Over dat obstakel in mijn leven

‘The obstacle is the way’, schreef ik over mijn tijdelijke blogpauze. Die veel meer is dan alleen een pauze van het bloggen. Veel in mijn leven staat even op een laag pitje. Of in elk geval op een heel ander pitje dan vóór 25 juli. Dat was de datum dat ik de diagnose kreeg van dat ‘obstakel’. Een obstakel met de naam borstkanker.

Een knobbeltje voelen. Daar begon het allemaal mee. Tijdens onze vakantie in Italië (zie hier en hier) merkte ik iets op in mijn borst dat ‘anders dan anders’ was. Een paar weken later liet ik dat knobbeltje voor de zekerheid toch maar controleren. En al was de uitslag te bizar voor woorden (je voelt je hartstikke fit, maar intussen blijkt er iets in je lijf te zitten dat er niet hoort!?) toch ben ik blij dat ik actie heb ondernomen. Want beter was het er niet op geworden, en nu was ik er vroeg bij.

Wat volgde is een rit in een enorm snelle trein. In het begin met veel spannende stops. Veel onderzoeken in een heel korte tijd, om tot een behandelplan te komen. Want behandelen is waar gelukkig vanaf het eerste moment over is gesproken. De vorm van kanker die ze bij mij hebben gevonden, is heel effectief te bestrijden. Helaas wel met chemotherapie. Ik ben nu bijna op tweederde van dat traject. Daarna volgt nog een operatie, bestraling, en nog een hele tijd medicatie. Het eerste resultaat is goed, de behandeling slaat aan. Dat geeft veel vertrouwen voor het vervolg.

Ik mag in mijn handen klappen. Mijn lijf doet het bijzonder goed. Natuurlijk merk ik dingen. Maar ik ben nog geen dag ziek geweest. Mijn goede conditie is goud waard en ik ben trots op mijn lichaam, dat het al die zware medicatie aankan! Ook een gezonde mindset helpt me nu enorm. Ik probeer dat zo goed mogelijk te onderhouden: elke dag bewegen, elke dag mediteren met Headspace. Ik ben ervan overtuigd dat dat een wereld van verschil maakt. Een fit lijf en een sterk koppie maakt alles in je leven makkelijker en leuker. En dat helpt me zeker nu, op het moment dat ik dat het allerhardst nodig heb.

Ik heb erg getwijfeld over het bloggen over dit onderwerp. Vrolijke Fladderaar staat in het teken van happiness, positiviteit, je leven op de leukste manier beleven. En dat blijft zo, want dat is wat mij bezighoudt. Ook al ben ik daarnaast nu even vooral met mijn gezondheid bezig. Ik ben nog steeds mezelf; ‘patiënt’ is niet ineens mijn nieuwe hoofdidentiteit. Het is zoals ik eerder schreef: een pad dat ik nu moet belopen. Natuurlijk horen die ervaringen er ook bij. Maar mijn blog wordt niet ineens een plaats om alle medische toestanden te delen. Dat soort blogs en patiëntenforums zijn er al genoeg. Over blije dingen schrijven alsof er niets aan de hand is voelde echter ook een beetje gek. Dus ik wilde hier toch graag uit de doeken doen wat dat obstakel is, waardoor ik even niet aan bloggen toe kwam.

Nu de behandeling gestaag op weg is, is het tijd om mijn blog weer op te pakken. Ik mis het schrijven en het is nu juist belangrijk om dingen te doen die me blij maken. Gelukkig ligt niet alles stil, het is niet zo dat mijn leven nu ineens totaal ruk is. Er is nog heel veel dat wél kan, en daar ligt mijn focus.

Bedankt dat je de moeite hebt genomen om dit te lezen, hoe je hier ook terechtkomt. En heb je vragen, stel ze dan gerust. Wie weet kan mijn ervaring (of de manier om ermee te dealen) toch weer iemand helpen. Want iedereen heeft zijn eigen obstakels, groot of klein.

