Geef jezelf wat Headspace

Geef jezelf wat Headspace

De kans is groot dat je een bepaald beeld hebt bij meditatie. Misschien heb je ook al gehoord van mindfulness; dat is de laatste tijd heel trendy en voor mijn gevoel wat meer geaccepteerd door een breder publiek. Waarschijnlijk omdat het een wat minder zweverig imago heeft. Toegegeven: ik voelde mezelf ook tot voor kort niet zo aangetrokken tot mediteren. Bij eerdere ervaringen met meditatie vond ik bepaalde elementen (zoals ontspannen) weliswaar best prettig, maar andere ook juist weer niet: de nadruk lag voor mijn gevoel teveel op een bepaalde staat bereiken, en ik was te erg ‘down to earth’ om er zelf verder iets mee te willen doen.

Headspace: meditation made simple

Totdat ik een paar maanden geleden Headspace ontdekte. “Your Gym Membership to the Mind”. Headspace geeft een hele nuchtere, no nonsense kijk op mediteren. En dat blijkt een schot in de roos voor mij. Je hoeft er helemaal geen ‘alternatieve’ levensstijl op na te houden om te mediteren. Want dat is toch een beetje het idee wat veel mensen hierbij hebben. Headspace leert je juist op een heel praktische manier waarom het zo goed en gezond voor je is om je mind te trainen. Het draait helemaal niet om een gedachtenloze of hogere toestand te bereiken, maar om het omgaan met gedachten. En dat helpt je weer om in het dagelijks leven meer mindful, in het nu, te zijn. 

Headspace: mediteren met een app

Ik hoorde over de app in de Happier podcast, een podcast van de schrijfster van The Happiness Project, die ik trouw luister tijdens duurloopjes. Sowieso allebei aanraders die vást nog wel een keer in een eigen blog aan bod komen. Headspace maakte reclame met een gratis trial van een paar weken en kwam dus geregeld voorbij in de podcast, en het triggerde mijn nieuwsgierigheid.

Hoe werkt het?

Je begint met de zogenaamde ‘Take 10’. Deze reeks van 10 sessies van ieder 10 minuten laat je kennismaken met deze manier van mediteren. Deze kun je trouwens gratis proberen en ze blijven daarna ook ongelimiteerd gratis beschikbaar. Andy, de oprichter van Headspace, praat je op een hele heldere manier door de sessies heen. Vooraf krijg je soms een kort filmpje of animatie met extra uitleg te zien. Allemaal heel duidelijk en het geitenwollensokkengehalte is totaal nul!Al na een paar lessen had ik in de gaten dat het werkte voor mij. Ik kreeg een kortingscode in de bus en heb al vrij snel besloten dat ik dit het proberen wel waard vond om hier na de probeerperiode mee door te gaan. Het was nog net vóór mijn halve marathon in september en een focus serie leek me wel wat. Na de eerste ‘Take 10’ hoor je eigenlijk nog 2 van deze Foundation series te doen om de basis onder de knie te krijgen. Daarna gaat er een hele bibliotheek aan mogelijkheden voor je open: er zijn series die speciaal gericht zijn op prestatie, werk, sport, relaties, angst overwinnen, zelfverzekerdheid, omgaan met ziekte, zwangerschap…noem maar op, eigenlijk alles wat je daarboven in je koppie zo druk bezig kan houden. Naast de series zijn er ook zogenaamde ‘singles’, losse sessies met een bepaald thema die je tussendoor kunt doen. Ja, ik heb ook al weleens op de SOS knop gedrukt en ik kan je zeggen: je wordt er écht rustiger van.

Meditatie via een app: Headspace

De app houdt je progressie bij en een ‘Headspace dingetje’ is je zogenaamde run streak, ofwel het aantal dagen dat je achter elkaar hebt gemediteerd. Zoals je hierboven ziet, was ik al heel goed op weg! Ik zat al rond de 60 toen ik helaas door het verhuizen een paar dagen tussendoor simpelweg ben vergeten. Pas na de feestdagen heb ik het weer opgepakt, maar tijdens het vinden van een nieuw ritme in het nieuwe huis gaat het met vallen en opstaan; af en toe schiet er nog weleens een dagje bij in. En dan mag je weer van voor af aan beginnen… mijn run streak is nu 10 dagen, en ik vind het echt super irritant dat ik het heb laten onderbreken dus voor mij werkt deze extra motivatie erg goed 😉  

Mijn totale aantal sessies staat trouwens al wel op 106, waaraan je kunt zien dat ik sinds 7 september (131 dagen geleden) toch best trouw ben aan deze nieuwe gewoonte.

Mocht je je ooit hebben voorgenomen om te mediteren, nieuwsgierig zijn of het wat voor je is, of willen werken aan je gedachten en mindset, dan raad ik je Headspace heel erg aan!

Het is overigens wel een Engelstalige app, dat moet ik er wel even bij vermelden. Ik heb intussen al twee keer een code gehad om iemand anders een gratis trial te geven. Mocht je daar interesse in hebben, stuur me dan even een berichtje.

Mediteer jij? En gebruik je een app daarvoor? Ik ben benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.