A trip down memory lane: de kerstboom optuigen!

Het is begin december, ijzig koud en ik had een vrije zaterdagmiddag. Drie perfecte omstandigheden voor mijn jaarlijkse trip down memory lane: ofwel, de kerstboom opzetten. Wat een feestje vind ik dat altijd, en ik ben er dus ook meestal redelijk vroeg bij. Ik wacht wel altijd tot december, maar keek er stiekem al de hele week naar uit!

Ik heb het al wel eens genoemd in Gekke gewoontes: de reiseditie: mijn kerstboom is niet heel erg standaard. Er hangen sinds een paar jaar zelfs helemaal geen ballen meer in. Maar wat dan wel zoal? Ik laat het je zien!

Van Disney tot souvenirtjes en allerlei andere leuke ornamentjes. Een bonte mix!

Een boom vol herinneringen

Geen ballen dus, maar een bonte mix van ornamentjes en figuurtjes. Het is begonnen met een aantal Disneyfiguurtjes en door de jaren heen aangevuld met vanalles en nog wat. Ik probeer van elke reis wat mee te nemen voor in de kerstboom. En eens per jaar kan ik dus nog eens genieten van al die aandenken. Dat maakt het dus zo leuk om de kerstboom is te zetten; het is een middag vol “oh ja!” momentjes. Ik noem het dus ook weleens mijn ‘herinneringenboom’.

De Cable Cars uit San Francisco, één van mijn favoriete steden ter wereld. Ook Londen, Dublin, Verona en de Ampelmännchen uit Berlijn (zie bovenste foto) zijn te spotten.

Deze kunstschaatsjes kreeg ik een keer van een vriendin, omdat ze gelijk aan mij moest denken toen ze ze zag. Super lief! Zo hangen er wel meer cadeautjes tussen.

Je vindt niet alleen Disney in mijn boom; ook Dexter & Dee Dee, de Troetelbeertjes en Hoops & Yoyo.

Deze nam ik mee van de laatste vakantie, naar Zuid-Afrika. Een zebra unicorn, lekker fout en tegelijkertijd toch een mooie herinnering aan een supermooie reis.

1600 (!) lampjes en een bijzondere piek

Véél lampjes, daar hou ik van! En je hebt tegenwoordig ook echt supermooie snoeren met heel veel lampjes die steeds betaalbaarder worden. Een paar jaar geleden ben ik overgegaan op de kleine ledverlichting, in een warme tint. Dat maakte mijn leven al zoveel makkelijker! Vroeger was ik echt urenlang bezig om al die lampjes aan takjes vast te maken, en dan waren het er nog maar een paar honderd. Maar sinds ik die rijstverlichting heb, ben ik daar wel een stuk minder pietluttig mee geworden. Twee jaar geleden kocht ik ná kerst in de uitverkoop bij bol.com voor een prikkie twee snoeren ‘slangverlichting’ van ieder 800 lichtjes. Die loopt dus niet meer in een rondje, maar is gewoon een snoer van A naar B. Geen geklooi meer met snoeren vol knopen! En ik ben nog nooit zo snel klaar geweest met de lampjes.

Takjes uitvouwen (het grootste rotwerkje sinds de lampjes geen moeite meer kosten), twee snoeren door de boom zigzaggen, ornamentjes erin, en slingers om het af te maken!

Dit is de ‘snake light’ slangverlichting van Luca Lights. Klik hier voor de Luca Lights producten op bol.com.

Jarenlang had ik een kerstboom zonder piek. Ik vond dat maar een lelijk ding en ik vond mijn boom veel mooier zonder. Totdat ik deze piek online tegenkwam, en vervolgens net zo lang heb gespeurd waar ik deze in Nederland kon krijgen.

Tinkerbell die pixiedust over de boom verspreidt… dit maakt het voor mijn Disneymeisjeshartje dus echt helemaal af ?

