Schrijversacademie update: wat leer je op een schrijfopleiding?

In 2018 nam ik het besluit om aan een creatieve schrijfopleiding te beginnen. Wat is dat een geweldig goede beslissing geweest! Al toen ik de studiematerialen thuis ontving was ik direct razend enthousiast, en dat gevoel is niet meer weggegaan.

Ik volg de opleiding aan de Schrijversacademie. Inmiddels heb ik de basisopleiding afgerond en dit jaar ga ik door met de specialisatie. Wat leer je nou eigenlijk op zo’n schrijfopleiding? Welke specialisaties zijn er en wat wil ik ermee bereiken? Tijd voor een update!

Creatief schrijven: schrijfstijl, karakters, dialogen, perspectief, plot…

Afgelopen jaar kreeg ik geregeld de vraag: ‘Wat leer je dan precies?’ Het schrijven van fictie is natuurlijk geen exacte wetenschap. Het is geen formule die je uit je hoofd leert. Je schrijfstijl is bovendien erg persoonlijk. Toch zijn er heel veel technieken die je kunt toepassen en zaken waar je simpelweg niet bij stilstaat als je een verhaal leest. Bovendien kun je nog zoveel theorie bestuderen; pas wanneer je het zelf gaat uitproberen, merk je wat er allemaal bij komt kijken om een goed lopende tekst te schrijven die de lezer verrast.

De basisopleiding van de Schrijversacademie bestaat uit vier modules. Je begint met het ontwikkelen van je eigen schrijfstijl. Daarna worden personages en dialogen behandeld. Vervolgens technieken om een verhaal vorm te geven, zoals het perspectief. En tot slot komt alles samen in het schrijven van een volledig kort verhaal.

Afgezien van een paar korte verhaaltjes die ik weleens voor een opdrachtgever heb geschreven, had ik zelf nog geen ervaring met creatief schrijven. Ik heb daardoor niet alleen veel geleerd over schrijven, maar ook over mezelf. Het is een hele nieuwe kant van mezelf die ik enorm leuk vind om te ontdekken. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik vaak humor in mijn fragmenten stop. Als je me van tevoren had gevraagd wat voor schrijver ik ben, zou ik nooit hebben geroepen dat ik grappig schrijf, maar blijkbaar is het wel iets dat min of meer automatisch gebeurt. 

De lessen worden in diverse steden door het hele land gegeven. Zelf volg ik ze in Breda.

Thuisstudie én groepslessen

Er zijn heel veel verschillende schrijfopleidingen; van korte cursussen tot meerjarige opleidingen, van workshop of schrijfretraite tot een thuisstudie. De Schrijversacademie mixt groepslessen met opdrachten die je via een digitale leeromgeving uitvoert. Dit vind ik zelf heel prettig, omdat je wel persoonlijk contact hebt, maar het grootste deel van de studielast flexibel in te delen is waardoor de opleiding ook makkelijk in een druk schema past.

Die eerste groepsles vond ik trouwens wel echt super spannend. Ook geef je feedback op elkaars werk. Schrijven is zoiets persoonlijks, en dan moet je dat delen. En laten beoordelen. Doodeng. Gelukkig zat ik in een leuke groep en voelde het al heel snel veilig. Je leert er ook wel heel erg veel van. Lezers kunnen zó verschillend naar een tekst kijken! Dat maakte me al wat minder gespannen.

Lees ook: Nieuwe uitdaging in 2018: de Schrijversacademie

Specialisatie: romans en korte verhalen

De vier basismodules vlogen voorbij. Voordat ik aan de opleiding begon, twijfelde ik tussen de specialisatie ‘kinderboeken schrijven’ of toch voor een iets volwassener publiek. Het is dat laatste geworden; in maart ga ik verder met de richting ‘romans en korte verhalen’. Ik heb al een verhaal-idee in mijn hoofd met één van de personages die in één van de opdrachten is ontstaan en heb er heel veel zin in om daar verder mee aan de slag te gaan. Ik ben ontzettend benieuwd of ik het op papier ga krijgen.

