In je eentje op reis

De meeste mensen halen het niet in hun hoofd om in hun eentje op reis te gaan. Het is natuurlijk leuk om samen met je geliefde, je gezin of vrienden op vakantie te gaan. Maar niet iedereen heeft de gelegenheid om met iemand samen te reizen. Als je bijvoorbeeld geen relatie hebt, terwijl al je vrienden al met hun partner of kinderen op vakantie gaan. Of je hebt simpelweg andere behoeften en interesses als het op reizen aankomt. Dan zou je best in je eentje op pad kunnen gaan… Ik schrijf ‘zou kunnen’, want ik heb gemerkt dat dit voor de meeste mensen toch een stapje te ver is. Terwijl dat helemaal niet nodig is: jij kunt het ook!

Je hebt dan tegenwoordig wel speciale single reizen, en volgens mij word je ook niet meer echt gek aangekeken als je je aanmeldt voor zo’n reis. Ik kan het alleen maar aanmoedigen: heb je reiskriebels en kun je hierdoor toch vakantie vieren waar je zo aan toe bent, go for it! Maar dat is in feite nog een beetje de tussenvorm. Je boekt in je eentje, maar gaat wel in georganiseerd verband met een groep op pad. Ik heb het in deze blog over echt in je eentje ergens naartoe gaan. En ja, jezelf vermaken dus.

Alleen op reis: een “in je eentje” voor gevorderden?

Eerder schreef ik al eens over in je eentje koffie drinken op een terras, en in je eentje naar de bioscoop gaan. Ik heb gemerkt deze dingen voor velen een drempel zijn. Laat staan in je eentje op reis gaan. Dat is dan nog veel spannender. Toch? Nou, ik zal je iets verklappen. Ik vind alléén reizen zelfs veel minder ‘sociaal spannend’ dan in mijn eentje in een sociale aangelegenheid te gaan zitten. Een bar en een theater zijn immers plaatsen waar de meeste mensen in gezelschap naartoe gaan. Als je op reis bent, bijvoorbeeld naar een stad, dan lijkt de wet van het gezelschap ineens veel minder belangrijk. Het is alsof je een excuus hebt: je bent op een vreemde plaats en volledig anoniem, dus het is ineens helemaal niet meer gek dat je in je eentje een bezienswaardigheid bezoekt.

ReizenReizen

Afwegingen om het vooral wél te doen

Ik hoor te vaak van mensen om mij heen dat ze ‘best wel ergens heen zouden willen, maar…’. 

Heb je jezelf daar ook wel eens op betrapt? Hopelijk kan ik je overtuigen om niet meer te ‘ja, maar’-en, en het gewoon te doén!

 • Het spookt door jouw hoofd, dus jij wil het. Laat je dan ook niet tegenhouden door wat anderen er misschien van denken. Diezelfde anderen zullen je helaas waarschijnlijk ook niet aan het handje nemen om ergens heen te gaan.
   
 • Nu kan het! Wie weet wat de toekomst in petto heeft: een nieuwe baan die je aandacht vraagt, sparen voor dat droomhuis, je auto die kapot gaat, er is gezinsuitbreiding op komst of je breekt je been (ok, vooropgesteld dat je niet juist al in zo’n situatie zit)
   
 • Denk je dat je later spijt krijgt als je het niet hebt gedaan?
TF-21 weg door Teide Nationaal Park Tenerife boven de wolken

Lees ook: in je eentje naar de bioscoop

 • Reizen is het enige dat weliswaar geld kost, maar je tegelijkertijd rijk maakt. Je krijgt er een ervaring bij die niemand je kan afnemen.
 • Bedenk je: “Wat is het ergste dat er kan gebeuren?” In het ergste geval ga je ergens naartoe, bevalt het je niet, en kom je vervolgens weer naar huis. Weet je dat ook gelijk weer. 
 • Als je in je eentje reist, leg je veel sneller contacten met andere reizigers. Alleen reizen betekent dus echt niet dat je de hele tijd alleen maar op jezelf aangewezen bent.
 • Het kan een stuk goedkoper zijn dan wanneer je met meerdere personen bent. Slaap bijvoorbeeld in een hostel met een gemeenschappelijke keuken waar je ’s avonds je eigen avondmaaltijd klaarmaakt.
   
 • Je kunt precies de dingen doen waar je zelf zin in hebt! En als je fouten maakt, ziet niemand ze 🙂

Ok, ik wil gaan! Maar hoe pak ik het aan?

Het lijkt misschien alsof ik makkelijk praten heb, aangezien ik al de nodige ervaring heb met alleen reizen. En dan ben ik ook nog eens iemand die graag dingen uitzoekt en organiseert. Dat tweede helpt inderdaad wel. Maar ik heb ook ooit die stap moeten zetten. Daarna heb ik er eigenlijk vooral nooit teveel over nagedacht. Gewoon gaan, en het moment nemen zoals het is.

Mocht je zo iemand zijn die dit eigenlijk misschien diep van binnen ooit ook best wel zou willen dan geef ik je graag in een volgende blog nog wat meer concrete tips & tricks. 

Lees ook: Alleen op reis, hoe pak je dat aan?

In de tussentijd ben ik zelf ook (voor het eerst sinds een paar jaar!) weer een tripje aan het plannen waarbij ik een aantal dagen op mezelf ben aangewezen. Ik ben wel benieuwd hoe me dat gaat bevallen, nu ik alweer een tijdje een relatie heb. Daarover ook later meer.

En, zou jij in je eentje op reis willen?

Foto slippers: Pixabay. Andere foto van mijzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.