Boekreview: De edele kunst van not giving a f*ck

Alleen al door de titel had ik De edele kunst van not giving a f*ck (in het Engels: the subtle art of not giving a f*ck, van Mark Manson) op mijn leeslijstje staan. Eerlijk gezegd dacht ik altijd dat het boek zou gaan over dat je je vooral niet moet laten tegenhouden door de mening van anderen. Waarschijnlijk heb ik er zelf die betekenis aan gegeven 🙂 Het blijkt echter meer te gaan over het maken van gezonde keuzes in waar je je druk over maakt. Je niks aantrekken van wat anderen denken is daar natuurlijk wel een onderdeel van, maar het onderwerp is breder dan dat. 

Toen ik begon met lezen, werd ik aanvankelijk wel een beetje sceptisch of ik wel iets uit het boek zou halen. Het begint met een pleidooi dat je nergens een f*ck om moet geven, omdat je je dan teveel fixeert op wat je niét hebt, en dat je vooral niet te hard moet proberen. Maar als je doorleest, dan blijkt dat je wel degelijk ergens iets om moet geven. Alleen geven volgens Mark Manson de meeste mensen ‘verkeerde f*cks’. En ik denk dat hij daar inderdaad wel gelijk in heeft. 

Het is vlot geschreven, vol (soms best grove) humor, al moet je er wel tegen kunnen dat het af en toe een beetje is aangedikt. Maar daardoor probeert het boek je wel wakker te schudden. De realistische, nuchtere boodschappen spreken me erg aan: Ja, je zult tegenslagen hebben in het leven. Ja, je hebt problemen. Het is maar al te makkelijk om de schuld daarvan op anderen af te schuiven, terwijl alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor je leven. Veel mensen willen bovendien wel graag het resultaat, maar niet de worsteling. En dat werkt niet. 

Lees ook: mijn persoonlijke lessen uit The Happiness Project

Het boek helpt je bij deze inzichten, en geeft ideeën over hoe je dan wél kunt handelen vanuit je kernwaarden. Ofwel, hoe je ’de juiste f*cks’ gaat geven. 

Zoals met bijna elk zelfhulpboek (of anti-zelfhulpboek) zijn er theorieën die je meer en minder aanspreken. Het is vooral belangrijk om er zelf uit te halen wat bij jou past. Hieronder mijn persoonlijke lessen uit dit boek, én de ‘korreltjes zout’.

Het korreltje zout

Mark Manson schopt wel lekker tegen allerlei zelfhulpcliché’s aan, maar tussen de regels door zegt hij in feite wel eenzelfde soort dingen. Neem je verantwoordelijkheid om aan jezelf te werken, stel prioriteiten en handel naar gezonde waarden die bij je passen. ‘Het is wel simpel, maar niet makkelijk’, zegt hij zelf. En zo is het ook. 

Er zijn een paar ideeën in dit boek waar ik op mijn eigen manier tegenaan kijk. Zo schrijft hij dat de fixatie op positieve ervaringen je in feite herinnert aan wat je niét hebt, en dat het daardoor juist iets negatiefs wordt. Maar hoe kun je dan de juiste keuzes maken, die zorgen voor positieve verandering in je leven? 

Ook beweert hij dat het gevaarlijk is om altijd positief te willen zijn. Natuurlijk heeft hij een punt: je moet tegenslag niet altijd maar wegwuiven of je gevoelens wegstoppen. Maar ook hierbij komt het er uiteindelijk op neer dat je een keuze moet maken hoe je met een situatie omgaat (verderop wordt daar trouwens een heel hoofdstuk aan besteed).

Zo is het met wel meer dingen in dit boek. Soms is de scheidslijn nou eenmaal dun. 

Boeken algemeen

Om te onthouden

De kunst is om de juiste problemen te kiezen in het leven. Hoe kom je erachter wat je belangrijk vindt? Ik vond het wel een eye-opener om dit te benaderen vanuit de ‘wet van de omkering’. De vraag die je eigenlijk moet beantwoorden is: ‘Welke pijn ben je bereid te hebben’? Waar wil je voor werken? 

Nog een goede boodschap: je bent niet speciaal. Onze maatschappij focust echter heel erg op de extremen. En zo is er een soort collectief geloof ontstaan dat we allemaal zijn voorbestemd voor iets uitzonderlijks. Maar dat is in werkelijkheid natuurlijk niet zo, en moet dus ook niet je norm zijn voor succes.

Het is goed om na te denken over je waarden en maatstaven. Oh ja, en om niet halsstarrig vast te blijven houden aan het verhaal over jezelf dat je jezelf hebt wijsgemaakt. En als je daarvoor openstaat, kun je best wel wat leuke inzichten krijgen door dit boek.

Tip: op Bol.com is dit boek een ‘gratis verzonden toptitel’, dus je bestelt hem daar direct zonder verzendkosten. Check ‘m hier! (of zet het op je verlanglijstje).

3 Reacties

 1. maart 28, 2019 / 7:28 pm

  Ik heb het boek nog steeds niet gelezen maar de Engelse verzie ligt hier in huis. Mijn vriend heeft hem wel gelezen en vond het een goed, grappig herkenbaar boek. Misschien dat ik er nog eens aan ga beginnen 🙂

 2. april 2, 2019 / 12:42 pm

  Ben hier super benieuwd naar! Ik heb hem echt al een eeuwigheid in mijn boekenkast staan en heb er ooit een paar hoofdstukken van geluisterd via Storytel maar ik heb hem nog altijd niet uitgelezen. Misschien na mijn huidige boek ook maar eens werk van maken 🙂
  Irene onlangs geplaatst…Wat ik leerde uit Hoe word je alles?My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 4, 2019 / 9:26 am

   Hij leest wel als een trein, vind ik. Ik heb hem voor het artikel zelfs een tweede keer doorgelezen en was er eigenlijk in no time doorheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.