Geen televisie-abonnement meer: hoe bevalt dat?

Televisie met beginscherm van Netflix series en films

Vanaf begin dit jaar hebben wij thuis geen televisie-abonnement meer. Waarom? Nou, we wilden graag overstappen naar een andere provider voor sneller internet. En toen rees de vraag: hebben we eigenlijk nog wel een televisie-aansluiting nodig? Voor heel veel mensen klinkt het televisie-abonnement opzeggen misschien onvoorstelbaar. Toch hoor ik om mij heen wel meer mensen die zich afvragen of ze eigenlijk misschien niet zonder kunnen.

Intussen stellen we het dus al ruim drie maanden zonder tv-aansluiting. Hoe dat gaat, vertel ik je in dit artikel.

Niet zo’n tv-kijkers

Ok, ik moet er wel direct bij vermelden dat wij al bijna nooit ‘gewone’ tv meer keken. Toen we hier al 5 maanden woonden, wilde ik pas voor het eerst afstemmen op een zender omdat ik wat vrienden had uitgenodigd voor een Songfestival-avondje. En vorig jaar hebben we zelfs een verkeerde kabel in de meterkast losgetrokken waardoor we 3 maanden geen verbinding hebben gehad, zonder het door te hebben. Dat maakt de keuze wel wat makkelijker, en de rekensom was dus eigenlijk zo gemaakt: waarom zou je nog 15 euro per maand uitgeven aan iets wat je nooit gebruikt?

Het is trouwens niet uit principe of zoiets dergelijks dat ik geen tv kijk. Het is simpelweg de eerste activiteit die ik laat schieten, zoals ik al eens beschreef in dit artikel over tijd besparen. En omdat ik zo weinig tijd besteed aan tv, zijn er geen programma’s meer die ik geregeld zie, waardoor ik het steeds minder mis.

Series en af en toe een film (lang leve Netflix!)

Het wil ook niet zeggen dat we helemaal geen tv kijken. Ik hou van goede series en films. Al in de pre-Netflix tijd keek ik series het liefst gewoon op het moment dat het me uitkwam. Dat on demand kijken vind ik dus echt een uitkomst. Naast Netflix kijken we ook weleens via andere soortgelijke diensten. Als ik écht graag iets wil zien, vind ik het ook geen probleem om daar eens incidenteel wat voor te betalen. Films zie ik eigenlijk ook het liefst in de bioscoop. Die 180 euro per jaar zijn best wel wat bioscoopbezoekjes of andere on demand aankopen 🙂 

Lees ook: Films die je telkens blijft terugkijken

En nieuws en sport dan?

Nieuws volg ik via de radio, Twitter en af en toe de NOS app, dus ook daar heb ik geen tv-aansluiting meer voor nodig. Formule1 en voetbal kijken we ook nooit. Af en toe zou iets van sport best leuk zijn, maar die behoefte hebben we tot nu toe zo weinig, dat het ’t simpelweg niet waard is  om daar nou nog eens fors extra voor te betalen. Tijdens de Tour de France en de Olympische Spelen kun je via de NOS bovendien ook weer heel veel online zien.

Films en seriesFilms en series

Programma’s terugkijken

Vind je het ondenkbaar om bepaalde programma’s te moeten missen? Als je een smart-tv hebt, kun je het meeste gewoon nog terugkijken. Zo zie ik bijvoorbeeld toch gewoon nog steeds De Luizenmoeder en kijk weleens een aflevering Drie op Reis.

Televisie-abonnement opzeggen: spijt?

Na 3 maanden kan ik wel melden dat het een prima beslissing was om ons televisie-abonnement op te zeggen. Ik vermaak me prima met Netflix en andere diensten op de smart tv, en heb de gewone televisie-aansluiting nog geen moment gemist. 

Zou jij zonder je televisie-abonnement kunnen?

5 Reacties

 1. april 9, 2019 / 8:41 am

  Ik heb al een paar jaar geen abonnement meer en de jaren daarvoor keek ik nooit. Ik mis het eigenlijk nooit. Ik kijk trouwens wel veel Netflix, haha. Binnenkort ga ik samenwonen en heb ik weer een tv-abo, inclusief sportkanalen. Zolang het maar niet als achtergrondgeluid aan hoeft te staan, vind ik het goed.
  Shirley onlangs geplaatst…Boeken om wel/niet te lezenMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 9, 2019 / 9:00 am

   Oh ja, inderdaad! Ik ben dat ook totaal niet meer gewend. Je gaat daardoor ook nog eens automatisch meer kijken. Ik ben wel benieuwd of je dan straks wel weer vaker ‘gewone’ televisie kijkt 🙂

 2. april 9, 2019 / 8:30 pm

  Lijkt me heerlijk dat je er nu niet meer voor betaald haha 🙂 Het is tegenwoordig inderdaad ook zo makkelijk om op andere manieren toch nog tv kijken. Zelf heb ik nog nooit een tv gehad en het ook nog nooit gemist. Ik kijk wel netflix, youtube en heel af toe uitzending gemist voor bijvoorbeeld leuke documentaires, floortje naar het einde van de wereld en ik kijk ook de luizenmoeder 😀
  Silke onlangs geplaatst…Oppassen en de kracht van (buiten)spelenMy Profile

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   april 26, 2019 / 8:57 am

   Geen tv zelfs! Haha, dat is helemaal ‘next level’ 😀 Daarvoor kijk ik zelf nog wel te graag films en (goede) series.

 3. april 9, 2019 / 10:54 pm

  Interessant om te lezen, ik heb er namelijk ook al vaker over nagedacht. Mijn vriend vond het meteen een slecht idee trouwens ;). Wij kijken ook niet heel veel “normale” tv. Wel dagelijks het journaal, maar dat kun je bv. ook streamen via de NOS app. Ik sluit dus niet uit dat het ooit nog zou gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.