Gekke gewoontes: de reiseditie

Een foto van de kerstboom terwijl de weersvoorspelling van vandaag voorspelt dat de mussen van het dak gaan vallen. Ja, maar toch heeft dit voor mij iets te maken met (zomer)vakantie en op reis gaan. En met mijn (soms gekke) gewoontes. Tijd voor een nieuwe blog in deze categorie van gekke gewoontes: de reiseditie! Want ik heb er door de jaren heen best wel wat tics en tradities aan overgehouden.

Souvenirs voor in mijn ‘herinneringenboom’

Ik noem mijn kerstboom weleens mijn herinneringenboom. Wat ooit begon met ornamentjes van Disneyfiguren en andere niet-standaard-kerstballen, is intussen uitgegroeid tot een showcase van souvenirs. Ik geef al jaren niet meer om prullaria voor in huis en de meeste souvenirtjes van vakantie kan ik heel erg missen. Maar de kerstboom is een uitzondering: daarvoor probeer ik uit elk land waar ik ben geweest iets speciaals mee te nemen. En eens per jaar komen al die herinneringen weer een keer van zolder. Zo volop in juni zal ik niet al teveel uitweiden over Kerst 😉 Tegen die tijd vertel ik er vast nog wel meer over!

Een album printen (liefst zo snel mogelijk!)

Ok, dit is niet zo zeer een gékke gewoonte, maar intussen wel een traditie. Een geprint fotoalbumpje vind ik zó leuk om te hebben dat ik er tegenwoordig zelfs een sport van maak om er na thuiskomst zo snel mogelijk eentje in elkaar te flanzen. Ik ben ermee begonnen na mijn langere reizen, waarbij ik er veel werk van maakte. Maar intussen doe ik het ook voor kortere vakanties en ik ben er intussen zo handig mee dat het me niet zoveel tijd meer kost. Ik maak ze al sinds jaar en dag bij Albelli. Het leuke aan zo’n albumpje vind ik dat je het later zo makkelijk nog eens doorbladert en veel sneller even aan je visite laat zien dan je digitale foto’s. Mijn ultieme tip: maak er geen boekwerk van 100 pagina’s van! Dit houdt het voor jezelf goed te doen, en je vrienden en familie zijn je waarschijnlijk ook dankbaar 😉

Van de afgelopen vakantie in Italië heb ik er daags na thuiskomst al gelijk een besteld. En weer super blij met het resultaat!

Het leeg-eten van de koelkast (en andere pre-vakantie rituelen)

Hier heb ik al eens een blog aan gewijd. Het is een van mijn vaste pre-vakantie rituelen. Ik hou niet van het weggooien van eten en probeer dus altijd zo goed mogelijk uit te kienen wat er nog in de koelkast ligt voordat ik wegga. Ook laat ik het huis graag tiptop opgeruimd achter. Niks zo fijn als thuiskomen in een schoon huis. Ik heb inmiddels een vast inpaklijstje dat ik altijd nog even scan en als ik tijd heb, maak ik een vakantie playlist in Spotify. Veel van die playlists vind ik nog steeds leuk om te luisteren, omdat het me instant doet terugdenken aan de betreffende trip!

De koelkast leeg eten

Mijn oude koelkastje in Breda, net voor een reisje

Afwassen als in een hostel

Dit is een blijvende tic die ik heb overgehouden aan veel in hostels slapen (en in een auto, dus op campings of zelfs langs de weg) tijdens mijn reis van 6 maanden door Australië: ik was nog steeds af zoals in een hostel. Ofwel: met wat afwasmiddel op een sponsje alleen even direct onder de kraan afwassen wat je zelf hebt gebruikt. In gemeenschappelijke keukens waar je alleen je eigen kopje en bordje vies hebt gemaakt, ga je geen hele gootsteen vullen met sop om de afwas te doen. Sterker nog: vaak was de gootsteen daar te vol voor met andermans afwas. Klinkt smerig, maar je went eraan. Ik betrap me er geregeld op dat ik eigenlijk beter wel gewoon een sopje had kunnen maken, maar dus nog steeds op deze manier sta af te wassen.

Dit zou zomaar een hostel-keuken kunnen zijn… (foto: Pixabay)

6 Reacties

 1. juni 14, 2017 / 9:52 pm

  Wat goed dat je na je vakantie meteen een album maakt! Dit doe ik dus echt nooit en ik baal er wel van.

 2. juni 19, 2017 / 6:36 pm

  Wat leuk dat je van iedere vakantie een foto album laat maken! Misschien dat ik dat ook eens ga doen. De kerstboom traditie vind ik erg leuk en origineel!

 3. Nancy
  juni 21, 2017 / 6:46 am

  Mijn voornemens zijn goed, maar loop nog steeds klein jaar achter met de geplande fotoalbums..?

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juni 24, 2017 / 7:51 pm

   Een jaar! Dat valt nog te overzien ?

 4. juli 13, 2017 / 3:16 pm

  Ik was ook zoals jij. Maar het is ook iets Aziatisch om te doen, dus het zit gewoon in mij. Ik vind het fijn om direct aan de slag te kunnen en dat ik niet hoef te wachten tot de gootsteen gevuld is. In hostels doe ik het uiteraard ook. Ik erger me trouwens wel aan hostels waar het een zooi in de keuken is. Of als ik een pan nodig heb waar iemand nog mee aan het koken is. Dan wacht ik geduldig en vervolgens legt die persoon alleen maar even de pan weg. Dan eiste ik ook dat die schoon gemaakt werd, zodat ik mee kon koken. Dan werd zijn maaltijd maar koud. In een hostel moet je dingen toch delen. Dus gewoon alles direct afwassen wat je gebruikt heb.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juli 18, 2017 / 8:27 pm

   Is dat iets Aziatisch ja? Nooit geweten! Je leert in een hostel inderdaad wel om gelijk op te ruimen (althans, ik deed dat wel, haha!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.