
Eigenlijk wil ik al beginnen met een correctie: “tijd besparen” is een tricky term. Tijd is niet iets dat je kunt sparen; tijd besteed je op een bepaalde manier. Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe sommige mensen in jouw ogen alles voor elkaar lijken te krijgen? “Waar halen ze de tijd vandaan?” Nou, geheimpje: die mensen hebben echt evenveel uren in de week als jij!
Veel te doen hebben en je druk voelen: twee aparte dingen
Vorige week stelde iemand me de vraag of ik het allemaal wel een beetje kon combineren. Ik had begin dit jaar een paar grote zzp-opdrachten achter elkaar en ben met een schrijfopleiding begonnen, terwijl ik ook nog 36 uur op kantoor werk. Nu ik het zo schrijf, klinkt dat ook best pittig. Maar voor mijn gevoel ervaar ik het (meestal dan ;)) helemaal niet zo.
Sinds ik geregeld freelance werk doe naast mijn baan, ben ik goed naar mijn weekindeling gaan kijken. En ik kwam erachter dat er eigenlijk best veel tijd is in een week. Waarvan je ook een deel besteedt aan niet zo productieve dingen. Maar aan de andere kant bleek ik het aantal activiteiten dat ik van mezelf vroeg, erg te overschatten! Door een realistisch aantal doelen en een paar hele simpele regels voor mezelf, haal ik nu veel meer uit mijn week.
Na 22.00 uur ’s avonds geen laptop en telefoon meer
Om te voorkomen dat ik te laat naar bed ga, of niet kan slapen omdat mijn hoofd nog veel te druk is, heb ik voor mezelf de regel dat om 22.00 uur mijn laptop dichtgaat. Gek genoeg ben ik productiever sinds ik dit toepas. Ik weet hierdoor precies hoe lang ik kan werken, wat mijn planning veel realistischer maakt. En ik besteed minder tijd aan doelloos geprul, want ook dáár stop ik na 22.00 uur mee 🙂
Sinds een tijdje probeer ik ook mijn telefoon na dit tijdstip niet meer te gebruiken. Dit lukt me nog niet helemaal. Het blijft verleidelijk om berichtjes te lezen en soms ook te beantwoorden. Of om even iets op te zoeken. Maar toch merk ik dat ik hierdoor wel minder tijd aan mijn telefoon besteed. Het zal niet snel meer gebeuren dat ik ’s avonds laat nog een half uur door Twitter en Facebook timelines zit te scrollen en dat scheelt veel tijd!

Een ander voordeel van deze avondklok is dat ik eerder begin aan mijn naar-bed-ritueel, waardoor ik makkelijker nog even iets opruim, tijd heb om nog wat te lezen (al is het maar 10 minuten) en méér slaap.

Ik kijk bijna geen televisie
Televisiekijken is door de jaren heen denk ik de eerste activiteit die bij mij is gesneuveld. Ik kijk heel weinig gewone televisie; bijna alleen maar series en af en toe een film. Als ik het druk heb dan is dit simpelweg het eerste dat ik niet meer doe. Er zijn weken dat ik alleen maar in het weekend een of twee afleveringen van een serie kijk. En dat vind ik ook prima: ik kijk alleen tv omdat ik er op dat moment aan toe ben om echt iets te kijken. Doelloos zappen zit niet meer in mijn systeem.
De gemiddelde Nederlander kijkt (volgens het SCP) 2 uur televisie per dag. Daar is dus best wel wat te winnen, zónder dat je je geliefde programma’s op hoeft te geven.

Minder afspraken maken per week
Ken je dat, van die weekends die zichzelf helemaal vullen? Soms lijken alle uitnodigingen wel in dezelfde week te vallen. In andere weken probeer ik maximaal twee afspraken te plannen voor sociale activiteiten. Ik heb gemerkt dat ik dan voldoende tijd overhoud voor sporten, freelancen, de opleiding en het huishouden. Het is geen hele harde regel, want ik vind socializen ook erg leuk en belangrijk. Maar zo’n afsprakengrens zorgt voor mij voor een goede balans.
Realistisch en flexibel zijn
Eén van mijn valkuilen is dat ik geregeld denk dat ik op een dag zeeën van tijd heb. Door in elk geval te zorgen dat ik per week een realistisch aantal dingen op de planning heb, lukt het in de meeste weken best aardig om gedaan te krijgen wat ik voor ogen heb. Mijn bovenstaande persoonlijke regels zijn niet zwart-wit. Niet alles gaat zoals ik het van tevoren heb bedacht en ik stel geregeld mijn planning en doelen bij.
Waar kun jij tijd mee besparen?
