Heb jij al een Quit List?

Iedereen kent wel de term ‘bucketlist’ en heeft wel een ‘wishlist’. Ik ben een positieve denker en heb het dus bewust niet te vaak over negatieve dingen. Over het algemeen is het goed om je focus te hebben op wat je wil bereiken en we worden aangeleerd dat opgeven eigenlijk niet de bedoeling is. Toch kan stoppen ook een positieve lading hebben. Ik las een artikel over de Quit List (“The Power of Positive Quitting”)  en vond dit een intrigerend concept. Waar kun je beter bewust mee ophouden, om ruimte te creëren voor andere dingen? Wat zijn je valkuilen en welk gedrag wil je echt eens een punt achter zetten?

Niet opgeven, of juist niet doorgaan?

De scheidslijn tussen vroegtijdig opgeven of tijd besparen kan heel dun zijn. Wanneer weet je of je ergens nog niet genoeg tijd en energie in hebt gestopt, of dat je trekt aan een dood paard? Heeft die ene vriendschap simpelweg meer ruimte nodig, of kun je eigenlijk beter helemaal geen moeite meer doen? Komt je idee niet van de grond omdat je het niet lang of hard genoeg hebt geprobeerd, of omdat het eigenlijk niet het beste idee is? Soms zul je van tevoren niet precies kunnen weten wat het antwoord is. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van je acties. En hoe dan ook: door ergens mee te stoppen, ontstaat ruimte die je op een andere manier kunt invullen.

De laatste tijd had ik zo’n persoonlijke Quit List in mijn achterhoofd en ik merkte dat het mij hielp om keuzes te maken over mijn tijdbesteding. En om nog eens kritisch te kijken naar welk gedrag mij in de weg staat. Hieronder deel ik drie dingen van mijn lijstje die me daarbij gaan helpen.

De keuze om iets niet te doen: niet naar het werk fietsen, dus.

Mijn Quit List: ik wil stoppen met…

…me druk maken om wat anderen denken

Niet alleen is het zonde van je tijd en energie om je druk te maken om wat anderen over je denken, het kan er ook voor zorgen dat je jezelf bij voorbaat al beperkingen oplegt. Zo vertelt een van mijn innerlijke stemmetjes me bijvoorbeeld weleens dat ik maar beter geen boek kan schrijven, want stel je voor, dan gaan mensen dat lezen en wie weet wat ze er van vinden… Hoe bevrijdend moet het zijn om dat stemmetje gewoon te negeren, of misschien zelfs niet meer te horen 🙂

…eerst praten, dan denken

Dit vind ik een van mijn slechte gewoontes. Hoe vaak betrap ik mezelf er wel niet op, dat ik al begin met praten voordat ik heb nagedacht. Heel af en toe zorgt het voor hilarische momenten, maar meestal is het eigenlijk gewoon geen goed idee.

GezondheidGezondheid

…aandacht besteden aan negativiteit

Dat laatste klinkt wel een beetje tegenstrijdig in dit artikel, waarin ik juist wil nadenken over dingen die niet goed voor me zijn 🙂 Maar ik bedoel hiermee wat ik maar even mijn ‘positiviteitsvalkuil’ noem. Ik probeer zelf dingen positief te benaderen en ook zo weinig mogelijk te klagen. Maar daardoor kan ik me wel onnodig ergeren aan negatieve mensen. Zelf gaan lopen klagen over klagers, dat kan eigenlijk niet he? Daar wil ik dus mee stoppen!

I Quit… en waar stop jij mee?

Foto boven met stopbord: Pixabay. Tweede foto is van mijzelf.

Lees ook: de keuze om iets niet te doen

4 Reacties

 1. maart 16, 2018 / 8:30 pm

  Mezelf druk maken om wat andere denken doe ik al jaren niet meer, boeit me totaal niet en heeft ook helemaal geen zin. Ik vind het belangrijk dat mijn werkgever tevreden over me is en wat hij van mijn werk vind en hoe ik het doe, verder.. Nope, geen interesse. De mensen die dicht bij me staan, weet ik toch wel dat het goed zit 🙂 De rest maakt me niet uit.

  • maart 17, 2018 / 10:36 am

   Op veel vlakken doet het me ook niks meer, maar met sommige dingen vind ik het nog weleens spannend. De schrijfopleiding die ik pas ben begonnen, helpt wel om er wat schrijven betreft overheen te komen 🙂 Maar eh, wat zijn de dingen op jouw Quit List? 😉

 2. april 1, 2018 / 11:05 am

  Ik wil ook stoppen met eerst praten en dan denken! Ik praat veel en ben soms niet heel zorgvuldig met het uitzoeken van de juiste woorden. Ook op de quit list: aandacht besteden aan negativiteit.
  Wat leuk zo een lijst, misschien ga ik ook zo een lijst opstellen.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 3, 2018 / 2:34 pm

   Het is wel een uitdaging, merk ik… het zijn lang ingesleten patronen! Leuk als je ook zo’n lijstje gaat opstellen, ik ben erg benieuwd waar je dan mee komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.