2 dagen Londen, 3 aanraders

Het eerste tripje van 2018 is een feit: begin februari gingen we naar Londen met als voornaamste reden een voorstelling van Cirque du Soleil in de Royal Albert Hall. En dan is het natuurlijk zonde om de volgende dag al gelijk naar huis te gaan, dus plakten we er een extra nachtje achteraan. Twee nachten, en in totaal 2 volle dagen de tijd voor een korte citytrip. Ik ben al een paar keer eerder in Londen geweest, en toch was dit bezoek weer helemaal anders. 3 aanraders voor tijdens een bezoek aan deze wereldstad!

Helemaal links de London Eye, rechts zie je St. Paul’s Cathedral

Gratis 360 graden uitzicht op de 36e verdieping: Sky Garden

Vergeet the London Eye, het grote reuzenrad aan de zuidkant van de rivier de Theems. Of vergeet in ieder geval dat je dik 24 pond moet neertellen voor een mooi uitzicht over de stad. Vanuit de Sky Garden heb je namelijk helemaal gratis 360 graden view over Londen vanaf de 35e verdieping. Een razendsnelle lift brengt je naar een 155 meter hoge stadstuin. Sky Garden is publiek terrein, echter moet je wel van tevoren een tijdslot reserveren en je registreren. Dat betekent ook een security check en vaak eventjes wachten voordat je binnen kunt, maar dat is het zeker waard.

Zwaaien naar de overburen!

Uitzicht op de Tower of London en de Tower Bridge

Sky Garden bevindt zich in de wolkenkrabber aan 20 Fenchurch Street, in de volksmond beter bekend als de ‘Walkie Talkie Tower’. Google daar maar eens op en je ziet wel waaraan dit gebouw deze naam te danken heeft. De tuin zelf vond ik niet zo bijzonder (ik kreeg er nou niet bepaald een gevoel bij door een Botanic Garden te lopen) maar de totale gewaarwording des te meer. Het uitzicht is schitterend.

Ga je naar Londen en lijkt zo’n bezoekje aan de Sky Garden je wel wat? Denk er wel aan om tijdig een tijdslot te reserveren. Ik keek 5 dagen van tevoren, en kon alleen nog maar 2 tijdstippen op de vrijdagochtend kiezen.

 

Bezoek een show of concert in de Royal Albert Hall

Wat is dit een práchtige locatie! Het was voor mij een soortgelijke ervaring als vorig jaar in Wenen, waar ik een balletvoorstelling bezocht in de Staatsopera. Alleen al in die zaal zitten vond ik een beleving. Royal Albert Hall idem dito. Zo mooi! Een beetje theaterhart gaat hier wel sneller van kloppen. En als je al niet onder de indruk bent van de zaal, dan toch zeker wel van de legendarische artiesten die hier hebben gestaan.

Zowel van buiten als van binnen is de Royal Albert Hall prachtig

En dan Cirque du Soleil. Die weten wat beleving is…  de muziek, de kostuums, alles is helemaal af. En dan de beste artiesten. Ik mag zeggen dat ik best veel circusacts heb gezien, maar Cirque verbluft toch altijd weer. Ze stonden in Londen met de reizende voorstelling Ovo en voor mij was dit de derde voorstelling die ik van ze zag (na Ká in Las Vegas en Totem in Amsterdam). Als ik weer de kans krijg, wil ik ze zeker nog vaker gaan zien.

Londen staat natuurlijk ook bekend om de vele andere theaters en concertlocaties, waar je bijvoorbeeld ook de grote musicals kunt zien. Zoiets is natuurlijk ook hartstikke gaaf om te doen tijdens je bezoek! Je kunt dit ook last minute bekijken. Ga dan naar de TKTS balie op Leicester Square en je kunt vaak tegen gereduceerde prijzen de laatste plekjes voor dezelfde dag boeken. Zo spelen de bekende musicals 42nd Street, Mamma Mia en Wicked nog steeds in Londen. Mij persoonlijk lijken Matilda de musical en Disney’s Aladdin echt fantastisch. Hopelijk komen die nog eens naar Nederland.

