De lippenbalsem verslaving: hoe gaat het nu?

Een jaar geleden besloot ik te stoppen met het gebruiken van lippenbalsem. Het leek zo’n onschuldige gewoonte, maar dat het na bijna 20 jaar smeren was uitgelopen op een verslaving, was wel duidelijk. Zeker toen bleek hoeveel moeite het kostte voor mijn lippen om weer terug in hun natuurlijke conditie te komen. Ik schreef daarna een uitgebreide blog over het stoppen met lippenbalsem en mijn tips en tricks. Nu zijn we een jaar verder. Hoe gaat het nu? Ben ik nog steeds gestopt, en nu echt helemaal van de lippenbalsem af? 

Geen lippenbalsemverslaving meer

Ik kan opgelucht melden dat ik geen enkele keer meer met een verslavende balsem zoals Blistex of Labello heb gesmeerd! Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het nog even heeft geduurd voordat ik volledig lippenbalsemvrij door het leven ging. Ook na die eerste periode van 6 weken bleven mijn lippen gevoelig. Kun je nagaan, hoe erg uit balans ze waren. Wel kon ik steeds beter weerstand bieden aan het ‘trekkerige’ en droge gevoel. Ik merkte dat het meestal eigenlijk niet nodig was om iets te smeren.

Help, de zon! Toch weer smeren?

Af en toe een beetje kokosolie was voor mij die eerste tijd voldoende, als ik toch merkte dat ik echt even iets nodig had (lichamelijk of psychisch ;)).  In het voorjaar kwam er echter een nieuwe uitdaging op mijn pad: de zon. Ineens maakte ik me zorgen, want dankzij Blistex had ik altijd een zonnebeschermingsfactor (SPF) gebruikt. En mijn nieuwe lippen voelden nog erg kwetsbaar. Het laatste waar ik zin in had, was om nog een keer door een periode van kapotte lippen heen te moeten. 

Moeilijk: ik wilde graag iets beschermends gebruiken in de zon, maar zou ik dan niet terug bij af zijn? Wat zou ik kunnen gebruiken, zonder direct weer afhankelijk te worden van een lipbalm?

Blistex, Labello en lippenbalsem

Gebruik een SPF, maar let op verslavende ingrediënten

Al googelend op lippenbalsems met een factor (SPF) stuitte ik op deze blog van dr. Jetske Ultee over verslavende ingrediënten in lipbalms. Daarin staat goed uitgelegd welke ingrediënten je beter kunt vermijden om verslaving en irritatie te voorkomen. In de reacties onder het artikel staan veel verschillende lippenbalsems vernoemd. 

Gezondheid algemeen

Zo ben ik uitgekomen bij het merk Paula’s Choice. Zij hebben een lipscreen in het assortiment met SPF 50. Een mooie hoge beschermingsfactor voor mijn kwetsbare nieuwe lippen. Uiteindelijk vond ik die bescherming toch te belangrijk. Dan liever toch maar weer wat smeren… 

Hij is niet goedkoop, maar in ieder geval wel ‘dr. Jetske approved’, dus ik waagde het erop. (tip: wil je deze proberen, maar geen zin in verzendkosten via de webshop van Paula’s Choice? Bestel ‘m dan via Bol.com!)

Lees ook: Stoppen met lippenbalsem. Hoe doe je dat?

Terug bij af?

Die hele lange, hete zomer van 2018 heb ik mijn lippen keurig beschermd voor de zon door met de SPF 50 lippenbalsem van Paula’s Choice te smeren voordat ik naar buiten ging. De lipscreen werkte goed en wekte inderdaad geen irritaties of afhankelijkheidsgevoelens op. Toch vond ik het wel jammer dat ik alsnog bijna dagelijks iets gebruikte waardoor mijn lippen zich weer niet helemaal zelf reguleerden. Ook al was het bedoeld als bescherming tegen de zon (dat heb je nou eenmaal nodig), het voelde wel een beetje als falen in mijn missie om mijn natuurlijke lipbalans terug te vinden.

Gelukkig maakte Paula haar belofte waar: geen schadelijke ingrediënten toevoegen aan haar producten. Mijn grootste zorg bleek daardoor gelukkig voor niets. Ik ben niét opnieuw afhankelijk geworden van een lippenbalsem. Na de zomer kon ik moeiteloos minderen. Yes, eindelijk!

Eindelijk gezonde lippen!

Intussen voelen mijn lippen weer helemaal gezond. Ze zijn zacht en mooi gehydrateerd. Een flinke wandeling in de vrieskou? Geen probleem. Ik kan er tegen!

En dat terwijl ik de afgelopen maanden medicatie heb gebruikt die ervoor zorgt dat mijn huid veel kwetsbaarder is. Heel af en toe gebruik ik daarom nog wel een beetje balsem. Maar ik vind het niet erg meer, want ik ben er niet langer bang voor dat ik er verslaafd aan raak. Mijn lippen voelen goed in balans, en dat is een heel fijn gevoel! 

Zou ik het weer doen?

Je denkt misschien, ‘een hoop gedoe om vervolgens nog steeds (af en toe) iets op je lippen te smeren’. Misschien had ik het mezelf wat makkelijker kunnen maken door simpelweg over te stappen van de irriterende/verslavende Blistex naar een veilige variant, zoals van Paula’s Choice. Maar van de andere kant: dan had ik mijn lippen nooit volledig laten herstellen. Nu reguleert mijn lijf het weer grotendeels zelf. En dat is uiteindelijk toch het beste. Dus ja, dat is me die paar weken ellende wel waard.

Ben je ook verslaafd aan lippenbalsem? Ik hoop van harte dat je ook die ene keer door kunt zetten om er vanaf te komen. Check hier mijn tips & tricks. Succes!

Mooi en gezondMooi en gezond

Foto’s 1 & 4: Pixabay. Foto’s lippenbalsems: van mezelf. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring en niet gesponsord.

3 Reacties

 1. februari 10, 2019 / 12:04 am

  Wauw wat bizar joh, ik gebruik amper lippenbalsem tot echt nooit.. vaak doe ik een lippenstift op en thats it! Als ik een lippenbalsem gebruik is het die van de ha-ra

 2. maart 12, 2019 / 11:18 am

  Goh, verslaafd aan lippenbalsem zou ik mezelf niet noemen. ’s Ochtends breng ik na het tandenpoetsen een lippenbalsem aan en that’s it, eigenlijk. Ik moet er wel bij vermelden dat ik uitsluitend “goede” merken gebruik, zoals Dr. Organic, Burt’s Bees en die van m’n vriendin van Mirabella’s Creaties. ?
  Jessica J. onlangs geplaatst…Lush Oxford Street Exclusives 2019My Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 12, 2019 / 12:55 pm

   Dat zal al wel schelen! Burt’s Bees bevat volgens Dr. Jetske Ultee wel wat ingrediënten die irriterend of verslavend kunnen werken. Maar dat is per persoon ook vast weer anders, en een keer per dag klinkt inderdaad nog wel prima 🙂 Zelf moést ik het altijd bij me hebben, en dat is niet echt een goed teken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.