Wishlist: een e-reader? Of toch gewoon een boek?

Eigenlijk is het best gek dat ik nog niet ben overgestapt op een e-reader. Dvd’s koop ik al jaren niet meer. Cd’s al helemaal niet. Sterker nog, van mijn collectie van vroeger heb ik alle hoesjes weggegooid en alleen de originele cd’s nog in een map in mijn auto liggen. Niet dat ik ze daar zo vaak luister. Het is simpelweg de enige plaats waar ik überhaupt nog een cd kan afspelen. Maar boeken lezen, dat doe ik dan gewoon nog oldschool… gedrukt en gebonden en wel.

Update 2020: Dit artikel is intussen alweer een paar jaar oud (cd’s en dvd’s… dat voelt al als een eeuw geleden!) en intussen heb ik al een paar jaar een e-reader. Maar mocht jij nog twijfelen… ik neem je mee in mijn afwegingen! En onderaan geef ik tips voor op je wishlist 🙂

Waarom nog gewoon een fysiek boek lezen?

Ik ben altijd dol geweest op boeken. Als kind las ik al graag. Er was een tijd dat ik in een klein dorp woonde, waar we geen bibliotheek hadden, maar alleen een bibliobus. Een keer per week stond de bus vol boeken in het dorp en zo kon je dus toch je boeken lenen bij de bieb (of wel ‘bieb-bus’). Het aanbod was natuurlijk wel wat beperkt… en toen ik B- en C-categorie kinderboeken las (bestaat dat nog?) had ik op een gegeven moment zelfs bijna alles wel gelezen.

Ik lees nu wel minder dan als kind. Maar nog steeds heb ik mijn ‘leesperiodes’. Ik zit er nu weer middenin. Ik ben Harry Potter aan het herlezen, en nu ik bij boek 4 ben aangekomen, word ik er helemaal in meegezogen. Voorlopig ben ik dus nog wel even zoet…

Waar het me echt helemaal niks uitmaakt om geen muziek en films meer fysiek in de kast te hebben staan, zal ik mijn lievelingsboeken niet zomaar wegdoen. Dus die zijn keurig mee verhuisd en staan op zolder in de Billy. Het heeft gewoon iets, zo’n fysiek boek, en dat iets is moeilijk te omschrijven. Maar ik denk dat veel boekenwurmen het wel begrijpen.

Nog zo’n reeks die me gelijk te pakken had… ik begon met De Vrouw in de Kooi van Jussi Adler-Olsen en kon vervolgens elke paar weken naar de boekhandel voor het volgende deel. Dat ritueel van een nieuw boek gaan halen, zou ik toch wel missen…

De e-reader… voors en tegens?

Het is niet uit verzameldrang. Boeken die ik gewoon een keer wil lezen, hoef ik niet per se te bezitten. Net als met de films: prima om die voortaan gewoon via Netflix of Pathé Thuis of iets dergelijks te kijken en niet meer zelf op de plank te hebben staan. Dus je zou zeggen, als je geen boeken wilt verzamelen, dan is een e-reader een prima alternatief.

Het is immers eigenlijk véél makkelijker dan een boek. Wie ook Harry Potter heeft gelezen, kent mijn struggles vanaf boek 4 (die boeken zijn huge!). En hoe vaak raak ik niet kwijt waar ik ben gebleven. Of ben ik in 3 boeken tegelijk bezig, dus ligt er een stapel te verstoffen naast mijn bed. En je sleept je een ongeluk aan gewicht als je op vakantie gaat. Om nog maar te zwijgen over hoe gehavend die boeken thuiskomen (in een tas proppen, zonnebrandhanden en druppende zwembadharen…). Bovendien zou het me een hoop geld schelen, want lid van de bibliotheek ben ik al jaren niet meer. Dus als ik een boek wil lezen, dan koop ik het. En meestal zijn e-boeken volgens mij een stuk voordeliger dan een fysiek exemplaar.

Maarja, het boek. Waar je in kunt bladeren. Het gevoel van kunnen zien hoe vér je bent met lezen. De magie van hoe zo’n gedrukte bundel vol woorden zich tot een beeldend verhaal vormt in je hoofd. Het met weemoed nog eens vastpakken. Per soort bij elkaar in de kast zetten. Het enthousiast aan iemand uitlenen. Door een boekhandel struinen. Ik weet niet of ik er al klaar voor ben om daar afscheid van te nemen.

ereader

E-reader of boek… wat vind jij?

