Beleefmomentjes #4: top 5 van een weekje stedentrippen

Weense Staatsopera - Staatsoper Vienna

Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik in de voorjaarsvakantie een weekje weg geweest en kwam ik met de trein in Salzburg, Boedapest, Wenen en Innsbruck. Eén en al beleefmomentjes, dus! Ik heb zoveel gezien en elke dag genoten. In de vorige blogs is daarover al het een en ander te lezen. Maar wat waren nu de absolute highlights? Een top 5 van de belevenissen van deze week.

1. Balletvoorstelling in de Weense Staatsopera

Met stip op 1: in Wenen bezocht ik de beroemde Staatsopera én ging er naar een voorstelling. Ik kom graag in het theater en dit prachtige theatergebouw was één van mijn grootste associaties bij Wenen. Tot een paar jaar geleden heb ik zelf klassiek ballet gedaan, dus je begrijpt dat ik als een klein meisje zo blij was dat er een balletvoorstelling (Onegin) speelde. Het was al een ervaring om het gebouw van binnen te zien. Het is schitterend. Veel gasten waren echt op chique, sommige vrouwen zelfs in lange avondjurken. Aan het eind van de voorstelling riepen er mensen ‘Bravo! Bravo!’ tijdens de staande ovatie. Echt een kersje op de taart, deze ervaring maakte mijn bezoek aan Wenen onvergetelijk.

Bot dinosaurus in natuurhistorisch museum wenen

2. Een dinobot aanraken van 140 miljoen jaar oud

Al zijn de skeletten van dino’s indrukwekkend; ze zijn natuurlijk slechts afgietsels. Het echte skelet is veel te waardevol en kwetsbaar om in een museumzaal tentoon te stellen. In het Natuurhistorisch Museum in Wenen maken ze echter wel 1 uitzondering: dit bot mocht je aanraken. Een gekke gedachte om bewust iets te voelen dat tussen de 140 en 150 miljoen jaar geleden leefde.

Een zonnig terras in het centrum van Salzburg

3. Op het terras in de zon zitten… zonder jas!

De hele week had ik al geluk met het weer, maar aan het eind van de week in Salzburg bereikte dit een hoogtepunt: het was een graad of 14, 15 en dit was in de volle zon warm genoeg om zonder jas op een terrasje te zitten. Het was even zoeken naar een plekje, maar toen ik het eenmaal te pakken had, ben ik ook blijven zitten totdat de zon achter de hoge gebouwen wegzakte. Helaas ging dat veel te snel naar mijn zin, maar het was genoeg om bij thuiskomst nog te horen te krijgen dat ik een kleurtje in mijn gezicht had. Echt genieten, die eerste keer écht in de zon!

Gellert badhuis in Boedapest

4. Tussen de Hongaren in het badhuis

Boedapest wordt ook wel de spa-hoofdstad van Europa genoemd. Vanwege de vele bronnen in de stad is het bezoeken van een badhuis hier echt onderdeel van de cultuur. Dat wilde ik ook wel eens meemaken. Het is wel net even wat anders dan sauna en wellness zoals we hier in Nederland kennen. Ik bezocht overigens niet Gellert (foto hierboven), maar Dandar: een kleiner en dus minder toeristisch badhuis. Ik dacht dat het op maandagochtend vast niet zo druk was. Verkeerd gedacht: het was hartstikke druk met voornamelijk mensen van middelbare leeftijd. Na het badderen in het bronwater van 38 graden ging ik nog even de Finse sauna in, waar de Hongaren een levendig gesprek aan het voeren waren. Ik voelde me opvallende toerist, totdat ze tegen me aan begonnen te praten. Geen touw aan vast te knopen natuurlijk, maar wel leuk om je even echt onderdeel van de lokale bevolking te voelen.

Salzburg Hauptbahnhof - het centrale station van Salzburg

5. Treinen door Oostenrijk

De hele reis heb ik met de trein gemaakt en ik ben tot de ontdekking gekomen dat dit in Oostenrijk echt een hele prettige manier van reizen is. Ik had voornamelijk zogenaamde Railjet treinen voor de langere afstanden en deze zijn uitgerust met railcatering, stopcontacten bij elke stoel en goed werkende Wifi. Als je je kaartje van tevoren reserveert, is het ook helemaal niet duur. Niet te vergelijken met Nederland althans. Een bus zal wellicht goedkoper zijn, maar volgens mij ook veel minder prettig. Op de grote stations kun je eenvoudig en voor weinig geld je tas stallen in een kluisje en ál mijn treinen reden op tijd. De tijd in de trein vloog telkens voorbij.

Bonus beleving: thuiskomen

Tot slot een mini bonus beleefmomentje: thuiskomen. Ik woon net 3 maanden in een nieuw huis, en wat voelde dat als een paleis. Hoe leuk ik reizen ook vind, als het weer voorbij is dan kan ik mijn eigen vertrouwde omgeving ook altijd weer ontzettend waarderen. En zoals je ziet heb ik weer genoeg meegemaakt om er even tegenaan te kunnen!

3 Reacties

 1. maart 25, 2017 / 9:09 pm

  Dat dinobot lijkt mij heel bijzonder om te zien en aanraken. Heerlijk dat je zonder jas op een terras hebt gezeten.

  • Yvonne - Vrolijke Fladderaar
   Auteur
   maart 27, 2017 / 7:30 am

   En nu kunnen we het allemaal in ons kikkerlandje… wát een weer deze week! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.