Weer een week… #29: “It’s not happy people who are grateful. It’s grateful people who are happy”

Weer een week…voorbij, én voor de boeg! Het is alweer maandag. Nog heel even terugkijken naar de afgelopen week die weer voorbij is gevlogen. Wat neem ik daarvan mee de nieuwe week in?

Tijd voor een beetje Thanksgiving

Afgelopen week vierden de Verenigde Staten en Canada Thanksgiving Day. Een feestdag die wij hier de laatste jaren gek genoeg meer kennen van de kortingen op Black Friday, daags na Thanksgiving, dat intussen behoorlijk wordt uitgemolken door de retail. Wij hebben daar zelf trouwens ook vrolijk aan meegedaan… maar dat terzijde; eerst nog even wat meer over Thanksgiving, ofwel ‘dankgevingsdag’. Dat klinkt in het Nederlands wel gelijk heel zoetsappig, maar de betekenis is eigenlijk wel heel mooi: je dankbaarheid uitspreken, oorspronkelijk over de goede oogst maar intussen in het algemeen voor allerlei andere goede dingen in je leven.

En wat is er veel om dankbaar voor te zijn, alleen al in de afgelopen week. Dankbaar voor mooie werkklussen, voor verjaardagen die weer gevierd mogen worden, voor gezond zijn en weer fanatiek kunnen sporten (na een maand van amper hardlopen is het zó fijn om weer te kunnen gaan rennen!), voor mooie vriendschappen en ons fijne huis om in te wonen. ‘Zomaar’ een dagje naar de Winter Efteling kunnen met een hele groep vrienden. En ons huis nog verder afmaken met een nieuwe tv (ja, toch gezwicht voor een Black Friday actie…). Het is allemaal allesbehalve vanzelfsprekend en er gaat tegenwoordig bijna geen dag voorbij dat ik me in gedachten niet even heel erg dankbaar voel voor dit alles.

“It’s not happy people who are grateful. It’s grateful people who are happy.”

Dankbaarheid is een heel krachtig iets. Het zet je mindset meteen op ‘positief’. En het draagt bij aan je geluk. Mensen die moeite hebben met gevoelens van dankbaarheid, of er misschien simpelweg niet zo bij stilstaan, denken weleens makkelijk dat alleen gelukkige mensen redenen hebben om dankbaar te zijn. Maar het werkt juist andersom. Wees dankbaar voor wat je hebt, en het wordt veel makkelijker om gelukkig te zijn. Er is ook een hele mooie uitspraak van Oprah over dankbaarheid:

“Be thankful for what you have; you’ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever have enough.” (-Oprah Winfrey).

Sta jij er weleens bij stil wat jij hebt om dankbaar voor te zijn? Een hele goede, fijne oefening vind ik om vóórdat je gaat slapen, te denken aan 3 dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Dit helpt meteen heel goed tegen malende gedachten. En je valt met een positief gevoel in slaap. Probeer maar eens, wedden dat het veel moeilijker is om nog aan je zorgen te blijven denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.