Eigenlijk vooral een vraag om aan mede-boekenliefhebbers te stellen. Ik ben benieuwd waarom je toch gekozen hebt voor een e-reader… of juist (nog?) niet!

Toch heb ik hem intussen wel op mijn wishlist gezet. Ik hoef natuurlijk niet gelijk álles op de e-reader te lezen, en het gemak lijkt me toch wel erg fijn. Dus tips en dingen waar ik op moet letten zijn ook welkom. Misschien moet ik het eerst gewoon eens uitproberen, en zien hoe me het leesgevoel bevalt. Ervaringen? Kom maar op!

Update: mijn ereader tip

Update november 2020: ik heb intussen al een paar jaar veel plezier van mijn Kobo Aura One. En ik lees nog steeds weleens een gewoon boek. Best of both worlds! Maar ik zou niet meer zonder de ereader willen, en zou meteen weer voor een Kobo gaan. 3 goede opties:

Qua formaat komt mijn Kobo Aura One het beste overeen met de nieuwe Kobo Forma: een groot 8 inch scherm, waterdicht, met instelbaar warme kleur achtergrondlicht. Waar je ook leest (’s avonds of juist in de zon, in bad of aan het zwembad), deze ereader is je vriend! Wel net wat prijziger dan de Aura One. De Forma kost € 279,99 (adviesprijs, te koop bij bol) maar dan heb je ook wel het huidige topmodel in handen waar je jaren plezier van hebt.

Vind je die net iets te prijzig, dan is de Kobo Libra H2O e-reader een goede optie: deze is ietsje kleiner, maar ook waterdicht en heeft dezelfde schermverlichting met instelbare warme kleur. Op bol.com bestel je ‘m voor 20€ minder dan de adviesprijs (€ 159,99 ipv € 179,99).

Het voordeel van de Forma en Libra is dat je zelf kunt kiezen of je hem staand of liggend vasthoudt. Lijkt mij prettig, met de Kobo Aura One kon dit nog niet.

Ga je graag voor een topper die net iets goedkoper is, en net wat compacter (fijn als je ‘m graag wil meenemen in je tas, of een kleiner en lichter maatje gewoon prettiger vindt in de hand) dan is de Kobo Clara HD een mooie optie voor je (adviesprijs € 129,99).

Harry Potter herlezen

Hoofdfoto boven: Pixabay. Overige foto’s van mijzelf.

5 Reacties

 1. mei 17, 2017 / 8:46 am

  Ik heb sinds januari een e-reader, met het oog op de komende vakantie. Ik ben gek op lezen en lees makkelijk een boek per dag en zou dan voor een weekje vakantie minimaal 8 boeken mee moeten nemen. Dan zou er geen kleding meer in de koffer kunnen hahaha. Ik vind het een ideaal ding, maar ik wissel het nog steeds af tussen een echt boek en mijn e-reader. Mijn boekenkast is zelfs de blikvanger van mijn eetkamer, die gaat écht niet weg. Ik denk dan ook dat je helemaal niet hoeft te kiezen. Wanneer het handig is ga je voor de e-reader en wanneer je lekker met een echt boek wilt zitten kies je daarvoor. Ik struin overigens ook nog steeds alle boekenwinkels en rommelmarkten af naar goede boeken 😉

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   mei 18, 2017 / 7:24 am

   Wow, een boek per dag! Dat lukt mij dan weer niet, daarvoor laat ik me teveel afleiden, hihi. Maar ik kan hier inderdaad ook wel iets bij voorstellen. Een e-reader hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je nooit meer een boek pakt. Voor mijn komende vakantie ga ik gewoon nog maar wat boeken meenemen maar het is misschien toch wel handig om mezelf een e-reader cadeau te doen voor onze langere reis in het najaar 🙂

 2. mei 17, 2017 / 1:20 pm

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

 3. mei 18, 2017 / 11:29 am

  Als ik op vakantie ga vind ik een e-reader prettiger maar als ik thuis aan het lezen ben is een ouderwets boek juist zo leuk.

 4. mei 22, 2017 / 7:23 pm

  Voor mij gaat er niets boven een echt boek. Een e reader zal ik dus nooit kopen, ik hou van de geur van boeken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.