Omdat dit het Disneygehalte van de boom wel weer een beetje groter maakte, heb ik vorig jaar in Disneyland ook nog een aantal leuke ornamentjes meegenomen. Kerstornamentjes is in de USA en Canada al veel langer een heel ding, en Disney verkoopt dus ook heel veel leuke figuurtjes voor in de boom. De laatste jaren zie je in Nederland ook steeds meer ornamentjes in de winkels. Al zijn ze helaas nog niet allemaal even mooi (meer in de categorie fout, waar ik er trouwens ook wel een paar van in heb hangen ?)

Deze Mickey en Minnie heb ik vorig jaar gekocht toen ik mijn halve marathon liep in Disneyland.

Sint 2020Sint 2020

Echt of nep?

De eeuwige discussie… een echte boom of een nepperd? Dat is met deze verzameling niet zo moeilijk; er zitten best wel wat ornamentjes bij die vrij zwaar zijn, en dan is een nepboom gewoon veel handiger. Het is wel een goede kwaliteit namaakboom. Ook ooit met 70% korting gekocht ná kerst. Zeker voor het aanschaffen van een boom of een basis aan decoratie, loont het om pas na de feestdagen te gaan shoppen. Ik heb deze boom al meer dan 10 jaar en hij is nog steeds mooi. Er zou alleen hier in ons nieuwe huis wel een grotere mogen staan. Maar toch ben ik er ook dit jaar weer heel blij mee.

Lees ook: Kerstversiering met een internationaal tintje

Het moet je natuurlijk liggen, zo’n bonte boom. Toch vind ik hem niet heel erg druk ogen. En nog een voordeel: je hoeft nooit een hele investering te doen omdat je je zilveren decoratie wil gaan vervangen door een blauw thema. Je hebt hooguit op een gegeven moment zoveel leuke herinneringen verzameld dat je niet alles meer kwijt kunt ?

Laat die donkere dagen maar komen hoor, ik ben er klaar voor!

Heb jij je boom al staan?

8 Reacties

 1. Nancy
  december 4, 2017 / 6:23 am

  Heerlijk, je kerstboom verhaal! Die van ons staat ook sinds zaterdag. Dit keer met heuse Unicorn erin..?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 4, 2017 / 7:20 am

   Haha, dat kon ook niet anders! Gezellig dat ‘ie ook al staat! ??

 2. december 5, 2017 / 10:11 am

  Hij is weer prachtig en het idee van allemaal souveniertjes vind ik erg leuk. Ik heb de boom nog niet staan, we zijn net verhuisd en ben nog aan het genieten van de nieuwe inrichting 🙂

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 15, 2017 / 8:08 pm

   Vorig jaar was ik de boom al gelijk aan het zetten tijdens het overhuizen 😀

 3. december 14, 2017 / 8:43 am

  Hele originele manier om je kerstboom op te tuigen zo. Hier staat hij intussen ook al, traditiegetrouw zetten we die na Sint tot na Driekoningen. Al kan dat laatste wel eens uitlopen en houd ik ‘m graag nog een beetje langer gedurende de maand januari. Het voordeel van – inderdaad – een nep kerstboom. Die verliest geen naalden 😉

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 15, 2017 / 8:06 pm

   Hihi, jij kunt er dan helemaal geen genoeg van krijgen! Zelf ruim ik hem meestal in het eerste weekend van het nieuwe jaar wel op.

 4. Mariette
  december 6, 2018 / 12:04 pm

  Oh wat super die piek! Nu ga ik ook op zoek ?

  Welke verlichting heb je?

  Denk dat ik hem van het weekend zet.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   december 6, 2018 / 12:56 pm

   De lichtjes zijn van Luca Lighting, erg tevreden over! Dit is de ‘snake light’, warm wit led verlichting. Die snake snoeren zijn echt ideaal, niet meer in de knoop en ze zitten er zo snel in! Dit jaar heb ik er 2x 800 lampjes in hangen 😀 Veel plezier alvast komend weekend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.