Waarom ik zo blij word van verhuizen (incl. tips)

Keep Calm and Have Fun Moving

Gisteren heb ik vrienden helpen verhuizen, met als gevolg dat ik zelf gelijk barst van de verhuiskriebels. Na een dagje sjouwen, schoonmaken en kasten inruimen ben ik ’s avonds mijn eigen zolder nog opgedoken om wat spullen uit te zoeken en ben ik verder gegaan met foto’s archiveren (een van de projectjes die nog voor mijn eigen verhuizing gedaan moeten worden…). 

Verhuisgekkie

Ik ben zo ongeveer de enige in de wereld die verhuizen leuk vindt. En dan bedoel ik niet alleen het daadwerkelijk ergens anders gaan wonen, maar ook alles wat daarbij komt kijken -waar de meeste andere mensen juist een grote hekel aan hebben. Dus ja, opruimen, inpakken, sjouwen, de administratieve rompslomp: I love it. Ik zie het als één groot project waarbij ik telkens niet kan wachten tot het tijd is voor de volgende stap. En zelfs bij anderen vind ik het geweldig. Als er verhuisd moet worden, sta ik zonder morren op de stoep. Waar huishoudelijke schoonmaakklusjes echt niet mijn hobby zijn, sta ik bij een verhuizing vrolijk andermans kasten schoon te maken. Nog een keer alle meubels verplaatsen voor een betere indeling? Geen probleem, doen we! Heerlijk toch, werken aan zo’n nieuw begin?

Home is where the heart is: verhuizen is leuk

Als kind ben ik nogal van hot naar her gesleept en ik vermoed dat dat de reden is dat ik geen moeite heb om ergens te aarden. Ik ben zo’n type die verandering omarmt en zelfs onrustig word van de gedachte om vast te moeten zitten aan dezelfde plek. Als dertiger zijn mijn vrienden op zijn minst al wel eens verhuisd, maar toen ik jonger was vond ik het fascinerend om te bedenken hoe het moet zijn om je leven lang in hetzelfde huis gewoond te hebben. Ik kan me ook wel voorstellen waarom de meeste mensen verhuizen op zijn minst een hoop gedoe vinden waar ze niet om staan te springen. 

 Zelf mag ik dit jaar eindelijk weer! Omdat ik ga verhuizen naar nieuwbouw heb ik alle tijd om alles voor te bereiden. Eigenlijk duurt het mij telkens te lang: ik kan niet wachten tot ik mijn oude meubels op marktplaats kan gaan zetten, elke keer alvast wat dozen meeneem naar het nieuwe huis en mijn nieuwe adres kan doorgeven aan allerlei instanties. Maar het geeft me ook de tijd om echt grondig door mijn spullen te gaan (tijd tekort heb je gek genoeg toch altijd wel, hoe lang de voorbereidingsperiode ook is) en eigenlijk dus gewoon een heel jaar in mijn nopjes te zijn. 

Verhuisdozen kopen?

Waarom ik verhuizen nou juist zo leuk vind:

Schone lei: weg met de troep!

Verhuizen is de perfecte reden om afscheid te nemen van alle spullen die je nooit gebruikt. Zelfs al staan spullen op zolder in een doos niet in de weg, ik ben het door de jaren heen steeds fijner gaan vinden om echt alléén de spullen te bewaren waar ik echt iets mee heb. De rest is maar ‘clutter’, troep die alleen maar ruimte in beslag neemt. Je huis, dus ook je zolder, is een vertegenwoordiging van jezelf. Een mooi spreekwoord vind ik “outer order leads to inner calm”. Goede houvast voor iemand met een chaotisch hoofd als ik. 

Ergens anders gaan wonen is al een frisse nieuwe start op zich, maar ook een goede stok achter de deur. En alles wat je weg kunt doen, scheelt weer sjouwen! Ik mag verhuizen dan wel leuk vinden; onnodig spullen meenemen om ze daarna alsnog weg te gooien vind ik inefficiënt en dat vind ik dus wél vervelend. 

Mijn tips:

– Maak foto’s van herinneringen zoals verjaardagskaarten, oude entreetickets van evenementen waar je bent geweest, brieven van je penvrienden van vroeger (dat scheelt in mijn geval al een doos vol). Vaak is het niet zo zeer het item zelf dat je wil bewaren, maar de herinnering.

– Bedenk je bij alles: heb je dit het afgelopen jaar gebruikt? Word je blij van dit item? Heb je er echt meerdere van nodig? (ik kwam 9 nagelknippers tegen. WAAROM?) 

Penvrienden penpals

Mijn hobby als tiener: brieven schrijven (we hebben het hier over het pre-internet tijdperk ;)). Ik had penvrienden van over de hele wereld! Maar moet ik ál die brieven bewaren? 

Lees ook: Mindful verhuizen: zo doe je dat!

Klussen

Trip down memory lane

Niet alleen ga je door al je spullen heen, je sluit ook een periode af. Ik vind het heerlijk om weer eens door dagboeken van vroeger en oude agenda’s te bladeren. En ik maak in mijn hoofd de balans op. Wat is er allemaal gebeurd sinds ik hier woon? Wat heb ik geleerd, en wat laat ik achter me? Wat wil ik nog doen voordat ik deze tijd hier afsluit? 

Door de bouw van een nieuwbouwwoning kan ik dit heel bewust doen. Ik kijk enorm uit naar de verhuizing maar er zijn ook dingen die ik zal gaan missen aan het wonen midden in de stad. Het is fijn om daar nog met volle teugen van te genieten.

Mijn tips:

– Leg de nadruk op de mooie herinneringen die je meeneemt, niet op wat je straks niet meer hebt.

