My faves: de theeplank – thuis thee drinken als bij een high tea

In de categorie My faves vertel ik je over mijn favorieten. Dat kan vanalles zijn… van steden tot ontbijtjes. Van boeken tot manieren om te relaxen. Dit keer: mijn favoriete kerstcadeautje. Ik kan voortaan thuis thee drinken alsof ik mezelf trakteer op een high tea!

P.S. En uiteraard vertel ik je waar je zo’n theeplank kunt kopen! (kun je niet wachten? Scroll naar onderen!)

Thee in zoveel smaakjes, zakjes, potjes…

Zelfs als je niet zo’n theeliefhebber bent, heb je wellicht meerdere smaken thee in huis voor je huisgenoten of visite. Laat staan wanneer je zelf graag thee drinkt. Ik ben best een theeleut en de laatste jaren drink ik ook nog eens steeds vaker losse thee (niet in een theezakje dus, maar in een thee-ei). De halve keukenla is hier dan ook gevuld met doosjes en blikjes met verschillende soorten thee. Op zich niet erg, maar hoe presenteer je dit aan je visite? Voor theezakjes kun je natuurlijk een leuke theedoos op tafel zetten (overigens niet het beste idee voor je thee; daar kom ik later op terug), maar wat te doen met losse thee? Al die blikjes ook nog eens op tafel zetten; tja. Daar wilde ik toch nog eens wat op verzinnen.

High tea voor bij je thuis: de theeplank

Het antwoord kwam eind november bij een restaurant hier in het dorp. Na het eten bestelde ik een thee, en kwam er een super stoere, houten plank op tafel met allemaal kleine potjes, gevuld met losse theesoorten. Compleet met een plaats voor een speciale serveerlepel, waarmee je de juiste hoeveelheid losse thee in je ’tea infuser’ kon scheppen. Dit was echt precies wat ik miste voor thuis! Ik maakte er een foto van voor op mijn wishlist en parkeerde het idee in mijn achterhoofd. En wat lag er een paar weken later onder de kerstboom… ? Mijn eigen mooie theeplank!

En om het af te maken, ook nog een viertal rvs theefilters, zodat ook de visite zijn eigen theetje kan scheppen. Alsof je een high tea serveert. (Punten voor vriendlief ?)

Losse thee vs. theezakjes

Waarom zou je losse thee drinken, want er zijn toch honderden soorten smaken en varianten in theezakjes te koop? Ten eerste is het beter voor je thee. De theeblaadjes moeten lekker los in het water kunnen dwarrelen om de thee goed te laten trekken. Nou zijn wij in Nederland wel theebarbaren… je kent vast wel de ‘sop sop klaar’ methode. Daar maak ik me met theezakjes ook nogal eens schuldig aan ? Het voordeel van losse thee is dat je beter kunt doseren. Ik gebruik dus niet zoveel voor een gewone kop, en schep wat meer voor het zetten van een mega-mok. Als je graag theesoorten zoals groene thee of kruidenthee drinkt, is losse thee vaak ook wat groffer. Dit zijn de grotere blaadjes van de oogst, en voor mijn gevoel komt dat de kwaliteit ook ten goede.

Toegevoegde suiker in theezakjes

Losse thee is het meest puur. Wat mij vooral tegenstaat aan theezakjes van bekende merken is dat er nogal eens overbodige stoffen aan de thee worden toegevoegd. In diverse soorten Pickwick en Lipton theezakjes zitten smaakstoffen en aroma’s die niet altijd volledig natuurlijk of suikervrij zijn. Het is een miniscule hoeveelheid, maar toch vind ik het niet nodig dat er suiker aan mijn thee wordt toegevoegd. Keuringsdienst van Waarde heeft hier een paar jaar geleden een aflevering aan gewijd: Thee met korrels.  Kijk hier om te checken aan welke Pickwick theesoorten iets is toegevoegd.

WonenWonen

Nadeel van de theedoos

Wist je dat thee gemakkelijk geuren en smaken uit de omgeving overneemt? Eigenlijk is zo’n theedoos dus helemaal niet goed om verschillende theezakjes in te bewaren. Helemaal als je daar smaakjes in doet met sterke geuren. Ok, die ‘sop sop klaar’ theedrinker zal misschien geen wereld van verschil proeven. Maar als je goede thee wil serveren, dan is het dus beter om het in aparte blikjes te bewaren. Je kunt natuurlijk ook je favoriete theezakjes in zo’n klein blikje doen op de theeplank.

Zelf gebruik ik nog wel een mooie theedoos van Rituals, voor degenen die toch liever een ‘normaal’ theezakje gebruiken. Die is niet te groot en staat ook heel chique op tafel. Ik hou daarin bewust de verschillende theesoorten in de aparte vakken en stop er niet teveel zakjes tegelijk in, om zo hopelijk toch de thee lekker te houden.

Theeplank van Van Bruggen Thee

Mijn steigerhouten theeplank komt van Van Bruggen Thee. Je krijgt hem inclusief de kleine blikjes en de serveerlepel die precies in de uitsparingen passen. De potjes zijn gevuld met verschillende varianten losse thee, met leuke namen als ‘Samen genieten’ en ‘Pluk de dag’.

Update mei 2022: er is intussen ook een hele ruime collectie theeplanken te koop bij bol.com!

4 Reacties

  1. januari 29, 2018 / 6:11 pm

    Ik moet eerlijk bekennen dat ik losse thee zo’n gedoe vind, liever lui dan moe Nederlandse thee barbaar hier 😉 Ik ben ook dol op de herfst thee van Pickwick en dat is dan ook zo’n beetje de enige thee die ik drink. Vind je plank wel heel gaaf, echt een blikvanger!

    • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
      Auteur
      januari 30, 2018 / 7:17 am

      Haha! Ik pak ook nog weleens een zakje hoor 😉 Herfst thee en ook de winterthee (eigenlijk alles waar ze kaneel in stoppen) vind ik ook erg lekker!

  2. februari 3, 2018 / 5:00 pm

    Hallo Yvonne,

    het lezen van deze pagina zou ik ok wel zon plank met de attributen willen aanschaffen waar kan ik deze kopen

    • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
      Auteur
      februari 4, 2018 / 11:35 am

      Leuk Corné 😀 Deze komt van Van Bruggen Thee. Google op ’theeplank’ en je vindt wel meer webshops en winkels die zoiets verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.