
Bij veel mensen breekt het zweet al uit als ze alleen al denken aan verhuizen. Laat staan aan een verbouwingsperiode vooraf. Ik ben daarentegen zo’n zeldzaam persoon die loopt te stuiteren. En nu is het eindelijk zover: na lang wachten is een paar weken geleden onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Casco, dus alles moest nog gebeuren. Van de stukadoor tot sanitair. Van de vloeren tot de keuken. Een hoop te doen dus!
Ondanks dat we al 3 weken bezig zijn en er nog zo’n 2 te gaan hebben tot we daar daadwerkelijk slapen, loop ik nog steeds met een big smile rond. “Ben je het nog niet beu?” en “Jij kijkt nog veel te vrolijk!”, kreeg ik al naar mijn hoofd geslingerd. Nee joh, integendeel. Dit is waar we zo lang naar hebben uitgekeken! Het liefst ga ik non-stop door (dat verklaart meteen de tijdelijke blogstilte…).
Ben jij niet zo enthousiast? Of is dat een understatement… en zie je enorm tegen die verhuizing op? Ik geef je mijn 4 ultieme tips om het hoofd koel te houden en mindful te blijven tijdens het verhuizen!
Al dat gedoe… dat vindt toch niemand leuk?
Het zal de projectmanager in mij zijn: héél veel regelen, ik hou ervan! En dan ben ik ook nog eens een terriër die zich ergens in vastbijt en net zo lang doorgaat tot het af is. Daarnaast word ik graag geprikkeld door verandering. Ik ben als kind ook geregeld van hot naar her gesleept. Dus eigenlijk is het misschien een klein beetje oneerlijk dat ik een blog schrijf over hoe je het hoofd koel houdt tijdens een verhuizing. Het zit nou eenmaal in mijn natuur dat ik gewoon niet zo snel klein te krijgen ben in zo’n situatie en het zelfs leuk vind 🙂
Maar vooruit, ik zal dus proberen rekening te houden met de iets grotere paniekhazen onder jullie, en kan hopelijk wel wat zinvolle tips geven die je er iets beter doorheen kunnen slepen.

1. Plan en werk vooruit. Zo idioot ver mogelijk.
Dit ligt natuurlijk heel erg voor de hand. Maar is toch iets waar het bij veel mensen al mis gaat. Je hebt immers nog máánden tot alles daadwerkelijk ingepakt moet worden. In ons geval zelfs meer dan een jaar. Logisch dat je het voor je uitschuift. Terwijl dit heel erg veel lucht geeft als juist in die verhuisperiode ineens alles tegelijk op je bordje komt. Het voelt misschien stom, maar zodra je weet dat je weg gaat uit je huidige woning, vraag jezelf dan bij alles wat je opruimt al af of je dit naar het nieuwe huis wilt meenemen.
Wat ik zoal heb gedaan in het afgelopen jaar:
-
Alle seizoensitems die ik de laatste keer in dit huis gebruikte, direct verhuisklaar ingepakt. Zoals de dozen met carnavalsspullen.
-
Voorraad opmaken. Dat geldt zowel voor keukenkastjes als de douche als de stapels nog te lezen boeken en tijdschriften.
-
Spullen voor Marktplaats en de rommelmarkt verzamelen in een doos en bij vlagen weer eens een verkoop- of opruimrondje doen.
-
Video’s digitaliseren en negatieven van foto’s inscannen. Een tijdrovende klus, maar ik wist zeker dat anders alle videobandjes en stapels foto’s meteen op zolder achter een schot zouden belanden. En de kans dat ik er dán nog eens aan begin, is helemaal nihil…
-
De kledingkast uitmesten. En nog een keer. En nog eens… (maar sla niet zo door als ik, want vervolgens blijk ik nu nog maar 1 klustrui te hebben… oeps :)).
2. Verzorg jezelf goed
Open deur? Ja, op papier wel. Maar het is zo makkelijk om jezelf voorbij te lopen als het zover is. Ik weet van mezelf dat ik op tijd moet eten. Maar de eerste dag dat ik ging klussen in het nieuwe huis, heb ik mezelf meteen genegeerd. We hadden al een hele vermoeiende week en vervolgens luisterde ik niet goed naar mijn lijf. Bijna geen slaap, te laat eten, bijna niet drinken, te lang in de kou stil staan in een stoffige omgeving: ik had gelijk een verkoudheid te pakken en was nog verder van huis. Toen ik net was opgeknapt, was ik zo eigenwijs om muren te gaan schuren zonder stofkapje op, want ‘het viel wel mee met het stof’. Lag ik weer twee nachten te hoesten. Niet doen dus! Op tijd eten, genoeg drinken, en je lijf beschermen is geen flauwekul.
Lees ook: Waarom ik zo blij word van verhuizen (incl. tips)

