4x Italië in 1 vakantie: Cinque Terre, Toscane, Lago Maggiore & Lago di Varese (deel 2)


Wat begon met een uitnodiging voor een bruiloft in Toscane, werd uiteindelijk een heerlijke vakantie in verschillende regio’s van Italië. Op de heenreis maakten we een stop in Cinque Terre, en na de trouwerij reden we naar het Lago Maggiore met daarna nog een kort verblijf aan het Lago di Varese. Het werden dus 4 Italiaanse regio’s in 1 vakantie: Ligurië, Toscane, Piëmont en Lombardije. Ieder met hun eigen charme, maar alle vier met precies die ingrediënten die Italië zo’n fijn vakantieland maken. Ik neem je mee op een tour langs onze highlights. In dit tweede deel: via Toscane naar onze vakantiebestemming bij Lago Maggiore.

Toscaanse Bruiloft

Ken je de film Toscaanse Bruiloft? Een typisch Nederlandse film met een hoop BN’ers en natuurlijk het nodige absurdisch drama. Die ingrediënten zaten er gelukkig niet in, maar qua setting hadden ze hier zó een deel 2 kunnen opnemen. We waren een weekend te gast op het prachtige Borgo dé Brandi, in de buurt van Siena. Een voormalig klooster in de heuvels van een typisch Toscaans tafereeltje. Olijfbomen, wijngaarden, Italiaanse cipressen (wat ik altijd ‘Toscaanse bomen’ noem, waar ik deze ook spot. Instant Italië-gevoel!) en uitzicht op het kasteel van Monteriggioni… het was een pláátje.

En natuurlijk helemaal als iedereen er op zijn mooist uitziet en lieve vrienden elkaar het ja-woord geven. Het was een perfecte dag en het feest kon tot in de late uurtjes buiten worden gevierd. Super mooi om dit zo mee te mogen maken!

Verblijf tip: Borgo dé Brandi in Monteriggioni


Stresa aan het Lago Maggiore

Lago Maggiore

We hadden het geluk om nog een week vakantie achter de bruiloft aan te kunnen plakken. En om de terugreis vanuit Toscane alvast iets op te breken, hebben we vakantie gevierd bij het Lago Maggiore, een van de grote noordelijke Italiaanse meren (de tweede grootste zelfs, na het Gardameer). Het Lago Maggiore is ruim 60km lang en strekt zich in het noorden uit tot in Zwitserland; het grootste deel ligt echter in Italië. Wij verbleven in de buurt van het plaatsje Stresa, aan de westkant bij het breedste deel van het meer en waar ook de Borromeïsche Eilanden liggen. De omgeving is hier erg bergachtig. We sliepen in een Argiturismo (daar heb je er veel van in Italië, een ‘B&B bij de boer’) in Gignese, een paar kilometer landinwaarts en daardoor ook gelijk 500 meter hoger gelegen. Aanvankelijk leek het me verder van het meer dan ik had verwacht (je vergist je daar snel in op een kaart, dankzij het geslinger door de bergen) maar daardoor was het wel een heel stuk rustiger, en als vertrekpunt om bijvoorbeeld te gaan fietsen wel fijn. ’s Avonds koelt het bovendien sneller af, om te slapen is dat wel zo prettig.

Verblijf tip: Agriturismo La Miniera in Gignese


Het Mergozzomeer, een paar kilometer van het Lago Maggiore

Stresa, Baveno, Verbania en Mergozzo

In Stresa (foto bovenaan) kun je duidelijk zien dat het Lago Maggiore al lange tijd toeristisch is: de statige hotels en landhuizen met klassieke decoratie en botanische tuinen, maar helaas ook veel vervallen panden en vergane glorie. Nu zie je in Italië wel vaker leegstaande gebouwen waar zich simpelweg niemand meer om bekommert, maar zo aan de boulevard van een toeristisch plaatsje als Stresa valt het contrast van zo’n overwoekerd pand, dat duidelijk ooit een schitterend landhuis moet zijn geweest, extra op. Maar prik je daar doorheen dan ademt het plaatsje nog steeds de rijke geschiedenis van de tijden dat dé Europese adel hier al vakantie kwam vieren. Achter de uitgestrekte boulevard ligt een alleraardigst klein stadscentrum, met typische smalle straatjes en pleintjes vol toeristische winkels en restaurants.

Er is in Stresa wat meer te doen dan in het ietsje verderop gelegen Baveno, wat niet veel meer is dan nog wat van die statige panden aan de boulevard. Wel kun je hier leuk eten direct aan het meer, met een mooi uitzicht op de eilandjes. Verbania is een iets grotere (en ook heel toeristische) plaats aan dit deel van het meer waar we even hebben rondgestruind. Als je ook tussen deze plaatsjes hopt, rij dan vooral ook langs Mergozzo, een klein maar pittoresk dorpje aan een klein meer, Lago di Mergozzo. Een leuke plaats om te eten.


