval vooralsnog niet de ambitie om het te gaan leren. Vloeiend Spaans, Italiaans en Frans spreken lijkt me ook superhandig. Alleen zul je dit niet gaan leren zonder het veel te doén.

Nu het meer het studievlak opgaat, zijn er ook nog wel wat opleidingen die me fascinerend lijken. Aardrijkskunde was vroeger mijn lievelingsvak, dus ik had gerust geoloog kunnen worden. Alles wat er in onze hersenen gebeurt vind ik ook zó intrigerend. Maar neurologie is nou niet echt iets waar je je in een paar cursusdagen in kunt specialiseren. Psychologie, iets wat ik bijna gaan studeren, zou ik me nog best wel eens in willen verdiepen. Maar ik heb niet de illusie dat ik nog eens een hele opleiding ga volgen. Zelfs fotografie vind ik op het randje: ik zou graag betere foto’s maken, maar als ik een goede camera zou aanschaffen dan zou ik ook wel echt willen leren om ermee om te gaan. Zeg nooit nooit, maar voorlopig is dat niet echt iets waar ik heel veel tijd in wil gaan stoppen.

Wat ik bedoel, zijn de kleinere, en ook iets realistischere dingen waar ik graag meer van zou willen weten, of beter in zou willen worden. En die iets makkelijker te doen zijn, of waar ik mezelf in elk geval sneller aandacht aan zie besteden. Ze zeggen dat je 1000 uur ergens mee bezig moet zijn, voordat je er echt goed in bent. Gelukkig zijn dit nou juist dingen die ook wel in wat minder tijd moeten lukken. Want let’s face it: het is een illusie dat je op korte termijn een paar duizend uur vrij kunt maken 😉

1. Speedreading / snellezen

Dit lijkt me nou zo handig! En je schijnt het nog vrij makkelijk te kunnen leren ook. Ik heb me er alleen nog nooit in verdiept.

Barista Cafe: lekkere koffie in Breda

2. Barista skills verbeteren

Van een perfecte cappuccino tot een macchiato: elke soort koffie serveren in een handomdraai, zoals in een écht goede koffiebar. In precies de juiste verhoudingen. Met perfect opgeschuimde melk. Ik heb al ooit een barista training gehad in Australië en vorig jaar ook nog eens een cursus bij Koffie Bij Teun in Breda. We hebben een mooi apparaat en ik geniet van de espresso’s en latte’s, maar ik wil nog eens wat meer oefenen met alle verschillende koffies en mijn vaardigheden verder finetunen.

3. Verhalen schrijven

Dit is waarschijnlijk het punt van het lijstje dat me het meeste tijd zal gaan kosten, als ik me er mee bezig ga houden. Ik schrijf heel graag. Lekkere open deur he, voor een blogger? 😉 Maar dat is dus ook precies de reden dat ik ben gaan bloggen: ik wilde meer ‘schrijfmeters’ maken. Verhalen schrijven is een volgende stap. Als er iemand een goede cursus weet om mee te beginnen, hoor ik het graag!

Ik hou van goede verhalen en zou graag leren hoe ik deze zelf op papier kan zetten

4. EHBO cursus volgen

Een kleine basis EHBO heb ik alleen ooit gehad toen ik als Lifeguard op een summercamp ging werken in Californië. Daarvoor moest ik een snelcursus lifeguarding, first aid (eerste hulp) en reanimatie doen. Maar dat is alweer een tijd geleden (in 2008) en het EHBO-gedeelte was maar heel beperkt. Eigenlijk vind ik het vreemd dat er in ons onderwijs niet wat meer aandacht aan wordt besteed. Ik wil graag nog een keer een cursus volgen.

