5 redenen voor een vakantie naar Zuid-Afrika

Tafelberg vanaf het V&A Waterfront in Kaapstad


“Alweer naar Zuid-Afrika? Daar zijn jullie toch al wel eens eerder geweest?”

Een vraag die ik voorafgaand aan onze reis geregeld heb gekregen. Wie ook in Zuid-Afrika is geweest, zal wel begrijpen waarom wij zonder twijfelen een tweede keer die kant op zijn gevlogen. Het valt me op dat veel mensen eigenlijk geen goed beeld hebben van wat Zuid-Afrika als land allemaal te bieden heeft. Niet zo vreemd hoor: zelf had ik me eigenlijk ook nooit gerealiseerd hoe gevarieerd het landschap daar is. En dat het een modern land is waar je super makkelijk zelfstandig kunt rondreizen. Totdat we er min of meer toevallig op uitkwamen bij het zoeken naar een goede vakantiebestemming in het najaar.

Ik riep altijd: “Safari doe ik wel als ik 65 ben.” Maar Zuid-Afrika is veel meer dan alleen safari. Tijdens onze eerste reis (twee jaar geleden) hebben we wel veel wildparken gezien. Maar daarnaast ook heel veel indrukwekkende natuur. En dit keer stond veel minder in het teken van de ‘Big Five’, maar hebben we juist ook heel veel andere mooie dingen gezien en gedaan. Ik geef je 5 redenen waarom een vakantie naar Zuid-Afrika juist een heel goed idee is!

Het is er zomer tijdens onze winter

Het Zuid-Afrikaanse klimaat is ideaal als je buiten ons Nederlandse zomerseizoen op vakantie wilt

Voor ons een van de belangrijkste redenen om al voor de tweede keer voor een reis naar Zuid-Afrika te kiezen. We konden pas vanaf half oktober op ‘zomervakantie’ en als je dan zon wilt, is je keuze wat beperkt. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond, wat inhoudt dat de seizoenen daar precies omgekeerd zijn aan de onze. Het is daar nu dus lente en wordt bijna zomer. Daarbij is het klimaat (zeker in het binnenland) sowieso een stuk warmer dan bij ons. Vergis je echter niet in hoe groot het land is, dus er kunnen wel flinke verschillen zijn tussen gebieden. Maar over het algemeen zijn onze wintermaanden een prima periode om te reizen.

Kies elke dag het duurste van de menukaart

Tanken voor 80 cent per liter en voor een tientje per persoon uit eten: dat is een feest zeg! Zeker als je 3 weken lang uit eten ‘moet’. Zeker nu de Rand ook nog eens een gunstige koers heeft. Ook met hotels scheelt het veel ten opzichte van onze West-Europese prijzen. Voor de kosten tijdens de reis zelf hoef je het dus niet te laten.

Struisvogel Carpaccio
Wat je zoal eet in Zuid-Afrika…? Struisvogelcarpaccio bijvoorbeeld!

Wel de verre reis, geen jetlag!

En (bijna) géén tijdverschil

Zuid-Afrika ligt in dezelfde tijdzone als centraal Europa. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdverschil. Nu is het 1 uur later, omdat Zuid-Afrika geen wintertijd kent en dus de klok niet terugzet. Dat is erg prettig met reizen, je komt veel minder moe aan. En ook bij thuiskomst hoef je geen dagen te acclimatiseren. Ik begon direct de volgende dag weer met werken, en had nergens last van. Bij contact met het thuisfront is het ook wel handig om geen fors tijdverschil te hebben. Ideaal!

ReizenReizen

Engels en zelfs Nederlands: iedereen begrijpt je

Plus: de mensen zijn nog SUPER vriendelijk ook!

De algemene voertaal in Zuid-Afrika is Engels en dat spreekt ook echt bijna iedereen die je tegen zal komen. In het gebied waar wij dit keer hebben gereisd vanuit Kaapstad, is ook Afrikaans een veel gesproken taal. Je kent misschien wel van die grappige bordjes met ‘kromme’ Nederlandse teksten. “Moet asseblief nie aanraak nie” (“Please, do not touch”). Afrikaans kent zijn oorsprong in ons eigen Nederlands. Echt heel grappig om je zo ver van huis in onze eigen taal verstaanbaar te kunnen maken. En daarnaast is Engels natuurlijk ook al prettig. Geen handen en voeten nodig zoals in sommige landen…

Afrikaans bord op een hek met de tekst 'closed - gesluit'

Voor elk wat wils: van zon, zee, strand tot avontuurlijke natuur en wilde dieren

Zuid-Afrika is veel meer dan safari

Ik schreef het hierboven al even: het land is zo gevarieerd. Doordat het onderaan het continent ligt, heeft Zuid-Afrika een uitgebreide kustlijn aan het oosten, zuiden en westen. In het binnenland zijn allerlei landschappen te vinden. Van glooiende wijnvelden tot robuuste bergen. Van uitgestrekte savannes in de wildparken tot woestijnachtige gebieden verder in het binnenland. De grote wilde dieren zijn bijzonder om te zien, maar er is veel meer dan dat. Je kunt super mooie plaatsen bekijken en schitterende wandelingen maken, maar natuurlijk ook relaxen aan een zwembad als je dat zou willen. Al raad ik je Zuid-Afrika wel vooral aan als je ervan houdt om er op uit te trekken.

Cape Point, het meest Zuid-Westelijke puntje van Afrika
Afrikaanse Pinguïns op het strand van Boulders Beach, bij Kaapstad, Zuid-Afrika

Daarom dus!

Het is dus niet zo zeer dat ik nou zo’n specifieke Afrika fan ben. Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, en ik zou nog veel meer willen zien. We hoeven ook niet per sé nog een keer terug naar Zuid-Afrika (al is de omgeving echt geen straf om nog eens te zijn!). Maar de combinatie van het klimaat en de relatief lage kosten, maakte het voor ons een ideale bestemming. Mede omdat we de eerste keer niet in Kaapstad en omgeving zijn geweest, was de keuze uiteindelijk makkelijk gemaakt. En het was de moeite weer meer dan waard. Misschien is het ook wel iets voor jou ?

Meer fotootjes zien? Hier vind je mijn 20 vakantiefoto’s-van-de-dag!

1 Reactie

  1. november 17, 2017 / 7:20 pm

    Ik zou heel graag naar Zuid-Afrika willen gaan. Ik ben slechts een keer in Afrika geweest en ik was toen naar Kenia. Ik denk dat Zuid-Afrika over een paar jaar (als de kinderen iets groter zijn) ideaal is om met het gezin ernaar toe te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.