Isola Bella

Borromeïsche eilanden

In het Lago Maggiore liggen enkele eilandjes: Isola Bella, Isola dei Pescatori en Isola Madre, ook wel de Borromeïsche eilanden genoemd. Vanuit Stresa kun je ze gemakkelijk bezoeken met de veerdienst. Je zou hier zelfs een boot naar andere plaatsen aan het meer kunnen nemen, tot aan de meest noordelijk gelegen stad Locarno in Zwitserland (en vervolgens een trein weer terug). Er zijn uiteraard veel aanbieders van boottochten. Laat je aan de kade niet bedriegen door andere bedrijven die beweren dat zij de gemeentelijke veerdienst zijn naar de eilandjes; het makkelijkste en voordeligste is om een kaartje te kopen aan het loket in het gebouwtje bij de veerboten zelf. Er gingen meerdere boten per uur, en de overtochtjes zijn telkens maar heel kort, waardoor je in een dagdeel eenvoudig kunt eilandhoppen.


Eilandhoppen met de veerboot

Wij bezochten Isola Bella (gekenmerkt door een grote botanische tuin, die we overigens niet hebben bezocht; daarvoor betaal je uiteraard weer een aparte entreeprijs) en Isola dei Pescatori (het ‘visserseiland’) en een paar uurtjes was voor ons ruim voldoende. Veel meer dan even een rondje struinen en vervolgens op een terras zitten is er niet te doen. Het varen en de uitzichten op de eilandjes vond ik leuker dan de eilanden zelf, maar al bij al is het een leuke activiteit als je hier in de buurt vakantie viert.


Isola dei Pescatori

Fietsen, wandelen en rodelen op de Mottarone

Vanuit Stresa kun je met een kabelbaan naar een van de hoogste bergtoppen in de omgeving: de Mottarone met een top op 1.491 meter hoogte. Of, voor de actievelingen, je kunt natuurlijk ook (een stuk) omhoog wandelen of fietsen. De kabelbaan bestaat uit twee delen; halverwege moet je overstappen. Vanaf dit halfway station (dat was met de auto niet zo ver van ons B&B) zijn wij via de wandelroute naar boven geklommen. Een wandeling van 5 kilometer; wij hebben er 1 uur en 20 minuten op gelopen. Het gaat wel omhoog, maar het pad is goed begaanbaar.

Eenmaal boven kun je ook nog een klein panorama kabelbaantje naar de top nemen. Zeker een aanrader met prachtig uitzicht op het meer. Bovendien ligt daar nog een leuke Alpine Coaster (een soort combinatie tussen een achtbaan en een rodelbaan). Een must do! Al is het natuurlijk ook al genieten om wat te eten of drinken met panoramisch uitzicht.

Ik ben ook met de mountainbike omhoog geweest. Vanuit ons B&B in Gignese ben ik daarvoor eerst een stuk richting Lago di Orta (weer een ander meer) gefietst en vanaf daar omhoog de Mottarone op. Vooral het eerste stuk was voor mij best een pittige klim, maar het uitzicht over de bergen, dalen en meren was hier schitterend!


Uitzichtje vanaf de fiets

Lago di Varese

Na 5 nachten aan het Lago Maggiore hadden wij de omgeving wel zo’n beetje gezien, en besloten we ons laatste weekend in een andere plaats door te brengen. We boekten een kleine B&B aan het Lago di Varese, een kleiner meer een stukje ten westen van Lago Maggiore. En ook weer wat dichter bij huis, want vanaf hier ben je in no time over de grens. Het is een kleiner meer, waar een mooi fietspad omheen ligt, waardoor je er fijn kunt wandelen of fietsen. Een volledige ronde was zo’n 29 kilometer. Buiten een rondje fietsen hebben we hier in de omgeving verder niets meer gedaan en vooral tijd aan het zwembad van het Bed & Breakfast doorgebracht: nog even genieten van de rust.

Verblijf tip: B&B Il Ciliegio in Lombardo (bij Lago di Varese)


Het beste ijs uit de omgeving bij Fattoria Pasqué op de boerderij, en goede pizza tussen de locals bij Peperosa

Ciao ciao, Italia

Wat was het weer genieten in Italië, en leuk om deze vakantie wat nieuwe plaatsen te ontdekken. Het mooie weer, het lekkere eten en uitzichten op bergen en meren: veel meer heb je niet nodig om lekker vakantie te vieren. Meer Italië? Check hier ook nog deel 1 van onze vakantie in Cinque Terre. Of de belevenissen aan het Gardameer van vorig jaar. Tot de volgende keer, bella Italia!

2 Reacties

  1. augustus 1, 2018 / 8:21 pm

    Klinkt als een geweldige trip! Kan ook niet anders in Italië 🙂 heerlijk land, mooie omgeving en lekker eten! Cinque Terre Zou ik ook nog wel eens willen zien!

  2. oktober 24, 2018 / 6:25 pm

    Italië is ook zo’n heerlijk vakantieland hé. Eigenlijk gans zuid Europa. Spanje, Griekenland, Kroatië .. Allemaal heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.