Nieuwe uitdaging in 2018: de Schrijversacademie

2018 begint voor mij met een geweldige nieuwe uitdaging: in februari begin ik met een opleiding aan de Schrijversacademie. Ik ga hiermee doen wat ik hier op mijn blog al vaker heb geroepen: een sluimerende droom omzetten in actie! Wist je trouwens dat je het beste nog in 2018 een opleiding kunt gaan volgen, als je dit op je wensenlijstje hebt? Vanaf 2019 kun je scholingsuitgaven namelijk wellicht niet meer aftrekken van je inkomstenbelasting.

Een langgekoesterde wens: een creatieve schrijfopleiding

Als je hier vaker meeleest, dan kun je je misschien nog herinneren dat ik in 2017 schreef over 5 (realistische!) dingen die ik nog weleens zou willen leren. ‘Verhalen schrijven’ was er daar één van. En die wens komt nu dus in vervulling. Vlak voor de feestdagen maakte ik de balans op van het afgelopen jaar, en besloot ik dat het tijd was voor actie.

In het kader van één van mijn ‘eigen waarheden’ (#8: If you want it, work for it!”) speurde ik naar cursussen en opleidingen, en kwam bij de Schrijversacademie terecht. Een opleiding waar ik een paar jaar geleden ook al eens naar had gekeken, maar toen was de tijd er blijkbaar nog niet rijp voor. En nu blijkt de cursus nota bene vlakbij in Breda te worden aangeboden. Ik vroeg een proefles aan en na een leuk gesprekje en wat meer informatie was ik al vrij snel overtuigd: ik ga het gewoon doén!

De opleiding begint met een basisopleiding, die is gericht op de fundamenten van het schrijven. Daarna volgt een specialisatie, bijvoorbeeld korte verhalen of kinderboeken schrijven, of juist columns en blogs. Ook als tijdens de opleiding zou blijken dat mijn ambitie (of talent ;)) niet ligt bij het schrijven van fictie, dan kan ik de opgedane kennis vast ook heel goed in mijn andere schrijfwerkzaamheden gebruiken.

Ik ga trouwens eerst ook nog de taaltraining ‘Praktische Grammatica en Leestekens’ volgen van de Taaladviesdienst. Daar had ik me iets eerder in december al voor ingeschreven. Ook al zo nuttig, zeker voor mijn zzp-werkzaamheden als copywriter. (edit 2019: helaas geeft de Taaladviesdienst geen trainingen met open inschrijving meer. Jammer, want ik vond het echt een hele nuttige taaltraining en had graag nog de spellingsvariant gevolgd).

Meer schrijven, minder bloggen

Ok, ik heb dus een baan, een blog, een eigen bedrijf, en nog een paar andere hobby’s… Waar haal ik de tijd vandaan om ook nog een opleiding te gaan volgen? 

Vrolijke Fladderaar is niet alleen uitgegroeid tot een leuke hobby en mijn schrijfuitlaatklep, maar tegelijkertijd ook een deel van mijn schrijftraining. Schrijven is meters maken. Het is net als hardlopen: om een marathon te lopen, moet je véél kilometers in de benen hebben. Dit was mede een van de redenen om te gaan bloggen. Het zorgt ervoor dat ik consequent bezig blijf met wat ik graag doe, waar ik intussen met  Twist & Turn een deel van mijn inkomsten mee verdien, én waar ik nog beter in wil worden. Zeker een vaste, wekelijkse blogrubriek zoals ‘Weer een week’ zorgde ervoor dat ik minimaal een artikel per week plaatste.

Dit is dus de reden dat ik onlangs schreef dat ik daar in 2018 voorlopig mee stop. Ik zal dus waarschijnlijk wat minder gaan bloggen, om voldoende tijd te kunnen vrij maken voor de opleiding. Maar ik ben wel van plan om ook hier geregeld te blijven schrijven. Het begon nou net zo gezellig te worden, met een vast clubje lezers en steeds een beetje meer bezoekers 🙂 Blijf je dus nog eens terugkomen?

Lees ook: Wat leer je op een schrijfopleiding?

In 2018 nog voordelig studeren: aftrekken van studiekosten

Wat ik niet wist, maar wat toevallig nu nog mooi uitkomt: in 2018 kun je scholingskosten nog aftrekken van je inkomstenbelasting. Het kabinet is blijkbaar al een tijdje van plan om de fiscale aftrek van scholingskosten te gaan schrappen. Het is afgelopen zomer in elk geval uitgesteld tot 2019, dus dit jaar kun je hiervan nog profiteren als je een studie of cursus wil doen die te maken heeft met je (toekomstige) beroep. In hoeverre het vanaf 2019 niet meer mogelijk is, hangt natuurlijk ook af van de plannen van het nieuwe kabinet. Maar mocht je dus nog een cursus of opleiding in je achterhoofd hebben: now is the time! Het kan je mogelijk veel schelen in de kosten.

Mijn nieuwe jaar begon dus met een flink lespakket in de bus. Zó ontzettend veel zin in!

Waarmee ga jij jezelf uitdagen in 2018? ?

"once upon a time...". Ik zou nog weleens verhalen willen leren schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.