Biologisch, gezond en eerlijk vlees: duur? Dat hoeft niet!

Er zijn veel meningen en zelfs vooroordelen over vlees. Wij eten wel vlees, al hoeft het van mij niet iedere dag, en de portie hoeft ook niet overdadig groot te zijn. Het nadeel van vlees van bijvoorbeeld de supermarkt, maar in mindere mate ook de slager, vind ik dat er zoveel dingen aan worden toegevoegd die niks met vlees te maken hebben. Bij vlees van de supermarkt merk je dat er vaak meer vet en vocht vrij komt als je het bakt. Een stukje vlees van de slager kan een stuk smaakvoller zijn, maar je betaalt er ook naar.

Toen we hoorden van boerderijen hier in de omgeving waar je rechtstreeks vlees van de boer kunt kopen, leek ons dit wel eens lekker om te proberen. Maar wat zou dát dan wel niet kosten? Ik kan je alvast vertellen: het is zelfs niét duurder dan bij de supermarkt…!

Biologisch & gezond & eerlijk = duur?

Biologisch is al jaren hip & happening. Goed dat er aandacht is voor lekker eten op een gezonde en verantwoorde manier. Maar dat hippe labeltje wordt ook flink uitgemolken. In Breda woonde ik vlakbij een biologische slager, waar ik een keer vol goede bedoelingen binnenstapte, maar echt achterover sloeg wat daar een stukje vlees kost. In de ‘gezondheidswinkel’ moet je met een normale portemonnee ook niet zijn voor je dagelijkse boodschappen. Het vooroordeel: goed en eerlijk is duur is dus snel gemaakt. Ik kocht mijn vlees dus eigenlijk meestal alsnog gewoon bij de supermarkt.

Vleespakket bij de boer: een prijsvergelijking

Misschien heb je weleens gehoord van ‘Koop een Koe’? Dat concept bestaat al een tijd. Je koopt dan via de website een deel van een koe, samen met anderen. Als de hele koe is verkocht, wordt hij pas geslacht. En je ontvangt dus een vleespakket rechtstreeks van de boerderij. Het is niet super goedkoop, maar je weet wel dat je vers vlees krijgt zonder onnodige bewerkingen.

Bij een Lakenvelder boerderij hier in de omgeving kun je ook zo’n rundvleespakket kopen. Voor 50 euro krijg je zo’n 4 kilo vlees, per 2 porties verpakt.

Lang leve de vriezer, waardoor we dit soort dingen ook eindelijk eens konden proberen! Er zat echt heel veel in het pakket, en voor ons gevoel was het uiteindelijk niet duur. Maar hoeveel krijg je nou daadwerkelijk voor ruim 4 kilo? En betaal je uiteindelijk meer of minder dan bij de supermarkt of slager? Laatst hebben we voor de tweede keer zo’n pakket gekocht en ik heb het eens op een rijtje gezet:

inhoud pakket: prijs jumbo 2 pers:
biefstuk € 6,75
biefstuk € 6,75
runderlappen € 5,20
runderlappen € 5,20
runderlappen € 5,20
soepvlees € 2,62
soepvlees € 2,62
hamburgers € 2,14
entrecote € 5,37
rundergehakt € 1,96
rundergehakt € 1,96
schenkel € 1,70
tartaar € 1,95
ribstuk
ribstuk
bot
totaalprijs jumbo: € 49,42

Ribstuk en een stuk bot (om soep van te trekken) kon ik niet vinden in de webwinkel van de Jumbo, maar dat is niet nodig voor mijn vergelijking: zoals je ziet, ben je in de supermarkt zelfs duurder uit voor dezelfde hoeveelheid vlees! Zou je dit bij Jumbo kopen, dan kom je ook al aan bijna 4 kilo, nog zonder de ribstukken dus.

Voor mijn gevoel kregen we zelfs nog wel meer dan 4 kilo in de pakketten. Die ribstukken zijn ook gerust 400 a 500 gram per stuk. Ik heb ze in de slowcooker gedaan met een zwik uien en hacheekruiden: echt heerlijk! Er zaten de eerste keer ook nog wat andere dingen bij zoals worstjes. Het varieert dus een beetje per keer. Maar uiteindelijk hebben we alles kunnen gebruiken. Je krijgt het diepgevroren mee, dus je kunt het in de vriezer best een tijdje bewaren.

Pure smaak van de boerderij

Het is niet alleen de rekensom die het interessant maakt. En dat je weet wat je eet. Maar het is ook echt véél lekkerder. Het vlees is zo smaakvol! Je hebt ook nauwelijks vet nodig: een hamburger kun je gewoon zo in de pan bakken.

Naast het vleespakket van Hoeve De Lakenvelder, halen we ook graag vlees bij de winkel van Boer Jos op de boerderij Van ’t Zandeind in Riel. De eerste keer dat we daar kwamen was er net een kalfje geboren en werden we eerst mee de stal in getrokken om te kijken. Puur natuur! Hij verkoopt ook losse stukken vlees. De hamburgers zijn echt superlekker. Mocht je dus uit de omgeving van Tilburg en Breda komen, ga dit dan vooral eens proberen.

Ik ben om: dit vlees eet ik gewoon echt veel liever dan van de supermarkt of zelfs de slager. Al halen we ook nog best wel eens wat bij de Jumbo. Je wil natuurlijk ook weleens wat anders dan rundvlees. En soms is het gewoon makkelijk en goedkoop. Maar voor mijn gevoel is de balans nu in elk geval een stukje beter. Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten.

1 Reactie

  1. Nancy
    september 30, 2017 / 11:52 pm

    Mooi artikel; ik ga ook eens op jacht.
    Ben benieuwd wat de carnivoren hier ervan vinden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.