4x Italië in 1 vakantie: Cinque Terre, Toscane, Lago Maggiore & Lago di Varese (deel 1)

Wat begon met een uitnodiging voor een bruiloft in Toscane, werd uiteindelijk een heerlijke vakantie in verschillende regio’s van Italië. Op de heenreis maakten we een stop in Cinque Terre, en na de trouwerij reden we naar het Lago Maggiore met daarna nog een kort verblijf aan het Lago di Varese. Het werden dus 4 Italiaanse regio’s in 1 vakantie: Ligurië, Toscane, Piëmont en Lombardije. Ieder met hun eigen charme, maar alle vier met precies die ingrediënten die Italië zo’n fijn vakantieland maken. Ik neem je mee op een tour langs onze highlights. In dit deel: een bezoek aan Cinque Terre.

Werelderfgoed: de 5 dorpjes van Cinque Terre

Aan het bovenste stuk noordwestkust van Italië ligt de regio Ligurië. Aan de zuidkant loopt deze regio door in Toscane, ons reisdoel. Omdat het best een eind rijden is vanuit Nederland met de auto naar Toscane, en omdat we lekker relaxt wilden doen, besloten we om eerst naar Cinque Terre te gaan. Op de heenreis sliepen we eerst bij Lugano (nog net in Zwitserland) zodat het gootste deel van de reis al achter de rug was, om vervolgens in een paar uurtjes door te rijden naar La Spezia.

Bij de haven van La Spezia

De trein van La Spezia naar Levanto langs de vijf dorpen

Cinque Terre bestaat uit 5 dorpjes, die door de ligging in een Nationaal Park langs de steile kust moeilijk te bereiken zijn met de auto. Tussen Genua en Pisa ligt een spoorlijn die ook hier langs de kustlijn komt, met stations in alle vijf de dorpen. Ze liggen telkens maar enkele minuutjes van elkaar, dus je kunt heel makkelijk van dorpje naar dorpje hoppen. Aan weerseinde van de Cinque Terre kun je opstappen in de plaatsen La Spezia en Levanto. Wij hebben eerst in La Spezia geluncht aan de haven en vervolgens daar de trein gepakt. Stel je overigens van La Spezia zelf niet al teveel voor. Het heeft een aardige winkelstraat, maar verder is er niet echt iets speciaals te zien.

Het baaitje van Vernazza

Vernazza

Vanuit La Spezia is dit het vierde dorp van de vijf en omdat ik had gelezen dat dit het meest pittoreske dorpje is, besloten we eerst de trein te nemen tot aan Vernazza. En het is inderdaad een plaatje. De dorpsstraatjes lopen hier naar beneden uit op een marktplein en een strandje en haven, aan een klein baaitje. De kleurrijke huizen zijn een typisch beeld van Cinque Terre. Eigenlijk hadden we ook eventjes naar het Castello di Vernazza moeten klimmen, vanwaar je (aan de toeristenfoto’s te zien) een prachtig uitzicht hebt over het dorpje. Op de foto bovenaan dit artikel zie je de oude toren goed liggen. Maar zo op het warmst van de dag hebben we dat klimmetje gelaten voor wat het is.


Leuke terrassen tegen de rotskust voor een hapje of drankje ‘with a view’


Populair: een bootje huren. Je kunt zelf peddelen, maar je natuurlijk ook lekker rond laten varen.

Monterosso al Mare

We gingen nog 1 stationnetje verder naar het meest noordelijke dorpje van Cinque Terre: Monterosso al Mare. Dit is het meest toeristische van de vijf dorpen. Het ligt aan een langgerekt strand, waarachter direct de heuvels vol wijngaarden en olijfbomen zich uitstrekken. Wij hebben lekker zitten chillen bij een strandtent in het nieuwe gedeelte van het dorp (had ik al gezegd dat het een erg warme dag was?) Er is ook een ouder deel van het plaatsje, zo’n 500 meter verderop.

Monterosso moet het vooral hebben van het strand, waardoor het heel toeristisch aandoet. Nu was het nog redelijk rustig. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om hier te verblijven in het hoogseizoen. Zo’n parasolletjesstrand is niet echt wat ik zoek voor een vakantie… Nu hoef je natuurlijk niet op het strand te komen als je de dorpjes komt bewonderen, maar ik kan me wel voorstellen dat Cinque Terre in de topmaanden héél druk kan zijn. Te meer omdat het natuurlijk maar kleine plaatsjes zijn.


Het strand van Monterosso, met de uitstraling van een typische toeristische badplaats. 

Links het uitzichting in de richting het oude deel van Monterosso al Mare; rechts het strand bij het nieuwe deel.

Wandelen in Cinque Terre

Er liggen ook mooie wandelroutes door het Nationaal Park Cinque Terre. Zo zou je van dorpje naar dorpje kunnen wandelen. Wij hadden maar een middag om de dorpjes te verkennen, dus geen wandelingen voor ons. Het was bovendien erg warm, dus dat had ook wel iets meer voorbereiding vereist dan onze slippertjes en dat ene flesje water. Als je meer tijd hebt, dan lijkt me dit wel erg leuk om te doen en zo ook iets meer van de omgeving te zien. Hou er rekening mee dat je een vergunning moet kopen om te mogen wandelen op de paden in het nationaal park (meer info vind je hier).

Tips voor een bezoek

Wij kozen ervoor om vanuit La Spezia de trein te nemen. Dat bleek echter een drama met parkeren: er zijn in La Spezia maar 3 parkeergarages, waarvan 1 bij het station, maar die was vol. De andere twee liggen op best een eindje wandelen. Wij hebben de auto uiteindelijk in de Europa-Park parking gezet, vlakbij de haven. Het is vanaf daar wel een kleine 20 minuten wandelen naar het station. Maar je loopt door de winkelstraat, dus het is geen vervelende wandeling. Je kunt ook aan de straat parkeren, maar dan is je parkeertijd vaak erg bepertkt.


Met de trein van dorpje naar dorpje

Het hotel had ik gelukkig buiten La Spezia geboekt, een stukje verderop richting Portovenere. (Wat er ook uitziet als een mooi plaatsje; zelf hebben we het niet gezien omdat we de volgende ochtend direct doorreden). Vanaf Portovenere kun je ook per boot naar Cinque Terre.
In La Spezia moet je bij veel hotels bij het centrum betaald parkeren, dus je kunt beter in een van de omliggende dorpjes verblijven. In Levanto, aan de andere kant van de dorpen, schijn je wel makkelijker te kunnen parkeren om vervolgens de trein te nemen.

Verblijf tip: Pension Relais del Golfo in Portovenere (6km van La Spezia)

Je kunt ook in de dorpjes zelf slapen. Persoonlijk zou ik daar niet voor kiezen als uitvalsbasis voor je vakantie. Daarvoor vind ik in de dorpjes zelf niet heel veel te beleven. En ik vond er nu al best veel mensen rondkrioelen, terwijl het hoogseizoen nog niet eens was begonnen.

Sjonge, ik heb weer eens zoveel te vertellen… de rest van de vakantieverhalen komen in een volgende blog. Dus lees gauw verder in deel 2:  Toscane, Lago Maggiore en Lago di Varese!

2 Reacties

 1. juli 17, 2018 / 8:46 pm

  Oh wauw! Italië is zooo pretty! Ik zou er super graag een keertje heen willen. Helemaal door jouw mooie foto’s!

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   juli 18, 2018 / 7:21 am

   Thanks Iris! 😀 Wij vinden het echt zo’n heerlijk vakantieland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.