Updates:
In de ‘Uplifting’ en ‘Project Bounce Back’ blogs geef ik geregeld een kleine persoonlijke update. De laatste vind je terug onder de categorieën Happiness en Energie, of je kunt doorklikken vanaf de eerste updates:
Uplifting #2: Een nieuwe fase in
Project Bounce Back


16 Reacties

 1. Mariette
  november 27, 2018 / 12:28 pm

  Oh Yvonne dat is heftig…

  Snap je overweging qua bloggen. Klinkt misschien raar maar ik vind dit wel goed om te lezen.

  Sterkte en succes in deze periode ?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   november 27, 2018 / 1:13 pm

   Klinkt niet raar hoor, dan ben ik juist blij dat ik het heb geschreven. Dank je voor je sterktewens!

 2. november 28, 2018 / 9:04 am

  Grote complimenten voor dit artikel en voor hoe je over dit grote obstakel in jouw leven praat! Het klinkt alsof die openheid en het schrijven over wat je bezighoudt, je alleen al heel erg goed doet. Dat is mooi om te horen.
  Tegelijkertijd wel heel erg heftig wat je te horen hebt gekregen en wat je op dit moment doormaakt! Ik ben blij dat het goed te behandelen is, ook al is zo’n behandeling nog steeds niet niks natuurlijk. Ik wens je alle kracht, sterkte en positiviteit toe die je kunt gebruiken.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 1, 2018 / 11:23 am

   Dankjewel Romy, zowel voor je complimenten als je sterktewensen. Doet me goed!

 3. november 28, 2018 / 7:35 pm

  Jeetje, dat is geen klein obstakel.. heftig! En enorm K het blijft een rot ziekte. Mooi dat je er zo positief over kunt praten, zo’n mindset lijkt me inderdaad het beste in de strijd tegen kanker. Sterkte en fijn om weer bij je te komen lezen!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 1, 2018 / 11:24 am

   Dankjewel Sam. Gelukkig voel ik me niet ziek. Dat maakt al een wereld van verschil! Ik ben ook blij dat ik er hier weer ben, leuk dat je gelijk weer bent komen lezen 😀

 4. Robin
  december 4, 2018 / 8:29 am

  Heel goed van je dat je het bloggen weer hebt opgepakt en de reden van je blogpauze hebt gedeeld. Heel veel sterkte xxx

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 4, 2018 / 12:03 pm

   Thanks Ro ?

 5. januari 7, 2019 / 8:51 pm

  Ik las net in je blog over het nieuwe jaar de verwijzing naar deze blog… jeetje heftig zeg! Dapper en juist goed dat je er over schrijft. Heel veel sterkte toegewenst!!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 8, 2019 / 12:45 pm

   Dank je, lief dat je de moeite neemt om hier ook nog even te reageren!

 6. januari 8, 2019 / 9:17 am

  Pfoe, wat een heftig jaar heb je achter de rug! Echt goed om te horen dat de behandeling goed gaat en dat jij je er zo positief onder houd. Meer kan je ook niet doen, maar het getuigd wel echt van een krachtige persoonlijkheid! Ik wil je hier heel veel sterkte mee wensen, dit is iets wat je wel bij blijft voor de rest van je leven. Dat 2019 maar een mooi en krachtig jaar voor je gaat worden, ik kijk er in ieder geval al naar uit om je te volgen!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 8, 2019 / 12:46 pm

   Leuk dat je hier terecht bent gekomen en bedankt voor je bemoedigende woorden! Doet me veel goed 🙂

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   januari 18, 2019 / 5:33 pm

   Dankjewel, Wendy!

 7. Karin
  februari 12, 2019 / 10:07 am

  Jeetje Yvonne,
  Wat een heftig bericht. Houd dat positieve gevoel vast! Dikke kus

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   februari 12, 2019 / 2:03 pm

   Wat lief dat je even een berichtje achterlaat Karin, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.