Mindstyle, wat is dat eigenlijk?

Vrolijke Fladderaar is een ‘lifestyle & mindstyle blog’. Over lifestyle wordt veel geschreven, en ook de term mindstyle zie je weleens opduiken in tijdschriften en blogs. Maar wat is dat eigenlijk, mindstyle? 

Mindstyle is niet echt een veelgebruikte term. Je ziet het vooral als labeltje op tijdschriften zoals Happinez en Flow,  en als categorie in bloggersland. Ik ben op zoek gegaan naar de betekenis van het woord mindstyle, maar kon daar in het Nederlands niet echt een duidelijk antwoord op vinden. Daarom heb ik in dit artikel zo goed mogelijk omschreven wat mindstyle in mijn ogen betekent.

Om te beginnen zie ik het als een afgeleide van ‘lifestyle’. Maarja, wat is dát dan weer? 

Van lifestyle naar mindstyle

Bij het woord lifestyle heb je vast direct een beeld. Misschien denk je aan de laatste hippe interieurtrends of dat mooie merk zilveren armbanden. Niet zo gek, want lifestyle is eigenlijk een term die verzonnen is door marketeers. Of je denkt misschien aan ‘van die mensen’ die ’s morgens voor 7 uur al een verse smoothie hebben geproduceerd, of die het hele zomerseizoen elk weekend op een ander festival te vinden zijn. De één houdt er een actieve lifestyle op na; bij de ander draait alles om gezelligheid. Je stijl is iets wat zich kan uiten in je kleding (draag je casual of chic? Trendy of comfi?) en je woning (Ikea of design? Modern of landelijk?) maar ook je manier van doen. 

Je lifestyle is in brede zin letterlijk je leefstijl, of wel ‘levenswijze’. In de media en marketing draait dat vooral om de uiterlijk waarneembare manier van leven van mensen. Dus de dingen die we kopen, en de activiteiten die we ondernemen. 

Zoals lifestyle de manier is waarop je je leven inricht, zie ik mindstyle als de manier waarop je mentaal in het leven staat.

De betekenis van mindstyle

Hoewel ik ook in het Engels maar weinig uitleg kon vinden over de term mindstyle, staat het woord wel gewoon in de Oxford Dictionary:

Mindstyle: the cumulative attitudes and consistent habits of thinking that a person develops about his or her chosen lifestyle.

Vrij vertaald: de optelsom van de houdingen en gewoontes in het denken die een individu ontwikkelt over zijn of haar gekozen lifestyle. 

Wiktionary geeft de betekenis ‘a customary way of thinking; a set of mental habits’. 

Het heeft dus te maken met de manier waarop je denkt en je ‘mentale gewoontes’. 

Die manier van denken valt trouwens ook te benoemen met de term mindset of mentaliteit. Voor mijn gevoel is de betekenis van mindstyle breder. Het gaat niet alleen om die mindset en hoé je denkt, maar alles wat te maken heeft met de mentale kant van het leven. 

Mindstyle volgens de blaadjes: een populair onderwerp

Happinez noemt zich een ‘mindstyle magazine’ met als ondertitel: mix van lifestyle en zingeving. Flow geeft de lezer ‘inzichten en inspiratie en helpt reflecteren op een druk leven’. Maar de onderwerpen in deze tijdschriften vind je ook in heel veel andere media. 

Zingeving, zelfontwikkeling en reflectie zijn populair, en het lijkt wel of er steeds meer aandacht voor is. Misschien omdat er massaal cursussen mindfulness worden gevolgd, en omdat zaken als yoga en meditatie steeds toegankelijker zijn voor een breed publiek (via een app als Headspace, bijvoorbeeld) en al lang niet meer zo’n zweverig imago hebben als vroeger? Of omdat de jongere generaties zoals millennials door de toegenomen druk die zij ervaren, vaker zoeken naar manieren om een burnout te voorkomen? Omdat we ons bewuster worden van de wereld om ons heen en onze bijdrage daarin, en daardoor ook meer aandacht besteden aan een gezonde geest? Of simpelweg omdat we in welvaart leven en daardoor aandacht kunnen hebben voor zelfontplooiing? En tenslotte nog een laatste mogelijkheid: omdat het mij interesseert en ik zelf in zo’n levensfase zit waarin ik er veel mee bezig ben, en het daarom ook simpelweg meer signaleer? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Ik vind het in ieder geval (naast reizen :)) een van de leukste onderwerpen om over te schrijven.

Lees ook: Meer rust en ruimte in je hoofd: opruimtips voor je mind

Mijn mindstyle

Wat voor mindstyle artikelen kun je op Vrolijke Fladderaar verwachten? Naast de noemer ‘lifestyle & mindstyle’ lees je in de beschrijving van mijn blog al dat ik hier schrijf over happiness en positief omgaan met een druk leven. Onder de categorie mindstyle vind je uiteenlopende artikelen over productiviteit, persoonlijke ontwikkeling, self care, mindfulness & meditatie, dingen in je eentje doen, zelfhulpboeken, motiverende quotes en andere wijsheden die me aanspreken. 

Er is niet één juiste mindstyle

Iedereen is anders. Net als dat er niet één lifestyle is waar we ons allemaal in kunnen vinden (pfff, en gelukkig maar!) zie ik ook mindstyle als een hele brede term voor alles dat met je mentale houding en gewoontes te maken heeft. Het betekent dus niet dat je bezig moet zijn met feng shui in de badkamer of ayurvedische ochtendrituelen (zomaar even twee onderwerpen op de voorpagina van Happinez magazine; geen grap). En wellicht vind je ook hier het ene mindstyle artikel meer aanspreken dan het andere. Laat je vooroordelen los, en mocht je behoefte hebben aan ontwikkeling van je denkwijzes (op wat voor vlak dan ook), bepaal dan zelf wat past bij joúw mindstyle.

GezondheidGezondheid
"Mindstyle, wat is dat eigenlijk?" Artikel over de betekenis van mindstyle met op de achtergrond wolken in de bergen.


2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.