Er zijn trouwens nog heel wat andere richtingen, zoals thrillers, science fiction, young adult, columns en blogs en scenario schrijven.

Mijn schrijfdoel

Voordat ik aan de opleiding begon, was mijn redenatie: als creatief schrijven niks voor mij blijkt te zijn, dan word ik in elk geval niet stommer van de schrijfervaring die ik opdoe. En ik had altijd nog voor de specialisatie columns en blogs kunnen kiezen. Dankzij de basisopleiding heb ik in ieder geval ontdekt dat ik het enorm leuk vind om iets te creëren dat er eerst nog niet was. Wil ik dan ook echt een boek schrijven? Ja, natuurlijk geef ik toe dat ik daar weleens van droom. Het leuke van de opleiding is dat je in de specialisatie met een concreet verhaal aan de slag gaat, dus ik ga in ieder geval stappen zetten. Wie weet… Mocht het zover komen, dan lees je het natuurlijk hier!

Heb jij weleens een verhaal geschreven?

8 Reacties

  1. januari 22, 2019 / 9:02 am

    Wat leuk om te lezen dat je een schrijversopleiding doet! Ik heb er al wel vaker naar gekeken, maar nooit de stap gezet om er echt een te gaan volgen. Ook mijn droom is om ooit een boek te schrijven. Al verschillende malen begonnen, maar halverwege ga ik vaak zo aan mezelf twijfelen dat ik toch weer stop. Ik ben heel benieuwd naar jouw boek!
    Anne onlangs geplaatst…Hotspot: huwelijksreis naar MauritiusMy Profile

    • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
      Auteur
      januari 22, 2019 / 10:32 am

      Die reactie heb ik vaker gehad. Ik kan het je van harte aanraden! Als blogger heb je natuurlijk al wel iets met schrijven 🙂 (die schrijfervaring komt trouwens wel goed van pas). Al heeft het bij mij ook wel een hele tijd geduurd voordat ik deze stap heb gezet. Dat twijfelen is iets dat iedere schrijver denk ik wel ervaart. Ik merk dat ik daarom de begeleiding wel fijn vind.

  2. januari 22, 2019 / 9:39 pm

    Wat klinkt dat leuk! Ik heb weleens bij de opleiding scenarioschrijven op de Filmacademie en Writing for Perfomance op de HKU gekeken. Uiteindelijk toch gekozen voor de lerarenopleiding Nederlands, omdat ik dan in ieder geval zeker ben van een baan. Ben al wel aan het kijken naar eventuele masters (bijvoorbeeld jeugdliteratuur in Tilburg), maar dit klinkt ook heel tof om te doen!

    Liefs,
    Marloes
    Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Boekreview | Louise O’Neill – MermaidMy Profile

    • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
      Auteur
      januari 24, 2019 / 9:04 am

      Zo’n master jeugdliteratuur klinkt ook wel heel gaaf zeg. Ik snap je keuze wel hoor, ik volg deze opleiding ook naast mijn werk. Het hoeft je niet tegen te houden om later nog eens een cursus te gaan doen.

  3. januari 22, 2019 / 10:20 pm

    Toch heb ik een andere ervaring! De inhoud van de cursus is goed, de aangeboden stof ook. Daarnaast was het in mijn groep (groepen) moeilijk om elkaar gedegen feedback te geven. Zowel in in groepslessen als ook via de digitale leerweg.
    Het niveau van de mede cursisten is heel bepalend. het heeft mij weinig opgeleverd.

    • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
      Auteur
      januari 24, 2019 / 9:10 am

      Dat is ontzettend jammer zeg Willie. Toch denk ik dat je er altijd wel wat van opsteekt, je oefent in elk geval weer dingen die je normaal misschien niet zo snel zou doen.

  4. januari 23, 2019 / 8:05 pm

    Oh hier ben ik enorm jaloers op. Dit wil ik namelijk ook nog zo graag een keer gaan doen.