5. Photoshop basics

Hier loop ik in de praktijk wel eens tegenaan. Even een foto of plaatje bewerken… maar eigenlijk niet precies weten hoé. Ik heb wel een paar eenvoudige fotobewerkingsprogramma’s op mijn Macbook. Een foto een beetje verbeteren, van formaat veranderen, tekst plaatsen of een collage maken is allemaal wel te doen. Maar zodra het meer richting het ontwerpen gaat, moet ik al gauw afhaken. Het lijkt me niet alleen handig om wat meer te kunnen, maar ik vind het ook nog eens leuk om digitaal te knutselen. Dus dit zie ik mezelf daadwerkelijk nog weleens gaan doen.

Work in progress, of juist iets droppen

En dan zijn er ook nog dingen waar ik al mee bezig ben. Ik heb sinds kort mijn eigen mountainbike, en daar wil ik natuurlijk ook graag beter mee worden. Dit geldt ook voor mijn andere sporten: sneller hardlopen, mooie sprongen en pirouettes maken op kunstschaatsen en eindelijk eens een strict pull-up kunnen doen bij crossfit. Allemaal work in progress 🙂

Er zijn trouwens ook wel een paar dingen die ik ooit op een lijstje had staan, maar intussen weer heb laten varen. Met tien vingers leren typen, bijvoorbeeld. Ik bleef mezelf vertellen dat ik dat écht ooit nog eens moest leren, totdat ik het aan iemand anders vertelde. En die persoon vroeg: “Waarom? Je typt toch hartstikke snel?” En ja, ik vind mijn typsnelheid eigenlijk inderdaad ruimschoots voldoende. Dus hop, streep erdoor!

Wat wil je écht?

Natuurlijk is er niets mis met één of twee ‘grote’ dingen om je nog ooit in te willen verdiepen. Want als je ergens enthousiast van wordt, dan is het waarschijnlijk een teken dat je er iets mee zou moeten doen. Do more of what makes you happy! Maar de kans is groot dat je veel vaker ‘ik zou nog wel ooit…’ hebt gezegd over activiteiten die je in de praktijk nooit zult gaan doen. Meestal omdat je het eigenlijk dus ook helemaal niet écht wil.

In de podcast ‘Happier’, van de auteur van The Happiness Project, wordt geregeld gesproken over the fantasy self. Ofwel, de ‘jij’ die wel bestaat in jouw gedachten, en die is zoals jij dénkt dat je eigenlijk zou willen zijn. De fantasy self is bijvoorbeeld zo iemand die altijd op tijd komt, die 3 taalcursussen tegelijk kan volgen naast een baan en een huishouden, en die nooit zonder tegenzin gaat sporten. Vraag jezelf eens af: staan die dingen ‘die je nog wel ooit zou willen leren’ niet stiekem eigenlijk op de wishlist van jouw fantasy self? 

Lange termijn dromen mag natuurlijk! Maar een droom zonder concreet plan blijft niets meer dan een wens. En je kunt nou eenmaal niet met teveel concrete plannen tegelijk bezig zijn. In plaats daarvan is het beter om je te focussen op eén of twee grotere projecten. Voor mij is dat nu vooral schrijven, en het leuke is dat ik ook echt merk dat het steeds makkelijker gaat. Ik word er ook echt heel blij van, dus ik ga er ook lekker mee door!

Wat zijn de dingen die jij nog écht eens wil leren?

Foto’s: Pixabay en eigen materiaal.

2 Reacties

 1. september 18, 2017 / 8:58 pm

  Verhalen schrijven zou ik ook wel willen leren, denk dat vooral oefening kunst baart wat dit betreft. Gewoon doen 🙂
  Lezen doe ik al best snel, als ik eenmaal in een boek zit is het in een dag uit. Photoshop zou ik ook nog wel eens willen leren, moet ik het programma alleen eerst aanschaffen 😀 Vind het best een prijzig ding dus dat duurt nog wel even.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   oktober 9, 2017 / 9:48 pm

   Een dag over een boek… dat lukt mij niet. Misschien ook wel een beetje doordat ik me zo makkelijk laat afleiden. Of ik lees toch blijkbaar echt niet zo snel van mezelf ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.