3. Doe het meteen zo goed mogelijk
Ook al heb je geen hekel aan schilderen of plintjes leggen. Er komt een punt dat je eigenlijk best wel graag een avondje op de bank wil ploffen in plaats van de binnenkant van de trapkast nog netjes te maken. Maar wees dan ook eerlijk en realistisch: ga je dat dan ooit nog oppakken? Het is een ongeschreven regel dat dit soort dingen gewoon jaren blijven liggen. En daar maak ik mezelf ook schuldig aan. Hier in mijn bovenwoning liggen al 7 jaar een gordijnrails én gordijnen onder mijn bed. En er zijn onderdelen van mijn servies waar nog steeds een restje van het prijsstickertje onder kleeft…
Dus ja, ik heb meteen de hele zolder geschilderd en als het even kan in de planning, pak ik ook die binnenkant van de opbergruimtes mee. Niet even inspirerend om te doen, maar die laatste 5% aan klusjes duren anders gelijk 5 jaar. En wat voor moeite is nou een uurtje meer of minder?
4. Enjoy the process
We zijn al gauw geneigd om alleen maar bezig te zijn met een moment in de toekomst: het moment dat we eindelijk uitgeklust en overgehuisd zijn. Daardoor voelt die hele berg werk die nog moet gebeuren veel vervelender dan nodig. Bedenk je hoe lang je al naar dit moment hebt uitgekeken, en die paar dagen of weken sjouwen gaan ook vanzelf voorbij. Waarschijnlijk sneller dan je denkt… Natuurlijk mag je reikhalzend uitkijken naar het eindresultaat, maar geniet ook van het moment en het proces.
Ik ben nu zelf het hele huis aan het schilderen. Toen ik eenmaal begon, moest ik ook wel even slikken… schuren, schoonmaken, voorstrijken en dan pas verven: dat is stiekem best wel veel werk. Maar nu ik eenmaal bezig ben, betrap ik mezelf erop dat ik sta te fluiten en het bijna therapeutisch werkt: ik ben echt even alléén met dit project bezig, héél erg mindful! En dat heb je hard nodig in een periode waarin meer dingen moet regelen en onthouden dan je tijd voor hebt…


Heb je dan echt helemaal geen frustraties?
Natuurlijk wel. Er zijn altijd dingen die anders gaan dan gepland. Materiaal dat ontbreekt, planningen die de hele tijd omgegooid moeten worden, klussen die niet zo uitpakken als je zou willen, of waar je veel langer over doet. Controle die je uit handen moet geven, want je kunt echt niet alles helemaal zelf. En intussen zijn er ook nog andere dingen die tussendoor je aandacht vragen. Maar met bovenstaande punten én een positieve en flexibele instelling hoef je je door al deze dingen niet gek te laten maken. Ik heb zelfs –eindelijk- de tijd gehad om dit hele verhaal te schrijven!
Wat zijn jouw verhuistips? Of juist verhuisangsten?


Beste Yvonne, bedankt voor de goede verhuistips. Wat een goed idee om zover mogelijk vooruit te werken door seizoensitems al in te pakken. Wij hopen volgend jaar naar ons nieuwbouwhuis te kunnen verhuizen. Ik denk dat wij voor de tussentijd opslag huren, zodat we daar al een deel van de spullen die we niet meer nodig hebben naar toe kunnen brengen.
Het proces van verhuizen kan inderdaad erg veel stress en zorgen met zich meebrengen. Ik heb er bij mijn laatste verhuizing voor gezorgd dat ik deze tijd zo veel mogelijk kon genieten door alles goed te plannen. Ook het maken van visualisaties en het opdoen van inspiratie heeft mij geholpen om uit te kijken naar deze verandering.
Ik heb mijn verhuizing ook goed gepland. Daardoor werd het proces ook aangenamer. Een goede voorbereiding is het halve werk!