
De laatste jaren zag je al steeds meer bonte en gekke kerstornamentjes in de winkels, maar dit jaar lijkt het wel massaal te zijn opgepikt. Zelfs bij Hema koop je een rookworst en tompouce voor in de kerstboom. Ik vind het geweldig, want ik heb al jarenlang geen ballen meer in de boom, maar alleen van dit soort kerstboomhangers. In de VS is dit al heel lang huge. Je kunt daar de meest prachtige ornamenten kopen. Heel wat mooier nog dan de kitcherige varianten die hier nu vooral nog in de winkels hangen.
Wat me dit jaar ook opvalt, is dat steeds meer mensen de boom al vroeg opzetten. Zelfs al voor december. Wie denkt, al dat Amerikaanse kerstgedoe dat overwaait: eigenlijk zijn er maar weinig kersttradities die écht Amerikaans zijn. Coca Cola heeft de iconische look van de kerstman groot gemaakt, maar verder vind je de oorsprong van veel gebruiken en versieringen in Europa. Scandinavische kerstversiering is bijvoorbeeld ook al een tijdje erg populair. En dat is natuurlijk niet zo gek, nu we massaal de noordelijke gelukslifestyle omarmen.
Wat ik zelf vooral zo leuk vind aan het verzamelen van kerstspullen voor in huis, zijn de verhalen en herinneringen erachter. Dankzij de lekker foute ‘alles mag’ trend geef je je kerstboom gemakkelijk een persoonlijk tintje. Maar ook achter heel veel andere decoratie die je in de winkel ziet, schuilt een traditie. Misschien heb je al wel wat internationale kerstversiering in huis zonder dat je het zelf doorhebt. Ga je nog shoppen? In deze blog vertel ik je hoe je een typisch Deens, Duits, Engels, Zweeds of gewoon Nederlands tintje geeft aan je kerstversiering.
Denemarken: hygge in huis met Deense Nisse
Je hebt intussen vast wel eens van hygge gehoord, het Deense woord voor gezelligheid en knusheid. En rond de feestdagen wil je precies die warme, fijne sfeer creëren! Dat is natuurlijk niet exclusief iets voor de Denen, maar wat wél typisch Deens is, zijn de (kerst)gnoompjes ofwel ‘nisse’. Je ziet ze hier ook steeds vaker in de winkel: een soort kaboutertjes met hele grote mutsen tot over hun ogen, waaronder je vaak alleen hun neus uit ziet steken. De mannetjes met een lange baard en de vrouwtjes met twee vlechten. In de Scandinavische folklore zijn het eigenlijk een soort onzichtbare huiselfen, maar rond kerst mag een familie van kerstnisser niet onbreken. Ik heb een gezelschap van drie wijzen (zie bovenste foto). In tegenstelling tot veel dingen in de kerstboom komen deze trouwens niet uit het buitenland, maar heb ik ze gewoon gekocht bij Intratuin 🙂

Uiteraard hangt er ook eentje in de boom!
Lees ook: a trip down memory lane: de kerstboom optuigen!

Duitsland: spot de augurk
Het is niet helemaal duidelijk of dit nu écht een Duits gebruik is, of een urban legend die in Amerika zijn eigen leven is gaan leiden. Hoe dan ook, het is een ding: de Weihnachtsgurke. Ofwel een lucky augurk voor in de kerstboom. De eerste die ‘m spot, krijgt een extra cadeautje. Of een dosis geluk in het komende jaar. Ik heb er zelf nog geen in de boom hangen, maar zodra ik er eentje tegenkom moet hij wel bij de collectie! Met al die gekke kersthangers die overal te koop zijn, gaat dat vast een keer lukken.
Zweden: de strooien kerstgeit
Heb je weleens strooien kerstdecoratie gezien bij Ikea en dacht je, net als ik, dat dit rendieren waren? Nou, ik heb dus net ontdekt dat het een geit is. De julbocken. Op zich is de gelijkenis met een rendier nog niet zo gek, want vroeger dachten ze in Scandinavische landen dat de cadeautjes door de geit gebracht werden.
In veel Zweedse plaatsen staat in de Adventstijd een metershoge variant van deze kerstgeit, maar de bekendste staat in het plaatsje Gävle, omdat er daar altijd wordt geprobeerd om het ding af te branden (wat intussen een traditie op zich is geworden). Vanaf 1 december staat hij weer en hij heeft zelfs een eigen instagramaccount.

Engeland: een kusje onder de mistletoe
Een typisch Engelse kerstversiering die veel mensen wel kennen: hang een stukje maretak op, en wie daar (toevallig, of juist bewust ;)) onder staat, mag gekust worden.
Nederland: hang een kerstsok op
Huh? Zo’n sok, de christmas stocking, is dat niet iets typisch Amerikaans? Wij kennen dit gebruik vooral uit films (en als decoratie, natuurlijk), maar kerst is hier niet hét kinderfeest met cadeautjes die door de kerstman moeten worden gebracht. Daar hebben we Sinterklaas voor. Wacht eens even… zie je de gelijkenis? Ik ontdekte onlangs dat het bezorgen van de cadeautjes door de kerstman van onze eigen good old heiligman afstamt. En de sok, dat is dus eigenlijk hetzelfde als het zetten van je schoentje.
Internationale kerstversiering: het ultieme reissouvenir
Al sinds ik uit huis ben gegaan en mijn eerste eigen kerstboom kocht, verzamel ik van overal ter wereld kersthangers voor in de boom. Australië, Zuid-Afrika, Canada, de VS, Noorwegen, Duitsland, Ierland, Engeland… ze zijn allemaal vertegenwoordigd. Voor mij is dit het ultieme reissouvenir! Nieuwsgierig naar wat er zoal in de boom hangt? Mis dan deze blog niet.

Ik ben dol op unicorns, dus deze zebra-unicorn uit Zuid-Afrika was een geweldig souvenir. Fantastisch, toch?
Wat is het verhaal achter jouw kerstversiering?

aah love it! Dit ziet er echt heel erg mooi uit. Ik hou van verschillende tradities en culturen met elkaar combineren.
Een zebra-unicorn! Is weer ’s wat anders dan een roze 😉 Het valt mij ook op dat mensen hun bomen zo vroeg opzetten de laatste jaren! Ik zou dat zelf niet trekken, na twee weken om die boom heen lopen ben ik er wel klaar mee altijd, haha.
Lisa onlangs geplaatst…Overpeinzingen in de sprinter om 07.51
Super leuk dit soort versiering! ik heb in Duitsland ook een augurk hanger gekocht 🙂 Hebben alleen de boom niet staan, misschien volgend jaar weer.