Huishouden: ik biecht op!

Er zijn van die huishoudelijke karweitjes die ik zo min mogelijk doe. Niet zo zeer uit luiheid. Maar wel uit efficiëntie. Kan het sneller of hoeft het niet, en heb ik er niet specifiek veel plezier in, dan weet ik wel wat leukers te doen met mijn tijd. Om sommige van deze dingen sta ik intussen bekend… en soms wordt het zelfs door vriendinnen overgenomen: ha! Zie je wel, dat sommige shortcuts je huishouden én je leven makkelijker kunnen maken? 😉 Ik biecht op… drie huishoudelijke lifehacks:

Ik strijk zo min mogelijk (en ik hang het dus gekreukt in de kast!)

Van mijn generatie ken ik er gelukkig wel meer die dit doen, maar ik merk ook weleens een soort van schok bij de iets oudere generatie. Je kleren niet eerst strijken voordat je ze opruimt? Of beddegoed überhaupt nooit strijken? Voor sommige mensen is het ondenkbaar. Die strijken zelfs onderbroeken en zakdoeken. No way, Jose! Al heel jong besloot ik dat ik dit zinloze tijdbesteding vond. Wat strijken van kleding betreft: soms moet dat natuurlijk wel gewoon gebeuren en dan doe ik dit ook heus wel. Maar als ik alles eerst ‘moet’ strijken voordat ik het opruim dan bestaat de kans dat ik uit de wasmand ga leven. Want één kledingstuk strijken vind ik niet erg, maar zodra het tijd gaat kosten dan heb ik er een hekel aan.

Ja, ik berg het dus gekreukt op. En soms betekent dit dat ik drie keer per week ’s morgens even de strijkplank uitklap. Maar soms is het ook wekenlang niet nodig. Hoera! En mijn was is dus wel gelijk opgeruimd na het drogen. Want dat is zo gebeurd. Ik zou denk ik liever geld uitgeven aan iemand die bloezen komt strijken dan aan iemand die de vloer voor me dweilt. Maar vooralsnog werkt mijn methode voor mij prima.

Electronica algemeen

Lees ook: Huishoudelijke apparaten die je leven makkelijker maken (incl. strijken ;))

Ik eet zoveel mogelijk mét schil

Hoeft het niet geschild te worden? Dan eet ik het mét schil. Een goed excuus is natuurlijk dat je altijd wordt verteld dat het gezonder is om het appeltje mét schil te eten. Twee vliegen in één klap: meer vezels en minder gedoe! Ook aardappels eet ik graag in de schil. Al zijn er grenzen: ik las laatst dat je kiwi’s ook prima met harig velletje en al kunt eten, maar dat lijkt me dan weer niet zo lekker. Ik eet vaak een kiwi door mijn kwark als ontbijt en deze lepel ik altijd keurig uit zijn schil. Daar heb ik dan weer geen moeite mee.

Ik ken ook echt niemand die het zo mét schil eet… wie wel?

Ik doe aan ‘surface cleaning’

Ofwel: zie je het niet, dan maak ik het ook niet wekelijks schoon. Dus achter kastjes, onder het bed… dat doe ik eens in de zoveel tijd een keer grondig. Of ik trek af en toe tijdens zo’n ‘oppervlakte-sessie’ even iets van de kant af. Als je dat twee keer per week doet, dan heb je na een tijdje ook alles weer een keer gehad. Het gevaar is dat je tijdrovende of grondige klusjes voor je uitschuift. Terwijl even snel de grote oppervlaktes stofzuigen of dweilen of een doekje ergens overheen halen in feite zo is gebeurd. Daar zie ik dus ook nooit zo tegenop en ik heb er ook niet zo’n moeite mee om dit tussendoor nog even te doen. Doe je er een uur over om je hele huis te stofzuigen? In die tijd heb ik het gestofzuigd, gedweild én nog 3 andere klusjes gedaan.

(Update: de snoerloze Dyson maakt het hier tegenwoordig ook een heel stuk makkelijker!)

Heb jij ook van die ‘shortcuts’ in het huishouden? Ik ben benieuwd!

HuishoudenHuishouden

Foto’s: Pixabay

4 Reacties

 1. juni 10, 2017 / 9:27 am

  Haha dat strijken is zo herkenbaar! Ik strijk ook alleen als het écht moet. Verschrikkelijk. Omdat ik een whiplash heb, heb ik na het werk vaak geen energie meer om het huis nog schoon te maken. Hier is het op het moment dus ook vaak: wat je kunt zien is opgeruimd en schoon, de rest wat minder opgeruimd. We moeten nog op zoek naar een definitieve oplossing, ik ben pas net weer begonnen met werken dus het is even kijken hoe dat loopt. Geen schoonmaakhacks dus helaas..

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juni 11, 2017 / 12:03 pm

   Hihi, gelukkig hoef je een heleboel dingen ook niet echt te strijken, dat scheelt 😉 Wat vervelend van de whiplash trouwens. Mijn moeder heeft het ook gehad, dus ik weet hoeveel impact dat kan hebben (wat ook niet altijd even goed wordt begrepen door je omgeving). Super fijn dat je weer bent gaan werken en ik zou ook liever daar mijn energie in stoppen als ik jou was!

 2. juni 14, 2017 / 10:38 pm

  Ik strijk nooit! Wij hebben ook geen strijkijzer 🙂 ik hang alles zo netjes mogelijk op en vouw het dan daarna op of hang het in de kast. Gaat altijd goed en we komen altijd kreukel vrij voor de dag 🙂 alleen Tommy zijn overhemden die had af en toe met zijn pak voor zijn werk moet dragen brengen we naar de stomerij. Gebeurd misschien 4 x per jaar dus denk niet dat er hier ooit een strijkijzer komt 🙂

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juni 24, 2017 / 7:52 pm

   Hahahaha, altijd baas boven baas! Gewoon géén strijkijzer… dat zou ik dan weer niet kunnen! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.