De keuze om iets niét te doen

De keuze om iets niet te doen: niet naar het werk fietsen, dus.

Er zijn van die dingen waarvan je vindt dat je het eigenlijk wel moet doen, maar die je in de praktijk niet in je systeem krijgt. ‘Op de fiets naar kantoor’ was er zo eentje voor mij. Ik woon op een afstand die best fietsbaar is, dus ik nam mezelf geregeld voor om eens wat vaker de auto te laten staan. Maar ik ben er met de fiets wel beduidend langer mee bezig dan met de auto over de snelweg en moet er dus ook echt eerder voor opstaan. Waar ik uiteraard altijd wel redenen voor verzon waarom dat niet uitkwam. Keer op keer gaf ik mezelf op mijn kop: “Verdorie, nu ben ik alweer geen enkele keer op de fiets geweest”. Een negatieve gedachte. En ik hou niet van negatieve gedachten. 

Pas toen ik vorig jaar ging trainen voor de marathon kwam de oplossing, en het bleek eigenlijk zo eenvoudig. Ik maakte afspraken met mezelf om alle trainingen mogelijk te maken. Dat betekende ook dat ik nu niet hoefde te fietsen. En toen realiseerde ik me hoe simpel het eigenlijk was: als ik nou eens met mezelf afsprak dat ik altijd met de auto naar kantoor ga? En dat ik dus helemaal niet *hoef* te fietsen? Het bleek een ontzettende opluchting en ik heb me er geen dag meer slecht over gevoeld. Puur omdat ik mezelf vrij heb gegeven van deze zelf opgelegde verplichting. 

Zoek naar de achterliggende reden

Waarom vind je eigenlijk dat je iets moet doen? Misschien kun je dat wel veel beter op een andere manier bereiken. In mijn geval vond ik vooral dat ik moest fietsen omdat het gezond is. Maar heb ik dat nodig? Ik sport voldoende. Bovendien kost het me al genoeg moeite om op tijd naar bed te gaan; ik wil helemaal niet nog vroeger opstaan en ’s avonds kostbare vrije tijd inleveren. 

Het gaat er niet om dat ik niet graag fiets (integendeel :)), maar om de weloverwogen keuze die ik heb gemaakt omdat deze het beste bij mezelf past. En dat geeft rust!

Besluiten om iets niet te doen, is soms misschien wel net zo belangrijk als de dingen die je besluit wél te doen. 

 Nog een duidelijk voorbeeld? Ik strijk niet! Ja, echt: ik ruim de was ongestreken op. Natuurlijk strijk ik geregeld een kledingstuk voordat ik het aantrek. Maar als ik alle was in de wasmand laat zitten met de intentie om ‘een strijk te doen’, dan weet ik dat ik uit de wasmand ga leven. Dus ik doe het niet. Ik leg alles zo in de kast. En dit werkt voor mij perfect.

 Heb jij ook van die dingen waarbij je expliciet hebt gekozen om iets niet te doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.