– Heb je moeite met loslaten of afsluiten? Besteed aandacht aan afscheidsrituelen. Zo heb ik voor mezelf nog een ‘Breda Bucketlist’ opgesteld met dingen die ik nog wil doen zolang ik in de stad woon. Zoals af en toe ergens met mijn laptop in een koffietentje gaan zitten werken. Eettentjes uitproberen. Picknicken in het park. 

Koffie bij Teun Breda

Zomaar op een dinsdagochtend even de stad in wandelen. Nu kan het nog! 

Enjoy the process

Elk stapje in het proces leidt naar het uiteindelijke doel: een fijne nieuwe plek. Ik hou er van om dingen te regelen en te plannen, en stukje bij beetje dichterbij dat doel te komen. Alles wat je in die fase voor de verhuizing al doet, draagt er aan bij dat alles straks makkelijker verloopt. En ik heb ook graag controle, dus vind het daarom ook fijn om al zoveel mogelijk van tevoren in beeld te hebben. Bijvoorbeeld welke dingen ik moet opzeggen als ik verhuis. Ik werk niet voor niets projectmanager; dat uit zich ook in projecten buiten kantoor 🙂 

Mijn tips:

– Alles wat door je hoofd schiet (dit nog regelen, daar nog aan denken): zorg dat je een notitieboekje bij je hebt of een notitie in je telefoon aanmaakt waar je dit soort dingen direct opschrijft. Anders ga je sowieso dingen vergeten.

– “Do it now” principe. Alles wat je nu al kunt doen, geeft je straks meer rust tijdens het verhuizen zelf en maakt het minder overwhelming.

Nieuwe ontdekkingen, plekjes, gewoontes

En dan natuurlijk het daadwerkelijke wonen in het nieuwe huis! Een nieuwe fase, een nieuwe omgeving, plaatsen om te ontdekken… ik kijk er naar uit. Een nieuw huis betekent ook je draai weer moeten vinden. Het brengt verandering en nieuwe gewoontes met zich mee. Ik vind het altijd heerlijk om uit te vinden wat goed werkt voor mij in een nieuwe omgeving. Als je een positieve draai aan je gewoontes wil geven dan is dit het uitgelezen moment. 

Mijn tips:

– Zijn er dingen die je graag anders zou willen doen, maar niet voor elkaar krijgt? Gewoontes zijn de moeilijkste dingen om aan te pakken, maar een nieuw huis zal je soms dwingen om dingen op een andere manier te doen. Je kunt hier dus slim gebruik van maken door je huis en je nieuwe ritme daar op aan te passen. Ik mis hier bijvoorbeeld een goede plek voor mijn tassen waardoor ik A) altijd met dezelfde tas rondloop omdat ik geen zin heb om ze om te wisselen en B) ik erger me dat mijn tas altijd op een stoel in het zicht ligt. Daar wil ik dus in het nieuwe huis een handige plek voor vinden. 

Stilte voor de storm…

Ik moet nog een paar maanden geduld hebben. Mijn huidige project: foto’s digitaliseren. One hell of a job, maar wat zal ik blij zijn als dat na járen uitstellen eindelijk is gedaan. Ik ken mezelf, eenmaal in het nieuwe huis ga ik daar niet makkelijk meer aan beginnen. Als het zo blijft regenen dan kom ik een heel eind. Ieder nadeel heb z’n voordeel 🙂 

6 Reacties

 1. augustus 9, 2019 / 9:15 am

  Heel herkenbaar, jouw verhuiskriebels. Ik heb er zelf ook geen moeite mee. Ooit verhuisde ik naar Ierland en deed alles weg. Daar huur je een huis immers ingericht. Wat ik niet weg wilde doen, ging in de opslag en toen ik terugkwam, vond ik dat ik nog teveel had bewaard.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   augustus 9, 2019 / 1:18 pm

   Hihi, echt he… intussen is mijn laatste verhuizing alweer dik 2,5 jaar geleden, en hoewel ik echt veel heb weggedaan, staan er ook nu weer spullen op zolder die ik al die tijd niet heb aangeraakt.

 2. DE SMET CHRISTINE
  augustus 5, 2020 / 7:03 pm

  Verhuizen, I love it. Ik verliet het ouderlijke huis op mijn twintigste. Ik ben nu 59 en ben op mijn 13de adres beland. Iedereen rond mij vindt dat raar, bizar, niet normaal, … *wat scheelt er met haar*. Ook zo met mijn jobs: ik verander veel van werk. Van een bekend iemand, zeggen ze dan: oh, geweldig, hij/zij heeft een verleden van 12 stielen 13 ongelukken. Als je geen acteur bent of televisiefiguur, denken ze dat je gek bent. Leuke blog dat ik hier vandaag ontdek. Ik schrijf me meteen in voor de nieuwsbrief!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   augustus 26, 2020 / 11:25 am

   Haha, niks van aantrekken Christine! 🙂 Leuk om te horen dat jij ook zo het leuke inziet van verhuizen! En gezellig dat je meeleest. Het is even wat rustiger geweest op de blog, maar ik ben de boel wel weer aan het opfrissen.

 3. oktober 28, 2021 / 3:48 pm

  Verhuizen is inderdaad een goed moment om een nieuwe start te maken. Ook vind ik het altijd fijn om mijn spullen uit te zoeken, zodat ik bepaalde herinneringen ook achter mij kan laten. Meestal zoek ik mijn spullen in mijn opslagruimte ook gelijk uit, zodat er weer plek is voor nieuwe meubels die ik nog niet kwijt kan in mijn nieuwe woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.