Lief dagboek… lessen van mijn jongere zelf

Dat ik graag schrijf, kon je vast al wel raden. Ik blog, ik werk freelance als tekstschrijver én ik ben bezig met een opleiding aan de Schrijversacademie. Ook in mijn carrière bij verschillende werkgevers heeft tekst altijd een rol gespeeld. Het zal je dan ook wellicht niet zo verrassen dat ik als kind al graag schreef. Hele schriften vol verhalen, lange brieven naar penvrienden, én ik hield jarenlang een dagboek bij. Al toen ik nog maar 8 jaar oud was, tot aan het jaar dat ik ging studeren.

Al die dagboeken heb ik bewaard en een tijdje geleden heb ik ze allemaal doorgelezen. Dat was niet alleen heel grappig (mijn schrijfstijl als 8-jarige was nog heel erg ’en toen en toen en toen en toen’, plus dat het best wel hilarisch is om te zien wat me op die leeftijd bezighield) maar ook een heel bijzondere ervaring. Ik ontdekte namelijk dat mijn jongere zelf al heel veel over mijn toekomst wist. En dat ik als kind al bepaalde eigenschappen had, die ik nu nog steeds heb!

Typisch: lijstjes, overzichtjes, afkortingen en coderingen

Een van de eerste dingen die me opviel in mijn allereerste dagboek uit 1992 (!) is dat ik toen al overal structuur in wilde aanbrengen. Ik bedacht afkortingen, maakte lijstjes en gebruikte bepaalde kleuren pennen voor verschillende soorten ‘belevenissen’. Heel grappig om te zien, aangezien ik nu nog steeds overal lijstjes voor heb.

Een echt tienermeisjes-dagboek 🙂 (aan de spellingsvaardigheden mocht nog gewerkt worden ;))

Wijsheid uit het vriendenboekje van een 13-jarige

Ook het beantwoorden van vragenlijsten vond ik toen al geweldig. Een onderzoekster in de dop! (Later heb ik voor een onderzoeksbureau gewerkt, en heb af en toe nog steeds onderzoeksopdrachten als freelancer). Herinner je het fenomeen vriendenboekjes nog? Ik schreef de vragen over in mijn dagboek. 

De grootste glimlach kreeg ik van dit antwoord:
Ik zou willen lijken op: mezelf
Omdat: ik mezelf ben en blijf
Wat een (eigen)wijsheid 🙂

Karaktereigenschappen

Ik omschreef mezelf toen al als nieuwsgierig, vol energie, eigenwijs, trouw en vol ideeën. Uitstellen was al een valkuil en ik hield er als kind al van om alleen te zijn, ondanks dat ik ook graag vrienden om me heen had. Ook al denk je misschien dat je vanaf je kindertijd best veranderd bent en veel geleerd hebt, dikke kans dat bepaalde eigenschappen toen al in je karakter zaten.

Toekomstvoorspellingen uit mijn kindertijd

Wat wil je later worden? Natuurlijk heb ik daar door de jaren heen, zoals de meeste kinderen, vast veel verschillende antwoorden op gehad. Maar ook een aantal die uiteindelijk later zijn uitgekomen. Als 13-jarige wilde ik “iets in de horeca” worden, en een jaartje later werd dit “iets met toerisme”. Ik was verbluft toen ik dit teruglas, want ik dacht dat ik pas toen ik mijn middelbare schooldiploma haalde, de keuze maakte om toerisme te gaan studeren. En pas als twintiger kwam ik in de horeca terecht, en vond dat geweldig leuk.
Ook het schrijven en freelancen bleek ik toen al te weten. Mijn 16-jarige ik wilde al voor een tijdschrift schrijven. Jaren later werkte ik voor een uitgeverij en een vakblad.

Op die leeftijd schreef ik ook al dat ik ooit naar Australië zou gaan. Ik moest er 12 jaar op wachten, maar toen ik de kans zag, trok ik er voor een half jaar op uit. Nieuwe Zeeland heb ik ook nog genoemd. Ik ben benieuwd wanneer dat gaat uitkomen 🙂

Lief dagboek

Lang niet iedereen zal als kind een dagboek hebben bijgehouden, maar mocht je er nog wel een hebben bewaard dan kan het best een eye-opener zijn om te lezen wat je vroeger zoal schreef. De kans is groot dat je er nog stukjes in herkent van je huidige zelf, waarvan je je eigenlijk niet had gerealiseerd dat je die als kind al had. En misschien ontdek je wel dingen die je eigenlijk een beetje was vergeten, maar die je nog steeds heel erg aanspreken. Ook als je geen dagboek bijhield, kan het best nuttig zijn om na te denken over de dingen die je leuk vond als kind.

Misschien droomde je wel van een bepaald beroep. Wie weet komt dat wel op een bepaalde manier weer op je pad. Of je had een hobby of interesse die je helemaal bent vergeten doordat je nou eenmaal druk je leven leeft, terwijl dat je volwassen jij misschien ook wel heel veel plezier kan opleveren. Aan mijn vroegere dagboeken te zien, passen de dingen die ik nu doe heel erg bij mij! 

Hield (of hou) jij een dagboek bij?

4 Reacties

 1. januari 11, 2019 / 11:32 am

  Ik heb vroeger dagboeken volgeschreven. Ik denk dat er nog 15 heb en dan is er zelfs al een deel weggegooid. Vorig jaar ben ik er eens in gaan lezen, maar ik vond niet de dingen waarop ik hoopte. Ik hoopte op een clue, zoals jij zegt, maar ik las vooral veel over tienerdrama, jongens en nog wat depri tienergedachten. Binnenkort ga ik verhuizen en ik twijfel eigenlijk of ik ze dan nog mee wil nemen.
  Shirley onlangs geplaatst…Dit advies zou ik mijn 22-jarige zelf gevenMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 15, 2019 / 11:45 am

   He, wat jammer zeg dat je er geen bijzondere ontdekkingen in hebt gedaan. Nou was het bij mij ook veel tienerdrama hoor. En pagina’s lang gezever over oogcontact met die-en-die jongen tijdens die-en-die les… Inderdaad niet het meest interessant om te lezen. Hooguit grappig 🙂 Ach, het kan ook een mooie conclusie zijn dat je later wijzer bent geworden, toch? 🙂 Wel leuk dat je ook de moeite hebt genomen om ze nog eens terug te lezen.

 2. januari 26, 2019 / 9:50 am

  Zo ontzettend leuk dat je je oude dagboeken weer hebt bekeken! Wat een wijsheid schuilt er inderdaad soms al in jonge kinderen. Ik vond je antwoord op de vraag ‘Op wie wil je lijken?’ zó mooi. Alsof je op die leeftijd al advies voor jezelf had voor de rest van je leven 🙂 Ik moest wel lachen om je beschrijving van de Backstreet Boys in koeienletters. En hoe bijzonder dat je op die leeftijd al veel toekomstvoorspellingen kon doen die uiteindelijk zijn uitgekomen!
  Romy onlangs geplaatst…Willekeurige feitjes over mij #7My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 26, 2019 / 9:53 am

   Nou he! Ik las dat antwoord ook met verbazing. En ja de Backstreet Boys waren het helemaal. Niet lang daarna hing mijn hele kamer ermee vol, haha! Er stonden ook wel heel veel typische pubermeisjesdingen in hoor 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.