The Sunday Blues (en hoe je een ‘altijd-mens’ wordt)


Laatst hoorde ik over het fenomeen ’the Sunday Blues’. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord; sterker nog: ik had er zelfs nog nooit bij stilgestaan dat het iets is waar veel mensen last van hebben. En daar voelde ik me eigenlijk bijna schuldig over: blijkbaar zijn er veel mensen die op zondag een onbehaaglijk gevoel bekruipt. Terwijl mijn motto is om een ‘altijd-mens’ te zijn, en dat draag ik ook zoveel mogelijk uit. Niet zeuren over het moment: of het nou weekend is of wanneer de wekker om 6 uur ’s morgens gaat. Ik probeer er altijd wat leuks van te maken voor mezelf. Het moge dus duidelijk zijn dat ik zelf niet lijd aan dit verschijnsel. Je hebt het, of je kun je het je niet voorstellen. Ga ik iets te makkelijk voorbij aan deze toestand? The Sunday Blues: Wat is het? En vooral: wat kun je er tegen doen?

Zondag vs. maandag

Onderzoek heb ik er niet naar gedaan, maar ik vermoed dat maandag voor veel mensen de minst geliefde dag van de week is. Zeker als je in het weekend allerlei leuke dingen op het menu hebt, lekker samen bent met vrienden of je gezin, is het even omschakelen naar een stressvolle werkdag. Al is het maar omdat je na twee vrije dagen ineens weer door de wekker uit je slaap wordt gerukt. Maar sommige mensen voelen zich al niet happy op zondag. En dat is niet altijd omdat ze echt opzien tegen de maandag, het begin van een nieuwe werkweek of wat je op die dag ook te wachten staat. Puur het gevoel dat het einde van het weekend nadert, kan ervoor zorgen dat er op zondag(-middag of -avond) al een melancholisch of zelfs onprettig gevoel ontstaat. Het is in feite meer de angst voor de transitie, voor het eindigen voor het weekend, dan voor het daadwerkelijke begin van de nieuwe week.

Hoe word je een ‘altijd-mens’?

Zelf heb ik dus totaal geen last van die zondagdip. Ook niet van opzien tegen de maandag trouwens. Geluk? Misschien een beetje. Ja, ik spring (meestal) makkelijk mijn bed uit ’s morgens. En nee, ik vind werken niet vervelend. Maar het is vooral mindset: Waarom zou je al bij voorbaat zo’n ‘mindere’ waarde aan een dag hangen? Is het niet veel fijner om elke dag te omarmen en waarde te geven voor jezelf?
Klinkt misschien wel logisch, maar blijkbaar is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hierbij wat tips van zo’n (misschien wel beetje irritant, in jouw ogen ;)) altijd-mens.

Zorg dat je in het begin van de week ook leuke dingen op het menu hebt.

Toch stiekem een beetje te groot contrast tussen een heel gezellig weekend en een slaapverwekkende vergadering aan het begin van de week? Zorg dan dat je aan het begin van de nieuwe (werk)week ook wat activiteiten hebt om naar uit te kijken. Je hoeft daarvoor heus niet gelijk op maandagavond een kroeg op te zoeken. Je kunt natuurlijk ook gewoon elke maandagavond een van je lievelingsgerechten klaarmaken of je wekelijkse avondje in een warm bad met je favoriete tijdschrift van maken. Verleg je aandacht naar iets positiefs. Maak er een traditie van, waar je je op kunt verheugen.

Mooi en gezondMooi en gezond

Je weekend zo lang mogelijk rekken

Zorg dat je op zondagavond nog wat leuks gaat doen, zodat je het gevoel hebt dat het weekend langer duurt. Deze is een beetje tricky, want misschien heb je er door je sunday blues al bij voorbaat al geen zin in om op zondag later op de dag nog wat te plannen. Of je gaat er juist nog wat erger tegenop zien. Als dat zo is, probeer jezelf er dan aan te herinneren dat dit juist komt door de Sunday Blues, en die wil je nou net verjagen.

Beoefen mindfulness

Meer mindful zijn, betekent meer in het huidige moment leven. Een goede techniek dus om de zondag lekker de zondag, en de maandag pas de maandag te laten zijn.

Lees ook: 15 happiness life hacks onder 10 minuten

Niet zo zeer continu, maar wel elk mogelijk moment

Met een altijd-mens bedoel ik natuurlijk niet dat altijd álles maar goed moet zijn. Continu. Niemand leeft op een altijd maar doordrijvende roze wolk. Sommige dagen zit je nou eenmaal lekkerder in je energie, in je vel, in je flow. Sommige dagen heb je minder leuke dingen te doen dan andere. Sommige dagen gaat alles vanzelf, andere dagen is het moeilijker om te omarmen wat er op je pad komt. Maar in mijn ogen is het zonde als je dit al bij voorbaat aan een bepaalde dag ophangt. Carpe diem…dus ook de zondagavond!

Komt het jou bekend voor, deze sunday blues? Hoe uit zich dat bij jou? Ik ben benieuwd!

Foto’s: Pixabay

tips tegen Sunday blues mindstyle

4 Reacties

 1. maart 21, 2017 / 12:54 pm

  Leuke post ! Net als jij heb ik gelukkig geen last van de zondagdip en zie ik ook niet op tegen de maandag. Jouw tips pas ik (onbewust) al toe. Fijne dinsdag verder !

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 21, 2017 / 5:36 pm

   Dank je! Gelukkig maar dat je je ook niet herkent in de blues. Leuk dat je toch even reageert 🙂 Jij ook een fijne dag!

 2. Marjolein
  april 17, 2017 / 4:16 pm

  Ik herken het wel of herkende moet ik eigenlijk zeggen.
  Ik had het toen ik kind was, had een hekel aan school, school was voor mij presteren en dus stress.
  Nu met mijn gezin is iedere weekend dag een dag waar ik al mijn happyness in stop.
  En maandag avond is het ME time en ga ik lekker haken en ja daar kijk ik de zondag al naar uit?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 18, 2017 / 8:00 pm

   Oh ja, vanuit schooltijd zullen ook wel meer mensen dit herkennen! En zeker als je nog zo jong bent en in feite geen keuze hebt, kan dat het nog een stukje lastiger maken. Lekker he, “me time”, en super belangrijk! Fijn om zo naar iets uit te kunnen kijken, moet je ook zeker doen 🙂 En dat hoeft je happiness op zondag ook niet in de weg te staan. Gewoon genieten van allebei 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.