Dwalen door de wondere wereld in het Natural History Museum

Wij hadden geluk met -zeker voor Engelse begrippen- goed weer op de eerste middag en de tweede dag, maar de ochtend van de thuisreisdag was zo’n typische grijze en natte zoals Londen ze helaas wel vaker kent. Dan is een bezoek aan een museum een prima idee. En wist je dat veel musea in Londen gratis toegankelijk zijn? Ons hotel lag tegenover het Natuurhistorisch Museum en ik wilde hier op zijn minst wel ‘even’ graag binnen neuzen. Even tussen aanhalingstekens, want zelfs op deze zaterdag in februari stond er een lange rij om binnen te komen. Ik heb serieus nog nooit zoveel mensen binnen in een museum gezien. En dan te bedenken dat het ook nog eens een gigantisch museum is. Er komen jaarlijks meer bezoekers dan in de Efteling, en dat zijn er nogal wat.

Krijg je al “Night at the Museum” flashbacks? De laatste film uit deze reeks speelt zich deels in Londen af.

Het gigantische skelet van een Blue Whale in de centrale ontvangsthal

Laat je niet afschrikken door deze bezoekersaantallen, want er is zoveel te zien. Wij zijn een kleine 2 uur binnen geweest en hebben lang niet alle zalen bekeken. Goede tijdsbesteding op zo’n laatste (en druilerige) ochtend. Voor sommige extra tentoonstellingen moet je wel een kaartje kopen, maar je kunt je ook al prima met de gewone collectie vermaken. Als er een erg lange rij staat voor de ingang dan is het overigens wel de overweging waard om een kaartje te kopen, want de bezoekers van de speciale walvissen tentoonstelling konden direct naar binnen.

Een echte dino, dat vind ik zoiets surrealistisch om te zien. Verderop was een heuse dinosaurus tentoonstelling waar het aanschuiven was. Nog steeds een hot topic voor kinderen én volwassenen.

Ook hier kreeg ik weer een flashback naar Wenen, want daar dwaalde ik ook uren door Natuurhistorisch Museum. De andere topmusea van Londen, the British Museum en the National Gallery, zijn eveneens gratis te bezoeken. En nog veel meer.

Hotel tip: Eden Plaza Kensington

Dit hotel ligt op loopafstand van Royal Albert Hall (ideaal dus als je een voorstelling bezoekt) en schuin tegenover het Natural History Museum in de mooie wijk Kensington. Kleine kamers, maar wel netjes en acceptabel geprijsd (voor Londense begrippen). Aanrader!

Het waren voor mij drie topervaringen, en dan heb ik het nog niet eens gehad over alle andere leuke dingen die we hebben gezien en gedaan. Dat is voor een volgende keer. Ga je naar Londen, vergeet dan niet: ruimschoots van tevoren Sky Garden boeken! ?

2 Reacties

  1. februari 19, 2018 / 8:31 pm

    Oh dat uitzicht vanaf Sky Garden is prachtig zeg! Belachelijk dat dat reuzenrad zo duur is! Cirque du Soleil heb ik 2 jaar geleden voor het eerst gezien, maar had er toen wat meer van verwacht. Zaten prachtige acts bij, maar niet de mooie spannende stunts die ik verwacht had. Misschien was het niet de goede show 😀

  2. februari 27, 2018 / 4:18 pm

    Er is voor elk wat wils in Londen! Of je nu van shoppen houdt, of wandelen of cultuur. Mijn gozer gaat regelmatig voor zaken naar Londen en dat is best frustrerend. Misschien dat ik binnenkort dan maar eens mee ga. Ik heb nu de tijd 🙂 En het is lang geleden dat ik door de straten van Londen dwaalde. Ben erg fan van de boekwinkels en de zoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.