
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Altijd Scherp van Jim Loehr en Tony Schwartz is een van de beste boeken over energie, productiviteit, geluk, zelfverbetering en alles wat ermee te maken heeft, die ik heb gelezen. Energie is een onderwerp dat me erg interesseert, maar het is ook voor veel mensen een ontastbaar begrip. Ik vroeg me de laatste tijd af wat energie nou eigenlijk precies is, en hoe het kan dat er zo’n enorme verschillen zitten in het energieniveau van mensen. In dit boek vond ik daar heel veel goede antwoorden op. Tijd voor een boekreview!
‘Manage je energie, niet je tijd’. De ondertitel verraadt al waar in dit boek om draait: de focus op je beschikbare energie in plaats van op je beschikbare tijd. Veel mensen zijn vooral bezig met het managen van tijd. Maar, zo stellen de schrijvers van dit boek, het is niet de hoeveelheid tijd waar je prestaties van afhangen, maar je hoeveelheid energie. Want wat heb je aan een uur extra, als je niet vooruit te branden bent? Niet alleen je prestaties, maar ook je gezondheid en geluk zijn gebaseerd op energiebeheer. En dat laatste sprak me met name zo aan.
Je beschikbare energie ligt niet vast, maar kun je trainen!
In eerste instantie lijkt het boek vooral gefocust op meer uit je werk halen. Maar het gaat in Altijd Scherp om veel meer dan alleen werksituaties. Want alles wat je doet kost energie. En dat vind ik de kracht van dit boek: het legt heel duidelijk uit op welke niveau’s je energie werkt, én hoe dit verband houdt met eigenlijk vrijwel alles in je leven. Maar belangrijker nog: het laat heel praktisch zien hoe je die energie kunt beheren. Want daar heb je eigenlijk best veel controle over. En het mooiste is dat de kwantiteit en de kwaliteit van je beschikbare energie niet vastliggen. Meer dan 24 uur in een dag proppen gaat niet, maar aan je energie kun je zelf werken!

Eigenlijk is het principe heel eenvoudig: energiereserves nemen af bij zowel over- als onderbenutting (ja, het kan dus ook dat je geen energie hebt omdat je juist te weinig doet…! Zo kun je bijvoorbeeld beter een half uur sporten dan een uur langer slapen) en die reserves moet je op tijd en op de juiste manier weer aanvullen. Klinkt super logisch, nietwaar? Toch wordt het wat ingewikkelder omdat je niet alleen fysieke energie hebt, maar ook emotionele, mentale en spirituele energie (dat laatste heeft niets met zweverige toestanden te maken, maar met je persoonlijke zingeving). Dat maakt het complex, maar het wordt in dit boek echt heel begrijpelijk uitgelegd. Denk bijvoorbeeld maar eens terug aan dat je na een vermoeiende dag iets leuks te horen kreeg: waarschijnlijk was je door die mentale energieboost je fysieke vermoeidheid even helemaal vergeten. Andersom kun je ook letterlijk ‘leeglopen’ door een negatieve ervaring.

En ja, je kunt je energie dus trainen en op alle niveau’s meer kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en veerkracht ontwikkelen. Maar om je te verbeteren, is het nodig dat je af en toe wat ongemak wil ervaren. Dat is de enige manier om je capaciteit uiteindelijk te vergroten. Dat klinkt misschien een beetje eng of vermoeiend. Maar het kan je zoveel brengen! En stress hoort er dus eigenlijk gewoon een beetje bij. Je hoeft stress dan ook niet compleet uit je leven te bannen. Dat vond ik best een geruststelling.
Interessant? Mis dan niet de boekreview over ‘De edele kunst van not giving a f*ck
Je energie aanvullen is eigenlijk ook een feestje. Ga maar na: het zijn vaak leuke en fijne dingen waar je weer van oplaadt. Het boek helpt je met het vinden van je eigen positieve energierituelen. Niet schrikken, dat betekent niet dat je een uur eerder op moet staan om een reeks yoga-oefeningen af te werken voordat je een groen sapje uit je blender tovert; het gaat juist om kleine dingen die bij jou passen voor een (micro)momentje ontspanning.
Om te onthouden
Nou, waar begin ik… mijn lijst met aantekeningen van Altijd Scherp is echt enorm. Ik heb er echt zoveel van geleerd en het heeft heel veel puzzelstukjes voor me op zijn plek gelegd!
Ik vond het erg interessant om te lezen hoe energie werkt op verschillende niveau’s, en hoe belangrijk dus ook je emotionele en mentale energie voor je zijn. Wist je bijvoorbeeld dat denken verhoudingsgewijs enorm veel energie kost?
Nog een eye-opener: dat je elke dag maar over hele kleine hoeveelheden wilskracht beschikt. Dat geldt dus voor iedereen, óók voor die mensen die lijken een enorme zelfbeheersing te hebben. In werkelijkheid hebben die mensen waarschijnlijk hele goede routines, waardoor ze niet telkens op hun beperkte voorraadje zelfdiscipline hoeven te teren!
Ook gaat het boek in op positief zijn (moet dat altijd?), verantwoordelijkheid nemen, vinden van je kernwaarden (want wat voor jou belangrijk is, geeft jou energie) en waarom het voor veel mensen zo moeilijk is om van zichzelf te houden.
Ik zal het zeker nog eens herlezen, en vind het ook typisch zo’n boek waar ik nog eens op terug kan vallen in tijden dat alles eventjes wat moeilijker is. Er zijn zoveel wijsheden die ik graag zou willen delen, maar ik wil ze ook niet klakkeloos overnemen en eigenlijk kun je dit boek beter zelf hebben gelezen. Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt en als je Altijd Scherp ook gaat lezen, dat het jou dan net zoveel zal brengen als het bij mij heeft gedaan. Want volgens mij wordt alles leuker en makkelijker met een flinke dosis energie! 🙂

Lijkt me heel tof en leerzaam boek! Zag dat hij inclusief is bij m’n Kobo plus abonnement dus heb hem gelijk aan m’n lijst toegevoegd om te gaan lezen 😀
Marjoleine onlangs geplaatst…Een hond adopteren als je al katten hebt
Auteur
Leuk, ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt! En goede tip trouwens van Kobo plus, dat kan ik er in het artikel ook wel bij vermelden 🙂
Klinkt heel interessant! Ben op dit moment nog de Edele kunst van nog giving a fuck aan het lezen, maar deze komt wel op mijn lijstje!
Jorinde onlangs geplaatst…De highlights voor jouw reisroute door Zuid-Afrika